Η ηλιοθεραπεία ασπίδα για τον διαβήτη

ηλιοθεραπεία

Η ηλιοθεραπεία, πάντοτε με μέτρο, φαίνεται πως αποτελεί ασπίδα για τον διαβήτη και άλλες πολλές ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Σωτήρια και θαυματουργή αποδεικνύεται η βιταμίνη D σε συνδυασμό με τη χαλάρωση κάτω από τον ήλιο. Νέες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η λεγόμενη και «βιταμίνη της λιακάδας», αφού συντίθεται μόνον όταν το δέρμα μας εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία, είναι μια πραγματικά χρυσή ασπίδα για ασθένειες όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και η σκλήρυνση κατά πλάκας.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, τον κλινικό νευρολόγο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Τζορτζ Εμπερς, η βιταμίνη D παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενεργοποίηση των λευκών αιμοσφαιρίων που προστατεύουν τον οργανισμό μας από λοιμώξεις, γρίπη, τροφικές δηλητηριάσεις, ακόμη και καρκίνο. Χωρίς τη «βιταμίνη της λιακάδας» τα λευκά αιμοσφαίρια παραμένουν σε… χειμερία νάρκη και δεν εκτελούν το σημαντικό καθήκον θωράκισης του ανθρώπινου οργανισμού από τις ασθένειες.
«Ανακαλύψαμε ότι ένας εκπληκτικά μεγάλος αριθμός γονίδιων ελέγχονται από τη βιταμίνη αυτή» λέει ο δρ Εμπερς, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι «η D φαίνεται πως αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα στον μηχανισμό θωράκισης του οργανισμού μας απέναντι σε πολλές ασθένειες».
Την ανακάλυψη των βρετανών επιστημόνων επιβεβαιώνει και μια πρόσφατη έρευνα δανών γιατρών, οι οποίοι διεξήγαγαν εργαστηριακές έρευνες που έδειξαν ότι η βιταμίνη D ενεργοποιεί τα ανενεργά λευκά αιμοσφαίρια ώστε να μετατραπούν σε κύτταρα που εξολοθρεύουν τις λοιμώξεις. «Αν τα λευκά αιμοσφαίρια δεν μπορούν να βρουν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D στο αίμαδεν κινητοποιούνται καν» λέει ο επικεφαλής αυτής της έρευνας δρ Κάρστεν Γκέισλερ.
Ως σήμερα ήταν γνωστό ότι η βιταμίνη D ήταν σημαντική για την απορρόφηση του ασβεστίου και για την υγεία των οστών. Μόνο πρόσφατα συνειδητοποίησαν οι επιστήμονες πόσο απαραίτητη είναι η παρουσία της για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι άνθρωποι που ζουν σε χώρες με μικρό γεωγραφικό πλάτος, όπως το Εκουαδόρ, παρουσιάζουν χαμηλά ποσοστά αυτοάνοσων παθήσεων όπως σκλήρυνση κατά πλάκας ή και διαβήτη τύπου 1, γεγονός που στάθηκε η αφορμή για περαιτέρω επιδημιολογικό έλεγχο.
Η βιταμίνη D φαίνεται πως έχει ευεργετική επίδραση στο ανοσολογικό σύστημα, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση παθήσεων όπως η ψωρίαση, η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο διαβήτης τύπου 1 και φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn.
Η κύρια πηγή για τη σύνθεση της βιταμίνης D είναι το φως του ηλίου. Ανευρίσκεται, αλλά σε μικρές ποσότητες, σε κάποιες τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια και τα αβγά.
Δεν είναι τυχαίο που οι σκανδιναβικές χώρες και τα κράτη του Βορείου Ημισφαιρίου όπου οι άνθρωποι ζουν υπό το καθεστώς μειωμένης ως και ανύπαρκτης ηλιοφάνειας για ορισμένους μήνες του χρόνου, φροντίζουν εδώ και αρκετές δεκαετίες να εμπλουτίζουν τα τρόφιμα τους με βιταμίνη D, ενώ οι κάτοικοί τους λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν βιταμίνη D. Στις σκανδιναβικές χώρες χορηγείται βιταμίνη D σε όλα τα βρέφη, από την πρώτη στιγμή. Οι κλιματικές συνθήκες επηρεάζουν επίσης και τη διάθεση του ατόμου, γεγονός που δικαιολογεί και τα αυξημένα κρούσματα κατάθλιψης σε βόρειες χώρες όπως η Φινλανδία και η Νορβηγία.
Στη Σουηδία, τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι ψυχολόγοι και ψυχίατροι χρησιμοποιούν την ηλιακή ακτινοβολία ως θεραπεία ενάντια στην κατάθλιψη.
Ο ήλιος μεταβολίζει τη βιταμίνη D και θωρακίζει τον οργανισμό απέναντι σε μια σειρά ασθένειες, όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης.
Σοβαρή έλλειψη βιταμίνης D προκαλεί ραχίτιδα, μια μεταβολική πάθηση. Σε προχωρημένο στάδιο παρατηρείται κύφωση και λύγισμα των οστών των ποδιών. Σε βόρειο γεωγραφικό πλάτος άνω των 52 μοιρών δεν υπάρχει υπεριώδης ακτινοβολία UV και το σώμα δεν μπορεί να δημιουργήσει βιταμίνη D. Αν πονάτε πιέζοντας δυνατά το στέρνο σαςενδέχεται να πάσχετε από χρόνια έλλειψη βιταμίνης D.
Πηγή: http://www.sigmalive.com/

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα