Ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων ενδέχεται να είναι υψηλότερος όταν υπάρχει έκθεση σε ατμόσφαιρα που είναι μολυσμένη, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους με διαβήτη. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.
Ο Δρ Βίκτωρ Νόβακ, του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Σορόκα και του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν της Μπερ Σεβά του Ισραήλ και η ομάδα του, κατέληξαν πως η έκθεση σε μολυσμένη ατμόσφαιρα μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο, τα επίπεδα της χοληστερόλης και να επηρεάσει άλλους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.
Στις ΗΠΑ, οι καρδιοπάθειες είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε άντρες και γυναίκες, σκοτώνοντας περίπου 610.000 Αμερικανούς κάθε χρόνο.
Η παχυσαρκία, η φτωχή διατροφή, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, η υψηλή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη και ο διαβήτης βρίσκονται ανάμεσα στους πολλούς παράγοντες οι οποίοι είναι γνωστό πως αυξάνουν το κίνδυνο καρδιοπαθειών. Πλέον, η νέα έρευνα του Δρ Νόβακ και της ομάδας του καταλήγει πως η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προστεθεί στη λίστα.
Για την έρευνά της, η ομάδα ανέλυσε δεδομένα 73.117 ενηλίκων που ζουν στο νότιο Ισραήλ, όπου τα αιωρούμενα σωματίδια – ρύπανση που αποτελείται από πολύ μικρά σωματίδια και υγρά σταγονίδια – βρίσκονται σε υψηλό ποσοστό στην ατμόσφαιρα.
Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν καπνιστές ή είχαν διαγνωστεί με διαβήτη, ισχαιμική καρδιοπάθεια, υψηλή πίεση ή υψηλή LDL χοληστερόλη και/ή υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων – μια κατάσταση γνωστή ως δυσλιπιδαιμία.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από δορυφόρο σε συνδυασμό με δεδομένα καιρού, για να υπολογίσουν το φως που τα αιωρούμενα σωματίδια μπλόκαραν, ώστε να δημιουργήσουν ένα μοντέλο που τους έδωσε τη δυνατότητα να εκτιμήσουν την ημερήσια ρύπανση του αέρα στην οποία οι συμμετέχοντες εκτίθεντο, βασιζόμενοι στην διεύθυνση του καθενός.
Μεγαλύτερη έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια συνδέεται με υψηλότερο σάκχαρο και επίπεδα χοληστερόλης
Αναλύοντας περισσότερα από 600.000 δείγματα αίματος των συμμετεχόντων, οι ερευνητές κατέληξαν πως η έκθεση σε επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων υψηλότερα από τον μέσο όρο, τους προηγούμενος 3 μήνες, σχετίστηκε με αύξηση των καρδιακών παθήσεων.
Συγκεκριμένα, βρήκαν πως συγκριτικά με τους συμμετέχοντες που εκτέθηκαν λιγότερο σε αιωρούμενα σωματίδια, αυτοί που είχαν εκτεθεί σε υψηλότερα επίπεδα είχαν αυξήσεις στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, στα επίπεδα LDL χοληστερόλης και στα επίπεδα τριγλυκεριδίων. Επιπλέον, η έκθεση συσχετίστηκε με χαμηλότερα επίπεδα HDL χοληστερόλης, δηλαδή της ‘καλής” χοληστερόλης.
Οι συμμετέχοντες με διαβήτη πλήγηκαν περισσότερο απ’ όλους, αναφέρουν οι ερευνητές, ωστόσο, όσοι δεν χρησιμοποιούσαν ινσουλίνη, αλλά άλλη φαρμακευτική αγωγή φάνηκε να είναι προστατευμένοι, εμφανίζοντας μικρότερες αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης.
Η ομάδα επισημαίνει πως η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση δεν είχε άμεση επίδραση στα δείγματα αίματος, καθώς δεν υπήρχαν αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου, χοληστερόλης ή τριγλυκεριδίων μέσα στις πρώτες 7 μέρες της έκθεσης.
Η έκθεση στα αιωρούμενα σωματίδια λειτούργησε συσσωρευτικά σε διάστημα 3 μηνών και αυτή η συσσώρευση ήταν που συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων.
“Παρόλο που η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με σχετικά μικρές αλλαγές με τους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, η συνεχής φύση της έκθεσης και ο αριθμός των ανθρώπων που επηρεάστηκαν, αποτελούν λόγο ανησυχίας. Ακόμα και μικρές αλλαγές στα επίπεδα γλυκόζης και γλυκαιμικού ελέγχου, μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων” λέει ο Δρ Βίκτωρ Νόβακ.
GlykouliGr
Πηγή: http://www.medicalnewstoday.com