Τα 5 μεγαλύτερα σφάλματα στη ρύθμιση του διαβήτη

διαβήτης σφάλματα

Αν και δεν είμαστε διαβητολόγοι – παθολόγοι ή ενδοκρινολόγοι, ερχόμενοι σε επαφή με πληθώρα διαβητικών για προβλήματα των ποδιών τους βλέπουμε ασθενείς να κάνουν τα ίδια λάθη ή να συντηρούν διάφορους μύθους σχετικά με τη ρύθμιση του διαβήτη. Παρακάτω θα αναφέρουμε τα πέντε συχνότερα καθώς και τις πιθανές λύσεις.
Σφάλμα 1ο : Η άποψη ότι μόνο η τροφή επηρεάζει την ποσότητα του ζαχάρου στο αίμα
Οι υδατάνθρακες και, σε μικρότερο βαθμό, το λίπος και οι πρωτεΐνες επηρεάζουν την ποσότητα του ζαχάρου στο αίμα. Αλλά η τροφή είναι ένας μόνο παράγοντας. Το στρες, είτε προκαλείται από στεναχώρια, έναν καυγά με κάποιο αγαπημένο πρόσωπο, ή έντονη άσκηση, αυξάνει την ποσότητα του ζαχάρου στο αίμα. Οι δραστηριότητες κανονικά μειώνουν την ποσότητα του ζαχάρου στο αίμα, αλλά κάποιες μορφές άσκησης μπορεί να την αυξήσουν. Κάτι που δεν ξέρουν οι περισσότεροι: αν ένα χαλαρό εικοσάλεπτο περπάτημα αυξάνει την ποσότητα του ζαχάρου στο αίμα και δεν έχετε φάει πρόσφατα, επικοινωνήστε με το γιατρό σας για να κάνετε τεστ κοπώσεως. Αυτό μπορεί να είναι ένα αρχικό σύμπτωμα καρδιακής πάθησης. Κάτι προκαλεί αυτό το στρες. Τυχόν προβλήματα με τον ύπνο μπορεί να μεταβάλουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει την αύξηση της ποσότητας του ζαχάρου στο αίμα. Ορμονικές μεταβολές – που οφείλονται σε διάφορες αιτίες όπως πολύ άγχος , ανάπτυξη, εμμηνόρροια και εμμηνόπαυση -μπορεί να προκαλέσουν αύξηση ή μείωση της ποσότητας του ζαχάρου στο αίμα.
Σφάλμα 2ο : Μαντεύοντας το ζάχαρο στο αίμα σας
Οι περισσότεροι ασθενείς κάνουν εντελώς λάθος εκτιμήσεις για το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα τους. Το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι τα συμπτώματα δεν είναι πάντα σταθερά. Είστε ιδρωμένος και πεινασμένος εξαιτίας της χαμηλή ποσότητας του ζαχάρου στο αίμα ή επειδή έχει καύσωνα και δεν πήρατε πρωινό; Είστε εκνευρισμένος λόγω της υψηλής ποσότητας του ζαχάρου στο αίμα ή επειδή κάποιος φίλος σας είπε κάτι και σας εκνεύρισε; Τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας μπορεί να είναι τελείως διαφορετικά όταν κάνετε ποδήλατο γυμναστικής, απ’ όταν παρακολουθείτε τηλεόραση. Αν θέλετε να ξέρετε ακριβώς τι συμβαίνει στο σώμα σας, χρησιμοποιείστε ένα μετρητή σακχάρου.
Σφάλμα 3ο : Υπολογίζοντας τους υδατάνθρακες που έχετε πάρει με την τροφή σας
Είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπολογίστε την ποσότητα των υδατανθράκων στις μερίδες των φαγητών. Γι’ αυτό πρέπει να διαβάζετε όσα αναγράφονται στη συσκευασία των τροφίμων και να μετράτε την ποσότητα του φαγητού που θα φάτε μέχρι να είστε σε θέση να εκτιμήσετε πως αυτά θα επηρεάσουν το ζάχαρο στο αίμα σας. Αυτό ισχύει κυρίως για τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες.
Σφάλμα 4ο: Μη αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την σωστή ρύθμιση του διαβήτη
Ο γιατρός σας μπορεί να είναι σημαντικός, δεν μπορεί όμως να παίρνει αποφάσεις για λογαριασμό σας. Γι’ αυτό πρέπει ν’ ασχοληθείτε οι ίδιοι με το διαβήτη σας, Μάθετε για τις αιτίες που προκαλούν τη μεταβολή του ζαχάρου στο αίμα. Ανακαλύψτε με ποιο τρόπο η διατροφή σας, η φαρμακευτική αγωγή και οι διάφορες δραστηριότητες συνδυάζονται. Στο κάτω – κάτω αφορά τη δική σας ζωή.
Σφάλμα 5ο: Αναζητώντας την τελειότητα
Ο διαβήτης είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ. Αν αναζητάτε διαρκώς την τέλεια ρύθμιση του διαβήτη σας, γρήγορα θα εξαντληθείτε και θα κουραστείτε με κίνδυνο να εγκαταλείψετε την προσπάθεια. Το να παρατάς τα πάντα, οδηγεί σε καταστροφή. Βρείτε μια μέση λύση: προσπαθήστε να βελτιώσετε τη διαδικασία ελέγχου και ρύθμισης του διαβήτη, κάντε ότι καλύτερο μπορείτε και συγχωρήστε τον εαυτό σας για τα λάθη σας.
Κανείς δεν είναι τέλειος.
Πηγή: http://www.minotakis.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα