Ανησυχητική αύξηση του νεανικού διαβήτη στα Χανιά

αύξηση διαβήτη

Αύξηση του νεανικού σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 παρατηρείται στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια με τον Νομό Χανίων να παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων περιπτώσεων εμφάνισης της νόσου. Oι επισημάνσεις αυτές έγιναν στη διάρκεια της 19ης Παιδιατρικής Διημερίδας Συλλόγου Παιδιάτρων Ιδιωτικού Τομέα Κρήτης που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην πόλη των Χανίων στο ξενοδοχείο “Ιolida Beach” στην Αγία Μαρίνα.
Στο περιθώριο της ημερίδας ο παιδίατρος, με εξειδίκευση στον σακχαρώδη διαβήτη, Δημήτρης Μαμουλάκης, μιλώντας στα “Χ.Ν.”, τόνισε ότι «δυστυχώς από το 2005 και μετά υπάρχει μία ραγδαία αύξηση των νέων περιπτώσεων στην Κρήτη, ιδιαίτερα δε ο Νομός Χανίων, ο οποίος κατέχει τα μεγαλύτερα ποσοστά νέων με διαβήτη τύπου 1. Η Κρήτη έχει 100.000 παιδιά και ενώ το 1995 είχαμε 5 νέες περιπτώσεις εμφάνισης διαβήτη, το 2005 είχαμε φτάσει τις 8 – 9 και δυστυχώς σήμερα, με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του διαβητολογικού ιατρείου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου τα νέα περιστατικά έχουν “ανέβει” στα 13 ανά 100.000 παιδιά».
Ο κ. Μαμουλάκης επεσήμανε ότι «ο διαβήτης εκδηλώνεται σε ένα γενετικά προκαθορισμένο άτομο, όταν επιδράσουν παράγοντες περιβάλλοντος και ανοσοποιητικοί μηχανισμοί, ενώ η κληρονομικότητα ευθύνεται σε ένα 10%», ενώ υπογράμμισε ότι «χρόνο με τον χρόνο ο διαβήτης εμφανίζεται και σε όλο μικρότερες ηλικίες. Ο μέσος όρος εμφάνισης παλαιότερα σε παιδιά ηλικίας 12 με 14 ετών, ενώ τώρα έχει “κατέβει” στα 6 έτη. Ο διαβήτης είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα και η αιτιολογία του είναι πολυπαραγοντική. Αρα δεν μπορούμε να απαντήσουμε στο τι φταίει για την εμφάνισή του καθώς και την αύξηση νέων περιπτώσεων. Την τελευταία δεκαετία παρουσιάστηκαν 110 νέες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 1 στην Κρήτη σε νεαρά άτομα εκ των οποίων 54 ήταν αγόρια και 47 κορίτσια».
Ο κ. Μαμουλάκης πρόσθεσε επίσης ότι «παλαιότερα έφταναν στον γιατρό παιδιά σε προχωρημένη εξέλιξη του διαβήτη. Τα τελευταία χρόνια όμως υπάρχει μία ιδιαίτερη ευαισθησία από πλευράς των παιδιάτρων για την εν λόγω ασθένεια, ενώ και οι γονείς εμφανίζονται περισσότερο ενημερωμένοι. Η διάγνωση του διαβήτη γίνεται με απλές εξετάσεις, ενώ η συμπτωματολογία είναι η πολυουρία, η πολυδιψία, η κόπωση και η απώλεια βάρους. Οταν διαγνωστεί ότι κάποιος έχει διαβήτη, ο ασθενής θα πρέπει εφόρου ζωής να λαμβάνει θεραπεία, η οποία είναι η λήψη της ινσουλίνης».
«Η διατροφή ενός διαβητικού παιδιού δεν διαφέρει από κάποιο παιδί που δεν πάσχει από την ασθένεια. Μπορεί να τρέφεται με ό,τι θέλει, πάντα όμως με μέτρο και να ακολουθεί κατά γράμμα τις οδηγίες του γιατρού καθώς και τον χρόνο που θα πρέπει να τροφοδοτεί τον οργανισμό του με την ινσουλίνη» κατέληξε ο κ. Μαμουλάκης.
Στην ημερίδα αναλύθηκαν θέματα όπως νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα, αντισταμινικά στη θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας, καλοήθεις κινητικές διαταραχές στα βρέφη, διαταραχές αυτιστικού φάσματος, τυπικές και άτυπες κλινικές εκδηλώσεις, η αντιμετώπιση του πυρετού και του πόνου στα παιδιά, ο ρόλος της χημειοπροφύλαξης σε παιδιά με κυστεο-ουρητηρική παλινδρόμηση, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 στην Κρήτη και μηνιγγιτιδοκοκκικές λοιμώξεις.
Πηγή: http://www.haniotika-nea.gr/

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Μεγάλη θλίψη για τον θάνατο της μαχήτριας Δέσποινα Πατιού που υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου Διαβητικών Αθήνας

Το τελευταίο αντίο στη Δέσποινα Πατιού θα πούμε στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης 10 Μαΐου 2022, στο Νεκροταφείο του Βύρωνα