Ωχ! Έκανα την ένεση ινσουλίνης;

ένεση ινσουλίνης

Ζούμε όλοι στον αιώνα της τεχνολογίας και είναι γεγονός πως η τεχνολογία έχει κάνει τα πράγματα λίγο πιο αφηρημένα για όλους. Είτε στέλνουμε μήνυμα σε φίλους, βλέπουμε τα μέιλ μας, παρακολουθούμε τηλεόραση ή παίζουμε βιντεοπαιχνίδια, το σίγουρο είναι πως έχει γίνει δύσκολο να είναι κάποιος απόλυτα συγκεντρωμένος σε μια δραστηριότητα.

Δυστυχώς, αυτή η κατάσταση συχνά συνοδεύεται και από κάποιο κόστος – ειδικά αν έχεις διαβήτη και πρέπει να θυμάσαι πότε (και αν) έκανες την τελευταία ένεση ινσουλίνης.

Στον καθένα μπορεί να συμβεί να ξεχάσει – είναι ο πιο κοινός λόγος που παραλείπει κάποιος να πάρει μια δόση. Μια από τις σημαντικότερες  αιτίες που ευθύνεται για τις χαμένες δόσεις ινσουλίνης είναι πως αφήνετε τομείς της ζωής σας να έχουν προτεραιότητα σε σχέση με τον διαβήτη σας. Είτε επειδή έχετε άγχος, είστε απασχολημένοι ή είστε αφηρημένοι.
Είναι πολύ σημαντικό ο διαβήτης να είναι η βασική σας προτεραιότητα όταν έχει να κάνει με τις δόσεις ινσουλίνης και με τον καλό έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Η δόση που γίνεται τη σωστή στιγμή σας γλιτώνει από πολύ άγχος το οποίο θα προκύψει αν την παραλείψετε.
Δεν μπορώ να θυμηθώ αν έκανα ή όχι την ένεση!
Πολλοί άνθρωποι που κάνουν χρήση ινσουλίνης αναφέρουν προβλήματα που έχουν να κάνουν με το κατά πόσο θυμούνται αν έκαναν την ένεση ή όχι.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα επικίνδυνο δίλημμα: κάνετε ένεση και ρισκάρετε να την έχετε κάνει δύο φορές βάζοντας τον εαυτό σας σε κίνδυνο σοβαρής υπογλυκαιμίας ή δεν κάνετε την ένεση και ρισκάρετε να μην έχετε κάνει καθόλου ινσουλίνη, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα σακχάρου;
Στην περίπτωση αυτή είναι πιθανώς πιο επικίνδυνο αν κάνετε ένεση δύο φορές. Είναι προτιμότερο να περιμένετε και να μετράτε το σάκχαρό σας κάθε 30 λεπτά. Αν τα επίπεδα του σακχάρου ανέβουν πολύ, είναι ίσως ένδειξη ότι τελικά δεν κάνατε την ένεση.
Ιδέες για να μην παραλείπετε δόσεις και να θυμάστε καλύτερα
1. Μην αφαιρείστε όταν κάνετε ενέσεις ινσουλίνης
Μπορεί να είστε στη μέση μιας συζήτησης ή να τελειώνετε με τη δουλειά σας, αλλά όταν έρχεται η ώρα να κάνετε την ινσουλίνη, διακόψτε οτιδήποτε κάνετε και επικεντρωθείτε στη λήψη της δόσης. Το να διακόπτετε οποιαδήποτε δραστηριότητα – ακόμα και για ένα μόνο λεπτό – αυξάνει τις πιθανότητες να θυμάστε.
2. Ταιριάξτε καθημερινές δραστηριότητες
Αν η ινσουλίνη πρέπει να γίνει την ίδια ώρα με άλλες καθημερινές συνήθειες, φτιάξτε μια ρουτίνα για να τις κάνετε μαζί. Για παράδειγμα, μια ένεση που πρέπει να γίνει το βράδυ πριν πάτε για ύπνο, μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με το βούρτσισμα των δοντιών.
3. Κρατήστε τα σύνεργά σας σε εμφανές σημείο
Αν έχετε τα πράγματα που χρειάζεστε για να κάνετε την ινσουλίνη σε εμφανές σημείο, μπορεί να χρησιμεύσει ως υπενθύμιση. Αν έχετε πολλά kit ινσουλίνης (για παράδειγμα ένα στο σπίτι και ένα στη δουλειά) η ζωή σας μπορεί να γίνει ακόμα πιο εύκολη.
Να θυμάστε να έχετε πάντα τον διαβήτη σας ως πρώτη προτεραιότητα. Αν αυτό σας δυσκολεύει, μην ξεχνάτε πως πολλές εταιρείες, έχουν βγάλει στην αγορά προϊόντα που βοηθούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος – προμηθευτείτε τα!
GlykouliGr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα