Εκφωνητής αγώνα μπάσκετ στις ΗΠΑ έκανε ρατσιστικά σχόλια για ομάδα γυναικείου μπάσκετ και είπε ότι έφταιγε… ο διαβήτης!

Εκφωνητής αγώνα μπάσκετ στις ΗΠΑ έκανε ρατσιστικά σχόλια για ομάδα γυναικείου μπάσκετ και είπε ότι έφταιγε... ο διαβήτης!
Εκφωνητής αγώνα μπάσκετ στις ΗΠΑ έκανε ρατσιστικά σχόλια για ομάδα γυναικείου μπάσκετ και είπε ότι έφταιγε… ο διαβήτης!

Ένας εκφωνητής αγώνα μπάσκετ στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ, προκάλεσε την οργή της κοινότητας των ανθρώπων με διαβήτη τύπου 1 όταν κατηγόρησε το διαβήτη για το ρατσιστικό του ξέσπασμα.
Ο Matt Rowan είχε μόλις παρουσιάσει τις ομάδες που λάμβαναν μέρος σε μαθητικό αγώνα γυναικείου μπάσκετ – και θεώρησε ότι το μικρόφωνό του ήταν κλειστό – όταν ξεκίνησε μια σειρά από ρατσιστικά σχόλια. Δεν υπάρχει λόγος να αναπαράγουμε τα σχόλια αυτά.
Τα αρχικά σχόλια ήταν αρκετά άσχημα, όμως η ιστορία μπορεί να μην είχε λάβει έκταση αν ο Rowan δεν είχε δημοσιεύσει ένα απολογητικό κείμενο στο οποίο ανέφερε ότι αιτία για τα σχόλιά του ήταν… ο διαβήτης. Σας μεταφέρουμε μεταφρασμένη την απολογία του.

Εδώ θα αναφέρω ότι πάσχω από διαβήτη τύπου 1 και κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού το σάκχαρό μου ήταν υψηλό. Αν και δεν είναι δικαιολογία για τα σχόλιά μου, δεν είναι σπάνιο να αποπροσανατολίζομαι όταν το σάκχαρό μου ανεβαίνει, και να λέω πράγματα που είναι ακατάλληλα και οδυνηρά. Δεν πιστεύω ότι θα είχα κάνει τόσο άσχημα σχόλια αν δεν είχα υψηλό σάκχαρο.

Τα λόγια αυτά – ότι η υπεργλυκαιμία θα μπορούσε να προκαλέσει την παραγωγή ρατσιστικών σχολίων – προκάλεσαν την αντίδραση της διαβητικής κοινότητας:
πρώτο σχόλιο για τον παρουσιαστή που έκανε ρατσιστική επίθεση και είπε ότι έφταιγε ο... διαβήτης
Dionne Grant «Μόλις τα μέλη της ομάδας γονάτισαν για τον εθνικό ύμνο, ο παρουσιαστής Matt Rowan από την Οκλαχόμα, που νόμιζε ότι το μικρόφωνό του ήταν κλειστό, λέει τη λέξη που αρχίζει από Ν».
Aysha H Khoury «Το να γίνεις ρατσιστής ΔΕΝ είναι μεταξύ των παρενεργειών του ανεξέλεγκτου διαβήτη για τις οποίες προειδοποιώ τους ασθενείς μου».
δεύτερο σχόλιο
Mystery Solvent «Ως θερμός υποστηρικτής του JDRF,  μπορώ να πω ότι ο διαβήτης τύπου 1, γνωστός και ως νεανικός διαβήτης, δεν προκαλεί ρατσισμό. Όσο υψηλό και αν είναι το σάκχαρό σας, δεν σας κάνει να κάνετε ρατσιστικά σχόλια. Αυτά τα προκαλεί το μίσος».
Το JDRF, ο πιο ενεργός οργανισμός για την υπεράσπιση των ατόμων με διαβήτη τύπου 1, ήταν ένας από τους οργανισμούς που εξέδωσαν ανακοίνωση: «Η υπεργλυκαιμία προκαλεί πολλά συμπτώματα. Ο ρατσισμός δεν είναι ένα από αυτά».
Άλλοι αντιμετώπισαν την κατάσταση με χιούμορ:
Τρίτο σχόλιο
Tarah: Ο μετρητής σακχάρου του Matt Rowan
Τέταρτο σχόλιο
Sunshine: Ο Wilford Brimley στον παράδεισο μόλις άκουσε τον Matt Rowan να ρίχνει την ευθύνη για τα ρατσιστικά του σχόλια στον διαβήτη. «Μη με κάνεις να κατέβω αλήτη»
Για όσους δεν είναι πολύ εξοικειωμένοι με τις λεπτομέρειες: οι ακραίες μεταβολές του σακχάρου, είτε η υπεργλυκαιμία, είτε η υπογλυκαιμία, μπορούν να επηρεάσουν την κρίση του ατόμου και να αλλάξουν τη συμπεριφορά του. Όμως, δεν μπορούν να φυτέψουν ρατσιστικές σκέψεις στον εγκέφαλο ενός άνθρωπου που δεν είναι ρατσιστής!
Πολλοί άνθρωποι με διαβήτη υπέθεσαν αμέσως ότι ο Rowan είχε πάθει υπογλυκαιμία. Η υπογλυκαιμία είναι επικίνδυνη και μπορεί να επηρεάσει άμεσα την συμπεριφορά ενός ανθρώπου μιας και συχνά προκαλεί εκνευρισμό. Ακόμη και οι αναγνώστες που διαθέτουν λειτουργικό πάγκρεας θα έχουν ακούσει την έκφραση «hangry» (πείνα και θυμός μαζί). Η αίσθηση αυτή μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονη στην περίπτωση της υπογλυκαιμίας.
Ο Rowan όμως ισχυρίστηκε ότι αυτό που έφταιγε ήταν η υπεργλυκαιμία, η οποία σίγουρα έχει επιπτώσεις στην διάθεση και τη λειτουργικότητά μας: συνήθως συνδέεται με αίσθημα κούρασης και αποπροσανατολισμό, και σίγουρα επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία. Όμως, μέχρι τη στιγμή που ο Rowan δημοσίευσε την άθλια απολογία του, κανείς δεν είχε ποτέ πει ότι η υπεργλυκαιμία μπορεί να σε κάνει ρατσιστή.
Υπάρχει μια διάσημη λατινική έκφραση που λέει: in vivo veriras (στον οίνο υπάρχει αλήθεια) και αυτό που εννοεί είναι ότι το αλκοόλ μπορεί να αποκαλύψει αλήθειες που κάποιος μπορεί να προσπαθεί να κρύψει όσο είναι νηφάλιος. Αυτή ίσως είναι και η πιο ήπια από τις εξηγήσεις του λόγου που προκάλεσε το ξέσπασμα του Rowan – Αν υπάρχει κάτι το οποίο μπορεί να προκλήθηκε εξαιτίας του διαβήτη, είναι το γεγονός ότι τον βοήθησε να ξεστομίσει απόψεις που συνήθως είναι αρκετά έξυπνος ώστε να κρατά για τον εαυτό του.
Ένας χρήστης του Twitter παρουσίασε αυτό ακριβώς το θέμα με ένα προσωπικό παράδειγμα:
Πέμπτο σχόλιο
Lady Amanda: Ναι, κι εγώ παθαίνω υπογλυκαιμίες, όμως ούτε εγώ, ούτε κανένας που ξέρω, δεν έχουμε κάνει ρατσιστικά σχόλια εξαιτίας της.
Jim: Ο πατέρας μου είχε διαβήτη τύπου 1, κάποτε προσπάθησε να χρησιμοποιήσει σαντιγύ ως στεγανωτικό σπρέι. Ποτέ όμως δεν έκανε ρατσιστικά σχόλια… Ο μπαμπάς ήταν άνθρωπος που έφτιαχνε πράγματα, οπότε όταν δεν ήταν στα καλά του «έφτιαχνε» πράγματα. Αυτός ο άνθρωπος είναι ρατιστής, οπότε όταν δεν ήταν στα καλά του έκανε ρατσιστικά σχόλια.
Και ένα από τα κορυφαία σχόλια στο Reddit ανέφεραν ότι: «Ο θυμός εξαιτίας του διαβήτη μπορεί να το αποκάλυψε, αλλά δεν το προκάλεσε»
Ή ίσως ο διαβήτης να μην είχε και καμία σχέση με αυτό που έγινε.
Πηγή: Asweetlife

Total
33
Shares
Σχετικά άρθρα