Επειδή η διαχείριση του διαβήτη γίνεται συχνά πίσω από κλειστές πόρτες, είναι δύσκολο κάποιες φορές να δέχεστε βοήθεια από κάποιον που δεν ζει με τη νόσο. Είναι επίσης δύσκολο να δεχτείτε συμβουλές από κάποιον που τις δίνει με επιθετικό τρόπο, ακόμα και αν αυτός είναι μέλος της οικογένειας ή φίλος που «απλά θέλει να βοηθήσει».
Από την άλλη, είναι καλό να λαμβάνει κανείς υπόψιν του την οπτική των ανθρώπων που βρίσκονταν κοντά του. Για παράδειγμα, αν είσαστε παιδί με διαβήτη και σας βοηθούσαν οι γονείς σας να τον διαχειριστείτε, ίσως βοηθάει να αναγνωρίσετε το γεγονός πως είναι δύσκολο γι αυτούς να σταματήσουν να προσπαθούν να προσφέρουν τη βοήθειά τους. Επίσης, ακόμα κι αν τα σχόλια των γύρω σας ακούγονται συχνά σαν γκρίνια, θυμηθείτε πως συνήθως προέρχονται από μια ειλικρινή ανησυχία.
Τα ξεκάθαρα όρια σχετικά με τη νόσο μπορούν να φανούν χρήσιμα σε όλους. Ακολουθούν, λοιπόν, 7 τρόποι για να σας βοηθήσουν να τα θέσετε:
- Εκπαιδεύστε φίλους και οικογένεια σχετικά με τα βασικά. Οι περισσότεροι δεν έχουν κατανοήσει πλήρως τι είναι ο διαβήτης και συμπληρώνουν αυτά τα κενά της γνώσης με ανησυχία. Μάθετέ τους τα βασικά σχετικά με το πώς λειτουργεί η νόσος και τι κάνετε για να παραμείνετε υγιείς ώστε να ηρεμήσουν οι φόβοι τους.
- Δείξτε τους πως εκτιμάτε την ανησυχία τους, ευχαριστήστε τους για τη βοήθειά τους και πείτε τους με ποιο τρόπο μπορούν να συνεχίσουν να σας στηρίζουν…. αν και εφόσον χρειάζεστε αυτή τη βοήθεια.
- Πείτε τους πώς μπορούν να βοηθήσουν. Δώστε τους συγκεκριμένους ρόλους – θα νιώσουν χρήσιμοι και ενδεχομένως να επωφεληθείτε από την βοήθειά τους. Πείτε τους τι πρέπει να κάνουν σε επείγουσες καταστάσεις και πώς είναι αυτές οι επείγουσες καταστάσεις. Θα τους βοηθήσει να ανησυχούν λιγότερο.
- Αν κάποια από τα μέλη της οικογένειάς σας ή φίλοι δείχνουν να επιμένουν σε κάποιο πρόβλημα που έχουν σχετικά με τη διαχείριση τους διαβήτη σας, μην μοιράζεστε μαζί τους λεπτομέρειες για την υγείας σας. Με σεβασμό και τακτ, πείτε τους πως υπάρχουν πράγματα για το οποία δεν επιθυμείτε να μιλήσετε και ζητήστε τους να το σεβαστούν.
- Μοιραστείτε τα συναισθήματά σας. Αν είστε θυμωμένοι με κάποιον που συνεχώς γκρινιάζει γιατί πχ δεν μετράτε αρκετά συχνά το σάκχαρό σας, πείτε του πώς νιώθετε.
- Κατανοήστε πως θα υπάρχουν διαφωνίες. Δεν μπορείτε να τους χειριστείτε όλους με τον ίδιο τρόπο. Όταν καταλήγετε να διαφωνείτε με κάποιον, αναγνωρίστε την οπτική του, αλλά ξεκαθαρίστε πως διαφωνείτε και πως θα κάνετε το καλύτερο για τη διαχείριση του διαβήτη σας.
- Μην φοβάστε να επανεξετάσετε τη δική σας θέση. Ο διαβήτης δημιουργεί στρες και κανείς δεν είναι τέλειος. Είναι πιθανό κάποιος να βλέπει κάτι που εσείς δεν μπορείτε να το δείτε. Δεν χρειάζετε να το κάνετε πάνω στη συζήτηση ή εν βρασμώ, αλλά επιτρέψτε στον εαυτό σας να αμφισβητήσει τη θέση σας όταν τα πράγματα ηρεμήσουν.
GlykouliGr
http://insulinnation.com/