Η κατανάλωση Blueberries και Cranberries μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα γλυκόζης στον Τύπο 2

Ποια είναι τα οφέλη των μούρων σύμφωνα με μια νέα ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases

Η κατανάλωση Blueberries και Cranberries μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases.

Τα μούρα από καιρό θεωρούνταν ότι έχουν μοναδική θρεπτική αξία, για διάφορους λόγους. Πολλοί τύποι μούρων έχουν φυσικά χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη σε σύγκριση με άλλα φρούτα, αλλά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες – μια ομάδα εξαιρετικά ωφέλιμων θρεπτικών συστατικών που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο για καταστάσεις όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2. Τα μούρα είναι μόνο μία από τις πολλές πιθανές πηγές τροφίμων πολυφαινολών, οι οποίες βρίσκονται επίσης σε αξιοσημείωτες ποσότητες σε πράσινα φυτά και άλλα φρούτα και λαχανικά, ορισμένα μπαχαρικά όπως ο κουρκουμάς, το κακάο, η σοκολάτα, ο καφές, το τσάι και το κόκκινο κρασί. Εκτός από τη δυνητική βοήθεια στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα και στην καρδιαγγειακή υγεία, οι δίαιτες πλούσιες σε πολυφαινόλες συνδέονται με τη βελτίωση της γνωστικής υγείας και τη βραδύτερη εξέλιξη της χρόνιας νεφρικής νόσου – και τα δύο οφέλη που σχετίζονται ιδιαίτερα με τα άτομα με διαβήτη.

Η κατανάλωση μούρων συνδέεται με βελτιωμένα μέτρα γλυκόζης

Για την πιο πρόσφατη ανάλυση, οι ερευνητές στόχευαν να αναθεωρήσουν τι έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις της κατανάλωσης Blueberries και Cranberries σε διάφορα αποτελέσματα υγείας σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, καθώς και σε άτομα χωρίς διαβήτη. Στην ανασκόπησή τους, συμπεριέλαβαν μόνο μελέτες που ήταν τυχαιοποιημένες – που σημαίνει ότι ανέθεσαν τυχαία σε ορισμένους συμμετέχοντες να καταναλώσουν Blueberries και Cranberries και συνέκριναν τα αποτελέσματά τους με εκείνα των ανθρώπων που δεν τους ανατέθηκε να καταναλώσουν τα μούρα. Από τις 2.034 πιθανές μελέτες, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν μόνο 22 στην ανάλυσή τους που θεώρησαν ότι ήταν υψηλής ποιότητας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε άτομα με διαβήτη, η Blueberries και Cranberries συνδέθηκε με μέση μείωση της γλυκόζης στο αίμα νηστείας κατά 17,72 mg/dl. Συνδέθηκε επίσης με μια μέση μείωση της A1C (ένα μέτρο μακροπρόθεσμου ελέγχου της γλυκόζης στο αίμα) κατά 0,32%. Η κατανάλωση μούρων δεν συνδέθηκε με άμεσες μετρήσεις αντίστασης στην ινσουλίνη – εγείροντας το ερώτημα πώς ακριβώς η κατανάλωση αυτών των μούρων είχε τα ευεργετικά αποτελέσματα στα επίπεδα γλυκόζης που παρατηρήθηκαν στις μελέτες.

«Η κατανάλωση Blueberries και Cranberries μείωσε σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα νηστείας και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης σε άτομα με διαβήτη, με υψηλή αξιοπιστία των στοιχείων», κατέληξαν οι ερευνητές.

Τα μούρα είναι επίσης ευεργετικά για την καρδιαγγειακή υγεία

Μια άλλη πρόσφατη μελέτη έδειξε επίσης σημαντικά οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με την κατανάλωση cranberry – αυτή τη φορά, σε ένα μέτρο της καρδιαγγειακής υγείας στους άνδρες. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food and Function, η μελέτη εξέτασε τα αποτελέσματα της κατανάλωσης είτε 9 γραμμαρίων λυοφιλοποιημένης σκόνης cranberry – το ισοδύναμο 100 γραμμαρίων (3,5 ουγκιών) φρέσκων cranberries – είτε της ίδιας ποσότητας σκόνης «ελέγχου» που Δεν περιέχουν πολυφαινόλες κάθε μέρα σε 45 υγιείς άνδρες. Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αποφεύγουν την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε πολυφαινόλες πριν από την έναρξη της μελέτης.

Όπως σημειώθηκε σε άρθρο της Healio σχετικά με τη μελέτη, οι 23 άνδρες στους οποίους ανατέθηκε να καταναλώνουν cranberries έδειξαν σχεδόν άμεσο όφελος στην καρδιαγγειακή υγεία την πρώτη ημέρα της μελέτης. Δύο ώρες μετά την κατανάλωση της ημερήσιας δόσης σκόνης cranberry, αυτοί οι συμμετέχοντες είχαν μια αύξηση σε ένα μέτρο της υγείας των αιμοφόρων αγγείων – που ονομάζεται διαστολή μέσω ροής – σε σύγκριση με τους 22 συμμετέχοντες που κατανάλωναν τη σκόνη ελέγχου. Μετά από ένα μήνα από την ημερήσια πρόσληψη σκόνης, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τη σκόνη cranberry έδειξαν συνεχόμενα σημάδια καλύτερης λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων από τους συμμετέχοντες που κατανάλωναν τη σκόνη ελέγχου. «Από ό,τι γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που διερευνά βελτιώσεις στην αγγειακή λειτουργία μετά από καθημερινή λήψη σκόνης ολικής σκόνης cranberry σε υγιείς ανθρώπους», έγραψαν οι ερευνητές. «Επιπλέον, οι ποσότητες cranberry που χρησιμοποιούνται σε αυτή την εργασία θα μπορούσαν ρεαλιστικά να επιτυγχάνονται καθημερινά, γεγονός που υπογραμμίζει περαιτέρω τη συνάφεια αυτής της μελέτης στο πλαίσιο της πρωτογενούς πρόληψης [καρδιαγγειακών παθήσεων] στον γενικό πληθυσμό».

Διαβάστε ακόμα: Μήλα και βατόμουρα προλαμβάνουν τον διαβήτη – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Η κατανάλωση φρούτων συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Total
12
Shares
Σχετικά άρθρα