Ο διαβήτης τείνει να γίνει επιδημία

επιδημία

422 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από διαβήτη, μία πάθηση που αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες μίας καρδιακής προσβολής ή ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με νέα ερεύνα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον διαβήτη. Μία νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε στο The Lancet αποκάλυψε ότι εκτιμάται πως 422 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από διαβήτη, μία πάθηση που αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες μίας καρδιακής προσβολής ή ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.
Πρόκειται για τον τετραπλάσιο αριθμό σε σχέση με αυτόν του 1980, όταν μόνο 180 εκατομμύρια άνθρωποι εμφάνιζαν διαβήτη. Αν αυτό συνεχιστεί, μέχρι το 2025 ο αριθμός των ενηλίκων με διαβήτη θα ξεπεράσει τα 700 εκατομμύρια παγκοσμίως. Μέχρι τότε, 12,8% των ανδρών και 10,4% των γυναικών πιστεύεται ότι θα πάσχουν από διαβήτη.
Η έκθεση δεν διευκρίνιζε αν επρόκειτο για διαβήτη τύπου 1 ή 2, αν και σημείωνε ότι ο τελευταίος -που συνδέεται με τον τρόπο ζωής και τις διατροφικές επιλογές- ήταν πιο συνηθισμένος. Από την άλλη πλευρά, ο διαβήτης τύπου 1 γενικά συναντάται σε νέα παιδιά, καθώς όσοι πάσχουν από αυτόν δεν παράγουν αρκετή ποσότητα ινσουλίνης.
Η ασθένεια μεταδίδεται αστραπιαία σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, όπου η διάγνωση και η αντιμετώπισή της είναι πολύ πιο δύσκολη σε σχέση με την Αμερική και την Ευρώπη. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το 5.9% του γενικού πληθυσμού πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη.
Γενικά, η έκθεση αναφέρει ότι αυτή η αύξηση οφείλεται στην αύξηση των σχετιζόμενων με τη νόσο παραγόντων κινδύνου, όπως το να είναι κάποιος υπέρβαρος ή παχύσαρκος. Πιο συγκεκριμένα, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες παίζουν ρόλο. Ο διαβήτης αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.
Πηγή: www.life2day.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
ΗΔΙΚΑ, παθολόγοι, γιατροί, ιατρικός σύλλογος αθηνών, Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδας, γλυκουλι, glykouli, glykouligr
Περισσότερα

Ξαφνική απαγόρευση της παρακολούθησης των διαβητικών από τους παθολόγους! Ποια η θέση της ΕΕΠΕ

Για ενδεχόμενη σκοπιμότητα εκ μέρους της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) στην απαγόρευση της παρακολούθησης των διαβητικών ασθενών…