Διατροφή και άσκηση: Τα σημαντικότερα όπλα στη βελτίωση του διαβήτη τύπου ΙΙ

άσκηση

Η αίσθηση υγείας και ευεξίας είναι ο κινητήριος μοχλός για τη διεξαγωγή όλων των δραστηριοτήτων μας καθημερινά! Δείτε, λοιπόν, 5 απαραίτητες και βασικές κινήσεις που μας την εξασφαλίζουν σε καθημερινή βάση!

Ο διαβήτης τύπου ΙΙ ή αλλιώς και διαβήτης των ενηλίκων όπως λέγεται, είναι μια κατάσταση διαταραχής διαχείρισης της γλυκόζης στο αίμα που εμφανίζεται κυρίως στις σύγχρονες αναπτυγμένες κοινωνίες. Το θετικό ισοζύγιο ενέργειας, δηλαδή η πρόσληψη περισσότερων θερμίδων από όσες καίμε, οδηγεί σταδιακά σε αύξηση βάρους και αργότερα σε παχυσαρκία. Και όπως γνωρίζουμε, η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.
Τι έδειξε, λοιπόν, μία νέα μελέτη;
Σε μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Βέρντμοντ του Καναδά σε υπέρβαρα άτομα που πρόσφατα διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου ΙΙ, επιχειρήθηκε ένα 6-μηνο μοντέλο τροποποίησης συμπεριφοράς που περιελάμβανε απώλεια βάρους και συχνή φυσική δραστηριότητα, με σκοπό την βελτίωση της κατάστασης του διαβήτη αλλά και την πιθανή καθυστέρηση λήψης αντιδιαβητικών φαρμάκων.
Οι εθελοντές στο εξάμηνο της παρέμβασης κλήθηκαν να ακολουθήσουν πρόγραμμα οργανωμένηςάσκησης, με γυμναστή, 1 με 3 φορές, για 45 με 60 λεπτά κάθε εβδομάδα και περπάτημα στο σπίτι ώστε να υπάρχουν τουλάχιστον 5 με 6 μέρες φυσικής δραστηριότητας κάθε εβδομάδα. Η ένταση της άσκησης ήταν σχετικά χαμηλή, 50%-60%της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου.
Αναφορικά με την απώλεια βάρους οι εθελοντές συμμετείχαν κάθε βδομάδα σε ομαδικές συμβουλευτικές συνεδρίες. Οι συνεδρίες επικεντρώθηκαν στην αυτο-παρακολούθηση, στον σχεδιασμό του διαιτολογίου και στην οργάνωση της φυσικής δραστηριότητας.
Στα αποτελέσματα της μελέτης, μέσα από την ανάλυση αιματολογικών δεικτών, φαίνεται ότι υπήρξε βελτίωση της κατάστασης του διαβήτη. Πιο συγκεκριμένα, τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης μειώθηκαν από το 6,8% στο 6,2%. Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη είναι ένας δείκτης που μπορεί να μας δείξει την πορεία και εξέλιξη του διαβήτη. Η τιμή αυτού του δείκτη μπορεί να αλλάζει περίπου κάθε 120 μέρες, όσο χρειάζεται για να δημιουργηθούν καινούργια ερυθρά αιμοσφαίρια. Επίσης,στο διάστημα των 6 μηνών του προγράμματος, μειώθηκαν οι τιμές των λιπιδιών στο αίμα κατά 40%, βελτιώθηκε η ικανότητα κατανάλωσης οξυγόνου από τους πνεύμονες κατά 20% και επιτεύχθηκε μείωση βάρους περίπου 10 κιλά.
Είναι σημαντικό λοιπόν για την πρόληψη ή βελτίωση των συνθηκών του πρόσφατα εμφανιζόμενου διαβήτη να φροντίσουμε ώστε να διορθωθούν οι διατροφικές μας συνήθειες, έχοντας παράλληλα σχεδόν καθημερινή φυσική δραστηριότητα. Η βοήθεια που μπορούμε να δεχτούμε από τους ειδικούς, στην οργάνωση της καθημερινότητας μπορεί να είναι σύμμαχος στην βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην καλή καρδιαγγειακή υγεία.
Ades PA, Savage PD, Marney AM, Harvey J, Evans KA.Remission of Recently Diagnosed Type 2 Diabetes Mellitus With Weight Loss and Exercise.J CardiopulmRehabilPrev. 2015 Jan 29
Πηγή: http://www.nutrimed.gr/

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Πού πρέπει η ιατρική τεχνολογία να εστιάσει για να καλύψει τις προκλήσεις που βιώνουν οι γυναίκες στην υγεία τους σε σχέση με τον διαβήτη

Στο συνέδριο ATTD 2022 πρωταγωνίστησε η ανάγκη βελτίωσης της τεχνολογίας του διαβήτη για την υγεία των γυναικών
Παιδική Παχυσαρκία
Περισσότερα

«Πρωταθλητές» Ευρώπης στην παιδική παχυσαρκία οι Έλληνες

Την πρώτη θέση μεταξύ 16 ευρωπαϊκών χωρών κατέχουν τα Ελληνόπουλα σε παχυσαρκία. Δυσμενή ρόλο διαδραματίζει η κρίση, καθώς σε οικογένειες με υψηλότερο εισόδημα, το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μικρότερο.