Κανέλα Κεϋλάνης: οι θεραπευτικές ιδιότητες του μπαχαρικού από τη Σρι Λάνκα

κανέλα Κεϋλάνης

Το Κιννάμωμον το γνήσιον, κοινώς κανέλα Κεϋλάνης, είναι ένα είδος κανέλας που παράγεται κυρίως στη Σρι Λάνκα, γι αυτό και ενδεχομένως να την συναντήσετε κάποιες φορές και ως κανέλα Σρι Λάνκα.

H κανέλα είναι προϊόν που συλλέγεται από τον φλοιό αιθαλών δένδρων. Η κανέλα Κεΰλάνης, όμως, προέρχεται από ένα μικρό δένδρο που φύεται μόνο στη Σρι Λάνκα. Έχει πιο ανοιχτό χρώμα σε σχέση με την Κασσία κανέλα (την κλασική κανέλα) η οποία συνήθως προέρχεται από την Ινδονησία, την Κίνα και άλλες χώρες.
Η κανέλα Κεΰλάνης είναι από τα παλαιότερα και πιο δημοφιλή μπαχαρικά και έχει χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα για την ωραία της γεύση, αλλά και για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Στην αρχαία Ρώμη ήταν τόσο πολύτιμη που ο Νέρων έκαψε ολόκληρη την ετήσια προμήθεια στην κηδεία της συζύγου του, ως ένδειξη της αφοσίωση που της είχε!
Η κανέλα Κεΰλάνης είναι πιο απαλή από την κοινή κανέλα που συναντούμε στα καταστήματα μπαχαρικών και στα πολυτελή εστιατόρια. Πέρα από τη γεύση όμως, τα δύο είδη κανέλας διαφέρουν αρκετά στα επίπεδα κουμαρίνης, μιας φυσικής ένωσης που αραιώνει το αίμα όταν καταναλώνεται. Η Κασσία έχει πολύ υψηλότερα επίπεδα κουμαρίνης από την κανέλα Κεΰλάνης, γι αυτό και πολλές φορές οι ειδικοί προτρέπουν τους ασθενείς να μην καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες.
Ωστόσο, και οι δύο κανέλες είναι εξαιρετικές πηγές μαγγανίου, ένα μέταλλο που ενεργοποιεί τα ένζυμα που είναι σημαντικά για τα υγιή κόκαλα και τον μεταβολισμό. Είναι επίσης εξαιρετικές πηγές ινών, σιδήρου και ασβεστίου. Ο συνδυασμός ασβεστίου και ινών φημολογείται πως μειώνει των κίνδυνο του καρκίνου του εντέρου και ρίχνει τα επίπεδα χοληστερίνης. Από αναλύσεις που έχουν γίνει, έχει όντως διαπιστωθεί πως η κανέλα Κεΰλάνης μπορεί να ρίξει το σάκχαρο και την χοληστερόλη στους ανθρώπους.
Επίπεδα του σακχάρου
Η κανέλα Κευλάνης φαίνεται πως “κανονικοποιεί” τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα στους διαβητικούς τύπου 2 βελτιώνοντας την αντίδραση στην ινσουλίνη. Αυτό συμβαίνει εν μέρει ρίχνοντας τον ρυθμό με τον οποίο αδειάζει το στομάχι. Η προσθήκη λίγης κανέλας Κεΰλάνης, λοιπόν, λειτουργεί θετικά στη διαχείριση του σακχάρου.
Χοληστερόλη
Οι διαβητικοί μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων καταναλώνοντας 1 γραμμάριο (1/3 κουταλιού του γλυκού) κανέλα Κεΰλάνης καθημερινά.
Βακτήρια και Μύκητες
Η αγιουβερδική ιατρική χρησιμοποιεί την κανέλα Κεΰλάνης για τις αντιμικροβιακές της ιδιότητες, για να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό σύστημα και να αποτρέψει τα κρυολογήματα. Έχει αποδειχθεί πως σταματάει την ανάπτυξη βακτηριδίων και μυκήτων, ανάμεσά τους και τον γνωστό μύκητα candida. Μια έρευνα έδειξε πως λειτουργεί ως εναλλακτική επιλογή συντήρησης τροφίμων αντί των χημικών συντηρητικών.
Πέψη
Στην παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική, η κανέλα χρησιμοποιείται για το φούσκωμα, την ναυτία και την διάρροια. Επίσης, πιστεύεται, πως βελτιώνει την ικανότητα του σώματος να χωνεύει τα φρούτα, το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Επιπρόσθετα, η κανέλα Κεΰλάνης βελτιώνει τη μνήμη και ενδυναμώνει τον εγκέφαλο. Δοκιμάστε την λοιπόν και διαπιστώστε μόνοι σας τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία σας, σε συνδυασμό πάντα με ενδεχόμενη φαρμακευτική αγωγή που σας έχει προτείνει ο γιατρός σας.
GlykouliGr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι το γάλα μπορεί να προστατεύει συγκεκριμένους ανθρώπους από καρδιαγγειακά νοσήματα
Περισσότερα

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι το γάλα μπορεί να προστατεύει συγκεκριμένους ανθρώπους από καρδιαγγειακά νοσήματα

Η κατανάλωση γάλακτος μπορεί να είναι οφέλιμη για τη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης και να οδηγήσει σε μείωση του…