Τα επίπεδα της βιταμίνης D σχετίζονται με την ινσουλινοαντίσταση σύμφωνα με νέα έρευνα

Τα επίπεδα της βιταμίνης D σχετίζονται με την ινσουλινοαντίσταση σύμφωνα με νέα έρευνα
Τα επίπεδα της βιταμίνης D σχετίζονται με την ινσουλινοαντίσταση σύμφωνα με νέα έρευνα

Όλοι γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη D είναι σημαντική για υγιή κόκκαλα και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Γνωρίζατε όμως ότι τα επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να επηρεάζουν το πόσο καλά μπορεί το σώμα σας να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη ώστε να δώσει ενέργεια στα κύτταρά σας;
Ερευνητές από το Ενδοκρινολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Hebei στην Κίνα θέλησαν να μάθουν κατά πόσο τα επίπεδα βιταμίνης D των ασθενών συνδέονταν με την ινσουλινοαντίσταση.
Η ινσουλιναντίσταση είναι η αδυναμία του σώματος τα χρησιμοποιήσει σωστά την ινσουλίνη ώστε να μπορεί να διαχειρίζεται το σάκχαρο του αίματος. Η ισνουλινοαντίσταση γενικά θεωρείται ως αρχικό στάδιο του διαβήτη τύπου 2. Όσο το πάγκρεας μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη ώστε να ισοφαρίζει την ποσότητα της γλυκόζης στο αίμα, ο ασθενής παραμένει στην φάση της αντίστασης. Όταν το πάγκρεας σταματά να μπορεί να παράγει την επιπλέον ινσουλίνη που χρειάζεται, τότε εμφανίζεται ο διαβήτης τύπου 2.
Η διατομεακή μελέτη εξέτασε τα βασικά χαρακτηριστικά και τις παραμέτρους του αίματος σε 172 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Από τους συμμετέχοντες, 121 ήταν άνδρες και 51 γυναίκες, ενώ η μέση ηλικία τους ήταν 53,2 χρόνια. Για την αξιολόγηση των επιπέδων ανίστασης στην ινσουλίνης χρησιμοποιήθηκε ο δείκτης ινσουλινοαντίστασης (20/[νηστικό C-πεπτίδιο x νηστική γλυκόζη πλάσματος]).
Στα πρώτα 2 τους μοντέλα, οι ερευνητές έκαναν προσαρμογές για πολύ λίγους, ή και καθόλου συγκεχυτικούς παράγοντες, και δεν βρέθηκε σχέση μεταξύ βιταμίνης D και ινσουλινοαντίστασης. Όμως, στο τρίτο μοντέλο, έκαναν προσαρμογή για δείκτη μάζας σώματος, εξέλιξη του διαβήτη, χρήση ινσουλίνης, γλυκοζηλιωμένη, νηστική γλυκόζη αίματος, νηστικό C-πεπτίδιο, τρυγλικερίδια, χοληστερίνη hdl, απολιποπρωτεΐνη Α1, λευκωματίνη και άλλους δείκτες. Στο μοντέλο αυτό, ο δείκτης ινσουλινοαντίστασης αυξήθηκε κατά 5,6% όταν τα επίπεδα βιταμίνης D αυξήθηκαν κατά 1ng/mL.
Η βιταμίνη D λοιπόν, σχετίστηκε ανεξάρτητα με την αντίσταση στην ινσουλίνη σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.
Η έλλειψη βιταμίνης D είναι ένα κοινό πρόβλημα υγείας που επηρεάζει μέχρι και τους μισούς ενήλικες ανά τον κόσμο. Η έρευνα αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της βιταμίνης D ώστε να απομακρυνθεί ο κίνδυνος ινσουλινοαντίστασης, και συνεπώς του διαβήτη τύπου 2.
Πηγή: The diabetes site

Total
61
Shares
Σχετικά άρθρα