Τα μέτρα προστασίας για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία

Τα μέτρα προστασίας για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία
Τα μέτρα προστασίας για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία

Μια σειρά μέτρων που επικεντρώνονται στην χρήση μάσκας παρουσίασε πριν λίγες μέρες η υπουργός παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Η 7η Σεπτεμβρίου έχει ανακοινωθεί ως ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων, όμως ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να αναβληθεί ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
Στο σχεδιασμό των μέτρων, γνωμοδότησε η Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι της COVID-19, και η αποτελεσματικότητά τους θα εξετάζεται συνεχώς. Για τη χρήση μάσκας η υπουργός τόνισε ότι αποτελεί ασπίδα προστασίας και η χρήση της θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολείων, εκτός από την ώρα του φαγητού, καθώς και στα μέσα μεταφοράς των μαθητών.
Οι μαθητές θα μπορούν αν βγάλουν τη μάσκα κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, το οποίο θα γίνεται εκ περιτροπής ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, καθώς και κατά τη διάρκεια του μαθήματος της γυμναστικής. Η τοπική αυτοδιοίκηση θα μεριμνήσει για τον σχολαστικό καθαρισμό των σχολείων και για την τοποθέτηση αντισηπτικών στις αίθουσες. Επίσης ανακοινώθηκε ότι θα δοθούν δωρεάν δύο υφασμάτινες μάσκες σε κάθε παιδί και σε κάθε εκπαιδευτικό.

Τι θα ισχύσει για τα τις ευπαθείς ομάδες

Η υπουργός ανέφερε ότι δικαιολογημένες απουσίες θα δοθούν σε παιδιά που:

  • Νοσούν τα ίδια ή κάποιος από το σπίτι τους με κορωνοϊό. Σε αυτήν την περίπτωση θα είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.
  • Ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου. Ο ορισμός των ομάδων θα γίνει από Επιτροπή και θα είναι απαραίτητη η βεβαίωση του θεράποντα ιατρού ή του ιατρού της ανάλογης ειδικότητας.

Στην περίπτωση των εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως έχει οριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών (σχετική η τελευταία υπ’ αρ. ΔΙΔΑΔ/Φ.64/346/9011/14-5-2020 Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Υγείας, ΦΕΚ 1856 Β’/15-05-2020, που ίσχυσε για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα έως τις 30-06-2020 – αναμένεται πιθανώς επικαιροποίηση ή επαναφορά της), θα είναι απαραίτητη η προσκόμιση βεβαίωσης και η παροχή τηλεκπαίδευσης σε μαθητές που μένουν στο σπίτι.

Άδεια Ειδικού Σκοπού

Για τους εργαζόμενους γονείς και του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα θα υπάρξει ειδική μέριμνα για άδεια ειδικού σκοπού, εφόσον έχουν παιδί που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου και πρέπει να απουσιάσει από το σχολείο. Για το συγκεκριμένο μέτρο, η Υπουργός Παιδείας δεν παρέθεσε επιπλέον πληροφορίες.

Ειδικά και Ολοήμερα Σχολεία

Για τα ειδικά σχολεία, προβλέπεται όμοια λειτουργία με τις λοιπές σχολικές μονάδες, με εξαίρεση τη διαφοροποίηση στη χρήση μάσκας ως εξής:

  • Για τους εκπαιδευτικούς καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας ή / και προμετωπίδας κατά περίπτωση, για παράδειγμα οι λογοθεραπευτές θα μπορούν να φορούν μόνο προμετωπίδα για λόγους χειλεοανάγνωσης.
  • Για τους μαθητές η χρήση μάσκας προβλέπεται μόνο εφόσον είναι εφικτό.

Για τα ολοήμερα σχολεία η λειτουργία θα είναι όμοια με τις σχολικές μονάδες. Υπάρχει πρόβλεψη για την επέκταση του θεσμού για να καλυφθούν περισσότεροι μαθητές.
Προς το παρόν αναμένεται η έκδοση των ανάλογων εγκυκλίων ώστε να θεμελιωθούν τα μέτρα.
Πηγή: Με πληροφορίες από elodi.org

Total
76
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Πρόσφατη έρευνα παρουσιάζει τις επιπτώσεις της χορτοφαγικής διατροφής στην υγεία των παιδιών που την ακολουθούν

Το να ακολουθήσουν μια χορτοφαγική διατροφή φαίνεται να είναι μια υγιεινή επιλογή για τα παιδιά, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics