Τεχνητό πάγκρεας για διαβητικούς το 2017;

πάγκρεας

Στόχος της συσκευής αυτής να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η αδυναμία του οργανισμού να παράγει κύτταρα βήτα ινσουλίνης

Αμερικανοί ερευνητές ισχυρίζονται ότι, σ΄ένα χρόνο, θα μπορούν να ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές τεχνητού παγκρέατος σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης).
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια ανακοίνωσαν ότι, οι μέχρι τώρα έρευνές τους είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές από την συσκευή που την έχουν βαπτίσει “τεχνητό πάγκρεας” και με την βοήθεια του οποίας μπορούν να ρυθμιστούν τα επίπεδα σακχάρου  στο αίμα των ασθενών που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1.
Η συσκευή είναι σαν ένα κομπιούτερ, το οποίο με την βοήθεια των αλγόριθμων, αναμένεται να δώσει μία αποτελεσματική λύση στους ασθενείς που υποβάλλονται καθημερινά σε ενέσεις.  
Η μελέτη,  που διεξήχθη από ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια (UVA) , της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και του Τζον Πόλσον της Σχολής Μηχανικής και Εφαρμοσμένων Επιστημών (SEAS), έλαβε το ποσό των 12,7 εκατομμυρίων  δολαρίων ως οικονομική υποστήριξη από το αμερικανικό υπουργείο Υγείας.
Για τις κλινικές δοκιμές, η ομάδα σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την φορητή αυτή συσκευή παρακολουθώντας περίπου 240 ασθενείς σε εννέα πολιτείες των ΗΠΑ, καθώς και στην Ευρώπη.
Θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα έως ότου έχουμε τα αποτελέσματα, όπως επισημαίνει η αμερικανική ερευνητική ομάδα.  Ωστόσο, οι πρώτες έρευνες σχετικά με την τεχνολογία με την οποία είναι εξοπλισμένη η συσκευή, ήταν ελπιδοφόρες και η ιατρική ομάδα είναι αισιόδοξη.
Οι κλινικές δοκιμές έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στις αρχές του 2017. Στόχος της συσκευής αυτής να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η αδυναμία του οργανισμού να παράγει κύτταρα βήτα ινσουλίνης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1  θα πρέπει συνεχώς να παρακολουθούν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα τους και, όταν είναι απαραίτητο, να ρυθμίζουν την ινσουλίνη μέσω αντλίας έγχυσης ή με ενέσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να οδηγηθούν σε δυνητικές απειλές για την ζωή τους, όπως υπογλυκαιμία.
Πηγή: http://www.protothema.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Καναδοί ερευνητές γιατρεύουν διαβητικά ποντίκια με κύτταρα που παρασκευάζουν από το αίμα ασθενών με διαβήτη τύπου 1 και 2
Περισσότερα

Καναδοί ερευνητές θεραπεύουν διαβητικά ποντίκια με κύτταρα που παρασκευάζουν από το αίμα ασθενών με διαβήτη τύπου 1 και 2

Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στον Καναδά ανακοίνωσαν ότι βρήκαν μέθοδο θεραπείας του διαβήτη, την οποία…
Περισσότερα

Ανησυχία στους διαβητικούς από την ανακοίνωση των φαρμακοποιών της Θεσσαλονίκης για τα αναλώσιμα – Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ παραμένει καθησυχαστικός…

Του Βασίλη Βενιζέλου Μπορεί ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) Σωτήρης Μπερσίμης να διαβεβαίωσε την…