Άνθρωποι με διαβήτη: τι εύχονται να γνωρίζατε

άνθρωποι με διαβήτη

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η διαχείριση του διαβήτη είναι μια δραστηριότητα πλήρους απασχόλησης. Ο διαβήτης δεν φεύγει και δεν κάνει διάλειμμα. Ίσως δεν έχετε διαβήτη, αλλά έχετε ένα μέλος της οικογένειας, έναν σύντροφο, έναν φίλο που έχει τη νόσο και κατά πάσα πιθανότητα θέλετε να τον βοηθήσετε, αλλά δεν γνωρίζετε πώς.

Για να πάρετε μια ιδέα του πώς είναι να έχει κάποιος διαβήτη, διαβάστε κάποια πράγματα που ενδεχομένως να σας έλεγε ο αγαπημένος σας άνθρωπος και θα σας βοηθήσουν να τον στηρίξετε:

“Άφησε στην άκρη το παιχνίδι των ενοχών”
Μην με κατηγορείς που έχω διαβήτη. Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια αυτοάνοση νόσος όπου το ανοσοποιητικό σύστημα καταστρέφει τα βήτα-κύτταρα του παγκρέατος. Σαν αποτέλεσμα, το πάγκρεας παράγει λίγη ή και καθόλου ινσουλίνη. Ο διαβήτης τύπου 2 έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την αντίσταση στην ινσουλίνη – η ινσουλίνη του σώματος δεν δουλεύει όσο καλά θα έπρεπε. Παράγοντες που έχουν να κάνουν με τον τρόπο ζωής, όπως η απώλεια βάρους, η ισορροπημένη διατροφή και η άσκηση μπορούν αν βοηθήσουν, όμως ο διαβήτης τύπου 2 τείνει να είναι εξελικτικός. Δεν νόσησα με διαβήτη λόγω τεμπελιάς – υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου, όπως το οικογενειακό ιστορικό, η ηλικία, η φυλή. Μπορώ να προσπαθήσω να διατρέφομαι καλύτερα και να κάνω περισσότερη άσκηση, αλλά κάποια πράγματα είναι έξω από τον δικό μου έλεγχο.
“Ο διαβήτης δεν ελέγχεται”
Ο διαβήτης έχει τον δικό του τρόπο σκέψης. Μπορώ να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για τον διαχειριστώ, να μετράω τους υδατάνθρακες, να παίρνω την φαρμακευτική αγωγή και να ασκούμαι, αλλά κάποιες φορές, παρόλες τις προσπάθειές μου, θα συνεχίσει να κάνει τα δικά του. Δεν μπορώ πάντα να εξηγήσω γιατί το σάκχαρό μου είναι υψηλό ή γιατί έπεσε τόσο χαμηλά.
“Η γκρίνια δεν βοηθάει”
Ξέρω τι πρέπει να κάνω, αλλά είμαι άνθρωπος. Κάποιες μέρες, λόγω κούρασης μπορεί να μην έχω όρεξη να πάω στο γυμναστήριο. Ή μπορεί να πεινάω πολύ και να φάω λίγο παραπάνω από όσο πρέπει. Η επικριτικότητα μπορεί να με κάνει να νιώθω μόνο ενοχές και να αμύνομαι. Τι θα βοηθούσε; Να με ενθαρρύνεις και να με επαινείς όταν τα πράγματα πάνε καλά και να ρωτάς πώς μπορείς να βοηθήσεις.
“Ούτε η πίεση να φάω βοηθάει”
