Διαβήτης και γυναικεία σεξουαλική ικανοποίηση

Πώς επηρεάζει ο διαβήτης τη σεξουαλική λειτουργία στις γυναίκες

Αν και ορισμένες σεξουαλικές διαταραχές είναι καλά κατανοητές στους άνδρες με διαβήτη, γνωρίζουμε πολύ λιγότερα για τον επιπολασμό, τον αντίκτυπο και τη διαχείριση της σεξουαλικής δυσλειτουργίας σε γυναίκες με διαβήτη. Στις επιστημονικές συνεδρίες της ADA, η Δρ. Sharon Parish έδωσε μια ευρεία επισκόπηση του τι γνωρίζουμε για αυτό το θέμα.

Η Δρ. Sharon Parish, καθηγήτρια ιατρικής, κλινικής ψυχολογίας και καθηγήτρια κλινικής ιατρικής στο Weill Cornell Medicine, παρουσίασε μια συναρπαστική ομιλία την τρίτη ημέρα των 82ων Επιστημονικών Συνεδριών της ADA που περιελάμβανε μια ευρεία επισκόπηση των σεξουαλικών διαταραχών και της δυσλειτουργίας σε γυναίκες με διαβήτη.

Ποιες σεξουαλικές διαταραχές αντιμετωπίζουν οι γυναίκες με διαβήτη;

Υπάρχει ένας αριθμός σεξουαλικών διαταραχών που μπορεί να επηρεάσουν ειδικά τις γυναίκες με διαβήτη. Αυτές περιλαμβάνουν τη διαταραχή σεξουαλικής επιθυμίας (HSDD) (μειωμένη σεξουαλική επιθυμία και κίνητρο), τη διαταραχή της σεξουαλικής διέγερσης των γυναικών (μειωμένη σεξουαλική διέγερση) και τη διαταραχή γυναικείου οργασμού (μειωμένη συχνότητα, ένταση ή ευχαρίστηση οργασμών ή/και καθυστερημένη, αυθόρμητη ή πρόωρους οργασμούς), μεταξύ πολλών άλλων.

Πόσο συχνή είναι η σεξουαλική δυσλειτουργία;

Ο επιπολασμός αυτών των καταστάσεων είναι αποκαρδιωτικός. Έρευνες δείχνουν ότι σε σεξουαλικά ενεργές γυναίκες με διαβήτη τύπου 2:

  • Το 50% αντιμετωπίζει προβλήματα επιθυμίας
  • Το 34% αντιμετωπίζει προβλήματα διέγερσης
  • Το 36% αντιμετωπίζει προβλήματα λίπανσης
  • Το 36% αντιμετωπίζει προβλήματα οργασμού

Τα πιο πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι αυτά τα ποσοστά μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ελαφρώς χαμηλότερα και υπάρχουν διαφορές με τον τύπο 1 έναντι του διαβήτη τύπου 2. Οι γυναίκες με διαβήτη τύπου 1 έχουν μεγαλύτερο επιπολασμό σεξουαλικής δυσλειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης επιθυμίας, λίπανσης και διέγερσης. Σε γυναίκες που έχουν σεξουαλική δυσλειτουργία, υπάρχουν επίσης υψηλότερα ποσοστά διαβήτη, μειωμένης συναισθηματικής ευεξίας και άγχους.

Οι λόγοι για τους οποίους αυτές οι καταστάσεις εμφανίζονται πιο έντονα σε γυναίκες με διαβήτη μπορεί να περιλαμβάνουν ορμονικούς λόγους, λοιμώξεις, υπεργλυκαιμία που επηρεάζει τη λίπανση του κόλπου, νευρολογική βλάβη και αυξημένα ποσοστά καταστάσεων ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

Οι παράγοντες κινδύνου για αυτές τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες περιλαμβάνουν τη μεγαλύτερη ηλικία, την παχυσαρκία, το κάπνισμα, την υψηλότερη A1C και τη μεγαλύτερη διάρκεια διαβήτη. Είναι ενδιαφέρον ότι η κατάθλιψη και η οικογενειακή κατάσταση είναι σημαντικοί προγνωστικοί παράγοντες σεξουαλικής δυσλειτουργίας στις γυναίκες.

Η σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου για τη σεξουαλική δυσλειτουργία και τη μείωση του στίγματος

Η Parish τόνισε ότι ο προσυμπτωματικός έλεγχος είναι το κλειδί, αλλά ότι αυτές οι συνομιλίες θα πρέπει να ξεκινούν από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης κάνοντας ερωτήσεις ανοιχτού τύπου. «Βάλτε τους να σας πουν μια ιστορία, κάντε επακόλουθες ερωτήσεις», είπε.

Και ως άτομο με διαβήτη, το να είστε ειλικρινείς με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με το πώς ο διαβήτης επηρεάζει τη σεξουαλική σας ζωή μπορεί να σας βοηθήσει. Αν δεν φέρουν το θέμα στη συζήτηση και νιώθετε άνετα, ξεκινήστε τη συζήτηση μόνοι σας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ομαλοποίηση της συζήτησης για το σεξ και να μειώσει το στίγμα που σχετίζεται με αυτές τις συζητήσεις – όλοι οι άνθρωποι αξίζουν να έχουν μια υγιή και ικανοποιητική σεξουαλική ζωή.

Επιλογές θεραπείας για ορισμένες σεξουαλικές διαταραχές σε γυναίκες με διαβήτη

Για τις γυναίκες με HSDD, το Paris διέθεσε τρεις επιλογές θεραπείας. Εάν έχετε αυτήν την πάθηση, ρωτήστε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν κάποιο από αυτά μπορεί να είναι διαθέσιμο σε εσάς.

Για τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, το Flibanserin θα μπορούσε να αυξήσει τις ορμόνες στον εγκέφαλό σας που οδηγούν σε σεξουαλική επιθυμία και η Bremelanotide (μια ένεση που λαμβάνεται κατ’ απαίτηση) μπορεί να αυξήσει την επιθυμία και να μειώσει το άγχος. Αν και υπάρχει λιγότερη έρευνα στην περιοχή, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι ενέσεις τεστοστερόνης που χορηγούνται εκτός ετικέτας θα μπορούσαν να βελτιώσουν μέτρια την επιθυμία σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Επιπλέον, εάν η βασική αιτία της HSDD προσδιορίζεται ότι συνδέεται με ένα ψυχολογικό πρόβλημα ή ένα ζήτημα σχέσης/τρόπου ζωής, η συμβουλευτική, η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία ή η ψυχοθεραπεία θα μπορούσαν επίσης να είναι καλές επιλογές για θεραπεία.

Τέλος, η Parish εξήγησε ορισμένα σημεία και συμπτώματα της αιδοιοκολπικής ατροφίας (VVA) και του ουρογεννητικού συνδρόμου της εμμηνόπαυσης (GSM) και τις θεραπευτικές επιλογές. Αυτές οι καταστάσεις, που εμφανίζονται μετά την εμμηνόπαυση, μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια ελαστικότητας, πόνο, ξηρότητα, ερεθισμό και κάψιμο. Μπορεί να είναι σε θέση να αντιμετωπιστούν με λιπαντικά και ενυδατικές κρέμες ή χαμηλή δόση κολπικών οιστρογόνων.

Γιατί είναι σημαντική η σεξουαλική υγεία;

Η σεξουαλική υγεία είναι σημαντικό μέρος της συνολικής σας υγείας. Η συζήτηση με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο διαβήτης επηρεάζει τη σεξουαλική σας ζωή και η εύρεση τρόπων αντιμετώπισης των βασικών αιτιών τυχόν προβλημάτων που παρατηρείτε, θα μπορούσε να βελτιώσει όχι μόνο αυτόν τον τομέα της ζωής σας αλλά και τη συναισθηματική και ψυχική σας ευεξία. Είναι επίσης σημαντικό για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να βοηθήσουν στην έναρξη αυτών των συνομιλιών στις κλινικές τους.

Total
75
Shares
Σχετικά άρθρα