Η παχυσαρκία της μητέρας και ο διαβήτης κύησης αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρης έναρξης της εφηβείας στα κορίτσια

διαβήτης κύησης

Ευρήματα έδειξαν ότι ο διαβήτης κύησης κατά την εμβρυική ζωή και η παχυσαρκία της μητέρας προκάλεσε πιο πρώιμη έναρξη της εφηβείας σε κόρες.

Κορίτσια που γεννήθηκαν από υπέρβαρες μητέρες οι οποίες επίσης εμφάνισαν διαβήτη κύησης έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πιο πρόωρη έναρξη της εφηβείας, αναφέρει νέα έρευνα.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι η έκθεση στον διαβήτη κύησης κατά την εμβρυική ζωή και η παχυσαρκία της μητέρας προκάλεσε πρώιμη ήβη σε κόρες, άσχετα από την κατάσταση παχυσαρκίας του κοριτσιού. Επίσης, κορίτσια των οποίων οι μητέρες ήταν υπέρβαρες πριν την εγκυμοσύνη τους και επίσης είχαν διαβήτη κύησης ήταν 2,5 φορές πιο πιθανό να έχουν πρώιμη τριχοφυΐα σε σχέση με συνομίληκες των οποίων οι μητέρες είχαν φυσιολογικό βάρος και δεν είχαν διαβήτη κύησης.
Η σχέση ήταν άσχετη από φυλή, εθνικότητα, εισόδημα και την ηλικία έναρξης της έμμηνης ρύσης στη μητέρα.
Επιπλέον, η πρόωρη εφηβεία φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία, περιλαμβανομένης της παχυσαρκίας, του διαβήτη τύπου 2, του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών και του καρκίνου στην εφηβεία και την ενήλικο ζωή.
Η ερευνήτρια Ai Kubo, του Kaiser Permanente στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι γυναίκες που σχεδιάζουν να συλλάβουν ή που είναι έγκυες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η παχυσαρκία τους ή ο διαβήτης κύησης μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσουν τη μελλοντική υγεία του παιδιού τους, πέρα από τους γνωστούς κινδύνους που έχει η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Epidemiology και βασίζεται σε μακροχρόνια μελέτη δείγματος 421 κοριτσιών διαφόρων εθνικοτήτων και των μητέρων τους, στη βόρειο Καλιφόρνια. Τα κορίτσια παρακολουθήθηκαν από την ηλικία των 6 έως 8 ετών (από το 2005 έως το 2012). Μετρήθηκαν σε ετήσια βάση το ύψος, το βάρος και άλλες παράμετροι.
Η Kubo σημείωσε ότι η κατανόηση των αιτίων πρώιμης έναρξης της εφηβείας είναι σημαντική όσον αφορά το σχεδιασμό στρατηγικών πρόληψης.
American Journal of Epidemiology
Πηγή: http://www.iatronet.gr/

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Μελέτη: τα εναλλακτικά γλυκαντικά μπορούν να αλλάξουν το μικροβίωμα του εντέρου και να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Μια νέα μελέτη δημιουργεί σκεπτικισμό ως προς τα οφέλη ή τις παρενέργειες κάποιων γλυκαντικών