Λατρεύω τα brownies, την μηλόπιτα, το μακαρόνια με τυρί κλπ περισσότερο απ΄ όσο πιστεύεις. Οι τροφές αυτές όμως έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και λίπη και δεν χωράνε πάντα στο διατροφικό μου πλάνο. Το σάκχαρό μου μπορεί να είναι υψηλό τη συγκεκριμένη στιγμή ή μπορεί να προσπαθώ σκληρά να χάσω βάρος. Είναι ΟΚ να τα απολαμβάνεις εσύ, αλλά μην με πιέζεις να τα φάω εγώ. Και μην παρεξηγηθείς αν αρνηθώ ευγενικά. Ξέρω πόσο νόστιμα είναι!
“Ρώτα με τι θα βοηθούσε”
Ξέρω ότι πρέπει να είμαι ενεργός-ή, αλλά καμιά φορά χρειάζομαι παρότρυνση. Προσφέρσου να πάμε μια βόλτα με τα ποδήλατα παρέα ή πρότεινε να πάμε γυμναστήριο μαζί. Βοήθησέ με να βρω συνταγές που μ’ αρέσουν και είναι υγιεινές και πρότεινε να ανακαλύψουμε πως μπορούμε να προσαρμόσουμε κάποιες αγαπημένες συνταγές ώστε να είναι υγιεινότερες. Αν μπορείς, έλα μαζί μου στο ραντεβού με τον γιατρό ή τον διαιτολόγο.
“Να με συμπεριλαμβάνεις στις καθημερινές δραστηριότητες”
Μην υποθέτεις πως, επειδή έχω διαβήτη, δεν μπορώ να περάσω καλά και να συμμετέχω στις καθημερινές δραστηριότητες. Συνεχίζω να πηγαίνω στην παραλία, να κάνω πεζοπορία, να ταξιδεύω κλπ. Ναι, έχω κάνει ένα πλάνο και ίσως πρέπει να προσαρμόσω τη φαρμακευτική αγωγή ή το φαγητό, αλλά δεν υπάρχει κάποιος λόγο για να μην συμμετέχω.
“Ψάξε για συμπτώματα υπογλυκαιμίας”
Αν παίρνω ινσουλίνη ή συγκεκριμένα χάπια για τον διαβήτη, έχω τον κίνδυνο να πάθω υπογλυκαιμία. Αν παρατηρήσεις πως τρέμω, ιδρώνω, είμαι ευέξαπτος-η ή σου λέω πως ζαλίζομαι ή πεινάω φοβέρα, πες μου κάτι. Φέρε μου λίγο χυμό ή ταμπλέτες γλυκόζης. Πες μου να μετρήσω το σάκχαρο.
“Έχω πολλά να κάνω για να φροντίσω τον διαβήτη μου”
Θες να ξέρεις τι κάνω για να διαχειριστώ τον διαβήτη μου; Ελέγχω το σάκχαρο, καταγράφω τα αποτελέσματα, μετράω τους υδατάνθρακες, διαβάζω τις ετικέτες, σχεδιάζω τα γεύματά μου, κάνω άσκηση, παίρνω την φαρμακευτική αγωγή, ελέγχω τα πόδια μου, πάω σε ραντεβού με ιατρούς, με διαιτολόγους, με εκπαιδευτές, ελέγχω τα μάτια μου, διαχειρίζομαι τα υψηλά και τα χαμηλά σάκχαρα και προσπαθώ να βγάλω νόημα από τη συνεχή καταγραφή τους. Και μαζί με όλα αυτά πάω στη δουλειά ή στο σχολείο, φροντίζω τα παιδιά ή τους γονείς κλπ.
“Παραμένω εγώ, δεν είμαι απλά «διαβητικός-η»”
Είμαι ο/η σύζυγός σου, η αδελφή σου, ο γιος σου, ο φίλος σου που συμβαίνει να έχει διαβήτη. Εξαρτάται από εμένα να διαχειριστώ τον διαβήτη μου, αλλά μπορώ να χρησιμοποιήσω και βοήθεια κάποιες φορές. Κάποιες άλλες, με διακατέχει λύπη/θυμός/αίσθηση ματαιότητας. Βοηθάει να με ρωτάς πως μπορείς να βοηθήσεις. Όμως αυτό που βοηθάει περισσότερο απ’ όλα είναι να με ακούς!
GlykouliGr
Πηγή: http://www.diabetesselfmanagement.com/

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα