Διάσημος Διαβητικός: Charles Demuth

Charles Demuth
Charles Demuth

Το κείμενο που ακολουθεί είναι η βιογραφία του Charles Demuth, ενός αμερικανού ζωγράφου που πέθανε από επιπλοκές του διαβήτη το 1935. Έζησε την εποχή που η ινσουλίνη μόλις είχε πρωτοανακαλυφθεί.
Σίγουρα δε θα μπορούσε να φανταστεί την εξέλιξη της τεχνολογίας που επιτρέπει σήμερα σε ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη να ελέγχουν την ασθένειά τους με όσο το δυνατόν λιγότερες επιπλοκές. Και σίγουρα δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι σε μια μικρή γωνιά της γης, μια ομάδα “γλυκών” ανθρώπων θα χρησιμοποιούσε τον πίνακά του σαν εξώφυλο σε μια Γλυκιά Ατζέντα!
Ο Charles Henry Buckius Demuth γεννήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 1883 στο Lancaster της Pennsylvania. Οι γονείς του ήταν έμποροι καπνού, γεγονός που του εξασφάλισε οικονομικ

I saw the Figure Five in Gold
I saw the Figure Five in Gold
ή ανεξαρτησία ώστε να μπορεί να ακολουθήσει το καλλιτεχνικό του όραμα χωρίς να τον ενδιαφέρει η κοινή γνώμη. Άρχισε να ζωγραφίζει σε μικρή ηλικία, όταν προσβλήθηκε από μια παιδική ασθένεια που του προκάλεσε προβλήματα στο περπάτημα.
Ο Demuth υπήρξε ένας από τους κορυφαίους Μοντερνιστές υδατογράφους, και ένας από τους πρώτους ζωγράφους που ακολούθησαν το κίνημα του Πρεσιζιονισμού. Αργότερα στην καλλιτεχνική του ζωή στράφηκε στις Ελαιογραφίες.
Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Franklin & Marshall Academy, ενώ αργότερα συνέχισε στο Drexel University και την Σχολή Καλών Τεχνών της Πενσυλβανίας, όπου επηρεάστηκε από τον ρεαλισμό του Τομας Έακινς. Στα ταξίδια του στη Νέα Υόρκη και το Παρίσι, επηρεάστηκε από τον Κυβισμό και ζωγράφισε τον γνωστότερό του πίνακα, I saw the Figure Five in Gold, το 1928. Επίσης γνωστό και πολυσυζητημένο έργο του είναι το ομοφυλοφιλικού περιεχομένου Distinguished Air, το οποίο ζωγράφισε το 1930.
After all 1933
After all 1933
Στα έργα του εμφανίζονται συχνά τοπία από την πόλη και την εξοχή, που συνδυάζονται με βιομηχανικά στοιχεία όπως γέφυρες και ουρανοξύστες.
Ο Demuth ήταν διαβητικός και αντιμετώπισε προβλήματα υγείας στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Η θεραπεία εκείνη την εποχή δεν ήταν εύκολη, εφόσον η ινσουλίνη δεν ήταν διαθέσιμη σε όλους. Ας μην ξεχνάμε ότι την ανακάλυψε ο Sir Frederick G Banting, μαζί με τους Charles H Best και JJR Macleod το 1921 στο Πανεπιστήμιο του Toronto, και για χρήση την ετοίμασε ο James B Collip. Ινσουλίνη χορηγήθηκε πρώτη φορά σε ασθενή το 1922.
O Charles Demuth πέθανε στο σπίτι του στο Lancaster στις 28 Οκτωβρίου του 1935 από επιπλοκές του διαβήτη.
 
 
 

Glykouli.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Πέντε φυσικοί τρόποι ανακούφισης των συμπτωμάτων
Περισσότερα

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Πέντε φυσικοί τρόποι ανακούφισης των συμπτωμάτων

Το Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών είναι μια νευρολογική διαταραχή η οποία μπορεί να κάνει στην κυριολεξία “κόλαση” τις νύχτες…