Ανακοινώθηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο του Διαβήτη στο Βανκούβερ του Καναδά, ο Άτλας που περιγράφει τη συχνότητα του Διαβήτη, σε κάθε περιοχή του πλανήτη. Τα μηνύματα είναι πολύ ανησυχητικά, διότι η νόσος φαίνεται να κατακλύζει τον κόσμο με πολύ γρήγορους ρυθμούς.
Συγκεντρωτικά, ο 1 στους 11 ανθρώπους έχει Διαβήτη, δηλαδή περίπου 415 εκατομμύρια σε όλο τον πλανήτη. Το πιο επικίνδυνο σημείο είναι ότι το 46,5% των ατόμων που έχουν Διαβήτη, δεν το γνωρίζουν και είναι εκτεθειμένα στις επιπλοκές, χωρίς θεραπεία.
Το κόστος αντιμετώπισης αυτής της επιδημίας ανέρχεται περίπου στο 12% του συνολικού κόστους της υγείας, σε όλα τα κράτη. Για την αντιμετώπιση του Διαβήτη υπολογίζεται ότι χρειάζονται 673 δισεκατομμύρια δολάρια το έτος.
Ο ρυθμός ανάπτυξης του Διαβήτη είναι ραγδαίος. Το 2040, δηλαδή σε 25 χρόνια, ο πληθυσμός που θα πάσχει από Διαβήτη αναμένεται να διπλασιαστεί. Η αναλογία ανάμεσα στα άτομα θα αντιστοιχεί σε συχνότητα 1 στους 10.
Μεγάλη αύξηση εμφανίζει και ο Διαβήτης Κύησης, καθώς η 1 στις 7 εγκυμοσύνες περιπλέκονται με αυξημένες τιμές σακχάρου. Ο Διαβήτης Κύησης προδιαθέτει με την σειρά του για την μελλοντική ανάπτυξη του Διαβήτη τύπου 2, τόσο στη μητέρα, όσο και στο παιδί.
Ο Διαβήτης Τύπου 1 εμφανίζει επίσης αύξηση με ρυθμό περίπου 3-5% κάθε χρόνο. Υπολογίζεται ότι 542.000 παιδιά αυτή τη στιγμή πάσχουν από Διαβήτη Τύπου 1.
Ο Διαβήτης εμφανίζεται σε μεγάλα ποσοστά σε περιοχές που έχουν χαμηλά ή μέτρια κατά κεφαλήν εισοδήματα. Η ανάπτυξη του Δυτικού τρόπου ζωής, σε συνδυασμό με την μείωση της φυσικής δραστηριότητας είναι η κύρια αιτία εξάπλωσης της νόσου.
Οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά Διαβήτη είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αν και ο ρυθμός εμφάνισης του Διαβήτη, σε αυτή τη χώρα φαίνεται να μειώνεται. Ακολουθούν η Σιγκαπούρη και στη συνέχεια η Μάλτα, Πορτογαλία και η Κύπρος. Στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται οι Αραβικές χώρες όπως το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και το Κουβείτ.
Τα μικρότερα ποσοστά Διαβήτη εμφανίζονται στη Λιθουανία, Εσθονία και Ιρλανδία και ακολουθούν η Σουηδία, το Λουξεμβούργο, η Αγγλία και η Αυστραλία.
Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση της λίστας με ποσοστό περίπου 7% του πληθυσμού να έχουν αυτή την στιγμή Διαβήτη.
Το άρθρο γράφτηκε από τον Ρηγόπουλο Δημήτριο, Παθολόγο-Διαβητολόγο, www.rigopoulosdimitrios.gr
Πηγή: http://www.onmed.gr/
Σχετικά άρθρα
Έρευνα αποδεικνύει ότι οι οροθετικοί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη
Σύμφωνα με έρευνα που έχει δημοσιευτεί στο BMJ Open Diabetes Research & Care, ένας στους δέκα ενήλικες Αμερικάνους…
Η μεγαλύτερη μέχρι τώρα γονιδιακή μελέτη για το διαβήτη προσδιορίζει φαρμακευτικούς στόχους που μπορεί να βοηθήσουν στην εύρεση θεραπείας
Ολοκληρώθηκε η μεγαλύτερη και πιο ποικιλόμορφη μελέτη για το διαβήτη τύπου 1, ενώ αναγνωρίστηκαν νέοι φαρμακευτικοί στόχοι για…
Το 8– 9% του πληθυσμού στην Ελλάδα πάσχει από διαβήτη
Τα μέλη της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας ανακοίνωσαν τη Δευτέρα την έναρξη του 14ου Πανελλήνιου Διαβητολογικού Συνεδρίου, που θα…
Όσοι έχουν Διαβήτη πρέπει να εξετάζονται και για λιπώδη διήθηση του ήπατος
Όλοι οι πάσχοντες από Προδιαβήτη ή Διαβήτη τύπου 2 πρέπει να ελέγχονται προληπτικά για μη αλκοολική λιπώδη νόσο…