Διαβήτης: Πόσες ώρες ύπνου χρειάζονται για την καλή ρύθμισή του

ώρες ύπνου

Ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στην πνευματική απόδοση και την ευεξία αλλά και στους δείκτες υγείας.

Η έλλειψη ύπνου μειώνει την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη, την ορμόνη που υποστηρίζει την μεταφορά της γλυκόζης του αίματος στα κύτταρα.

Έχει βρεθεί ότι λιγότερες από πέντε ώρες ύπνου σχετίζονται με αυξημένη παραγωγή ινσουλίνης, την οποία όμως δεν χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τα κύτταρα του σώματος για να μειώσουν τη συγκέντρωση της γλυκόζης. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται ινσουλινοαντίσταση και είναι πιθανώς η αρχή της ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.
Νέα μελέτη βρήκε τον ιδανικό χρόνο ύπνου για να λειτουργεί ο οργανισμός στο βέλτιστο.
Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Libre de Bruxelles του Βελγίου, επισημαίνει πως μία ώρα επιπλέον ύπνου, σε ανθρώπους που κοιμόντουσαν λιγότερες από επτά ώρες, είχε θετική επίδραση σε αρκετούς δείκτες που υποδεικνύουν κίνδυνο για διαβήτη, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων της γλυκόζης και της ινσουλίνης και της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.
Κατά τη μελέτη, που συμπεριλάμβανε παρακολούθηση του ύπνου 16 υγιών όχι υπέρβαρων εθελοντών από 20-50 ετών, οι ερευνητές παρατήρησαν σημαντικό συσχετισμό μεταξύ των αλλαγών στις ώρες ύπνου και τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης νηστείας. Μικρές αλλαγές στις ώρες του ύπνου σήμαιναν υψηλότερα επίπεδα και των δύο και χαμηλότερη αναλογία ινσουλίνη προς γλυκόζη, κατάσταση που υποδηλώνει πιθανή μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Ο ιδανικός χρόνος ύπνου δηλαδή, είναι το γνωστό σε όλους 8ωρο.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν πάντως, ότι αυτό δεν σημαίνει πως όσο περισσότερο κοιμόμαστε τόσο το καλύτερο. Σε προηγούμενες μελέτες έχει βρεθεί ότι η πολύ μεγαλύτερη αύξηση τις ώρες του ύπνου δεν βελτίωσε την ποιότητα του ύπνου και την αίσθηση ευεξίας των συμμετεχόντων αλλά την επιδείνωσε. Επιπλέον, πάνω από 10 ώρες ύπνου την ημέρα μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα ως προς το διαβήτη, να αυξάνουν δηλαδή τις πιθανότητες για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη χειρότερη ποιότητα ύπνου.
Πηγή: http://www.onmed.gr/

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα