Η σχέση διαβήτη τύπου 2 με την ηπατική νόσο

ηπατική νόσος

Tα άτομα με διαβήτη τύπου 2 διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή ηπατική νόσο σε σχέση με τους μη διαβητικούς, σύμφωνα με μια νέα έρευνα. Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι οι εισαγωγές στο νοσοκομείο και οι θάνατοι που προκαλούνται από ηπατική νόσο είναι πιθανόν να αυξηθούν, αν οι περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 συνεχίζουν να αυξάνονται με τους σημερινούς ρυθμούς.
Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τις περιπτώσεις των ασθενειών του ήπατος στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη από αρχεία του νοσοκομείου και αρχεία θανάτου στη Σκωτία για μια περίοδο δέκα ετών. Και βρήκαν ότι οι περισσότερες περιπτώσεις ηπατικής νόσου σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 δεν σχετίζονται με το αλκοόλ, αλλά προκαλούνται από τη συσσώρευση λίπους στα κύτταρα του ήπατος – μια κατάσταση γνωστή ως μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος ή NAFLD.
Η NAFLD συνήθως συνδέεται με την παχυσαρκία, η οποία είναι επίσης ένας παράγοντας κινδύνου για τον διαβήτη τύπου 2. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να αποφύγουν τα παραπάνω ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή και την τακτική άσκηση. Στατιστικά, οι άνδρες με διαβήτη τύπου 2 έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από NAFLD, σε σύγκριση με τους άνδρες χωρίς διαβήτη. Υπάρχουν λιγότερες περιπτώσεις του διαβήτη τύπου 2 και της ηπατικής νόσου στις γυναίκες, αλλά όσες έχουν διαβήτη τύπου 2 αυξάνουν τον κίνδυνο της NAFLD σχεδόν πέντε φορές.
«Δείχνουμε για πρώτη φορά ότι ο διαβήτης τύπου 2 είναι ένας σημαντικός νέος παράγοντας κινδύνου που αυξάνει τον αριθμό των εισαγωγών σε νοσοκομείο και των θανάτων, σε άτομα με όλες τις κοινές χρόνιες ασθένειες του ήπατος. Περαιτέρω έρευνα χρειάζεται τώρα να διαπιστωθεί αν όλες οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 θα πρέπει να ελέγχονται για κοινές χρόνιες παθήσεις του ήπατος» ανέφερε ο Chris Byrne, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και γιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης.
Πηγή: www.life2day.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα