Δίαιτα και μακροζωία: Τρώτε λιγότερο και ζήστε περισσότερο

Τρώτε λιγότερο και ζήστε περισσότερο

Πώς οι θερμίδες επηρεάζουν τη διάρκεια της ζωής μας; Οι επιστήμονες γνωρίζουν από πολλά χρόνια, ότι πειραματόζωα όπως οι πίθηκοι, ζουν πολύ περισσότερο όταν η δίαιτα τους περιέχει λιγότερες θερμίδες.

Η διατροφή με περιορισμένο αριθμό θερμίδων στους πιθήκους, αυξάνει σημαντικά τη διάρκεια ζωή τους σε σύγκριση με αυτούς που λαμβάνουν διατροφή πλούσια σε θερμίδες.
Άλλες έρευνες είχαν δείξει ότι ποντικοί και αρουραίοι που χρησιμοποιούνται σαν πειραματόζωα, όταν λαμβάνουν διατροφή με περιορισμένο αριθμό θερμίδων, μπορούν να ζήσουν και μέχρι 40% περισσότερο απ’ ότι συνήθως αναμένεται.
Η διατροφή με λιγότερες θερμίδες προκαλεί στους οργανισμούς των ζώων αυτών τουλάχιστο 3 αλλαγές, που μπορούν να μετρηθούν και να αποτελέσουν δείκτες παρακολούθησης του φαινομένου αυτού. Οι 3 αυτοί δείκτες είναι η θερμοκρασία σώματος, η ινσουλίνη και μια ορμόνη που παράγεται από τα επινεφρίδια, η DHEAS.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε, ότι ερευνητές από το National Institute of Aging σε μια πρωτοποριακή εργασία τους απέδειξαν, ότι και στους άνδρες που λαμβάνουν διατροφή με περιορισμένο αριθμό θερμίδων, παρατηρούνται τα ίδια βιολογικά φαινόμενα και με αύξηση της διάρκειας ζωής.
Μελέτησαν για 25 χρόνια, 700 υγιείς άνδρες ηλικίας από 19 έως 95 ετών. Αυτοί που είχαν μια διατροφή που δεν ξεπερνούσε τις 2.300 θερμίδες ημερησίως, θεωρούνταν ότι είχαν μια διατροφή με περιορισμένο αριθμό θερμίδων.
Οι βιολογικές μελέτες έδειξαν, ότι οι άνδρες με διατροφή με περιορισμένο αριθμό θερμίδων, είχαν χαμηλότερη θερμοκρασία σώματος, χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα και ψηλότερα επίπεδα της ορμόνης DHEAS. Οι άνδρες αυτοί είχαν μια μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Να σημειωθεί, ότι η ορμόνη DHEAS, μειώνεται στο αίμα με την αύξηση της ηλικίας. Η μείωση των θερμίδων στη διατροφή φαίνεται, ότι καταστέλλει την πτώση της ορμόνης αυτής στο αίμα και συσχετίζεται με την αύξηση της διάρκειας της ζωής.
Τα ίδια φαινόμενα παρατηρήθηκαν και σε 60 πιθήκους ηλικίας από 5 έως 25 ετών που άρχισαν να παρακολουθούνται από το 1987.
Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη με ποιους μηχανισμούς η μείωση του αριθμού των θερμίδων προκαλεί τα βιολογικά αυτά φαινόμενα και γιατί αυξάνει τη διάρκεια ζωής τόσο στους ανθρώπους όσο και στα πειραματόζωα.
Η μεγάλη σημασία των ερευνητικών στοιχείων, που σας παρουσιάζουμε εδώ, έγκειται στο γεγονός ότι έχει τεκμηριωθεί, ότι τουλάχιστον 3 βιολογικοί μετρήσιμοι δείκτες, συσχετίζονται με τη μείωση των θερμίδων της διατροφής και με την αύξηση της διάρκειας της ζωής.
Εκείνο που θα συγκρατήσουμε  είναι ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην ποσότητα των θερμίδων, που καταναλώνουμε καθημερινά.
Παράλληλα το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο θα μπορούσαμε να επηρεάσουμε τους 3 δείκτες (θερμοκρασία, ινσουλίνη, DHEAS), χωρίς να αλλάξουμε τη διατροφή μας.
Εκείνο που μπορούμε στα σίγουρα να κάνουμε για να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας, είναι να ασκούμαστε τακτικά. Η σωματική άσκηση μειώνει την ινσουλίνη στο αίμα και αυτό μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις.
Οι έρευνες αυτές ανοίγουν νέους ορίζοντες και νέες πιθανότητες για την αύξηση της διάρκειας της ζωής.
Περιμένοντας όμως κάτι πιο συγκεκριμένο και άμεσης εφαρμογής, θα ήταν καλό να περιορίζουμε τις ποσότητες θερμίδων που προσλαμβάνουμε καθημερινά και ταυτόχρονα να κάνουμε γυμναστική και άλλη σωματική άσκηση τακτικά.
Πηγή: https://www.medlook.net/

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Kriya Yoga - Glykouli.Gr
Περισσότερα

Kriya yoga

Γιόγκα είναι η προσπάθεια του θνητού να βρει τον ίδιο το Θεό του και να γλιτώσει κάποια φορά απ’το δράμα των ατέλειωτων ζωών του. Η Κρίγια Γιόγκα παρουσιάζει 2 συστήματα, τη σωματοθεραπεία και την ψυχοθεραπεία.