Ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο έχουν αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2

νεφρική νόσο

Ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο έχουν αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, καθώς ευρήματα έδειξαν ότι όταν εμφανίζεται νεφρική ανεπάρκεια η ουρία συσσωρεύεται στο αίμα και έτσι μπορεί να προκληθεί διαβήτης.

Ερευνητές που παρατήρησαν νέα σχέση ανάμεσα στη χρόνια νεφρική νόσο και τον διαβήτη, εντόπισαν μοριακό μηχανισμό που μπορεί ενδεχομένως να ευθύνεται για τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης σε τέτοιους ασθενείς, αποκάλυψε νέα έρευνα.

Ο ερευνητής Vincent Poitout, του University of Montreal, δήλωσε ότι οι παρατηρήσεις σε δείγματα ποντικών και ανθρώπων δείχνουν ότι η χρόνια νεφρική νόσος μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι όταν εμφανίζεται νεφρική ανεπάρκεια η ουρία συσσωρεύεται στο αίμα και έτσι μπορεί να προκληθεί διαβήτης.
Η Laetitia Koppe, του University of Montreal, δήλωσε ότι σε ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια οι νεφροί δεν μπορούν πια να αποβάλλουν τις τοξίνες. Η ουρία είναι μέρος των αποβλήτων η οποία συσσωρεύεται στο αίμα.
Τελικά όσοι νοσήσουν πρέπει να υποβληθούν σε αιμοδιάλυση ή μεταμόσχευση νεφρών.
Επιπλέον, περίπου μισοί από όσους εμφάνιζαν χρόνια νεφρική νόσο είχαν μη φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου, δήλωσε η Koppe, προσθέτοντας ότι πειράματα σε ποντικούς έδειξαν βλάβη στην έκκριση ινσουλίνης από τα βήτα -κύτταρα του παγκρέατος, όπως παρατηρείται στον διαβήτη.
Οι ίδιες ανωμαλίες φάνηκαν επίσης σε δείγματα παγκρεατικών κυττάρων ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο.
Πηγή: http://www.iatronet.gr/

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
ενθαρρυντικά νέα από την έρευνα pec direct της viacyte
Περισσότερα

Ενθαρρυντικά νέα από την έρευνα PEC-Direct της ViaCyte: κατασκεύασαν κύτταρα που έχουν τη δυνατότητα να παράγουν πεπτίδιο C σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1

Πριν από λίγες ημέρες η ViaCyte παρουσίασε θετικά προκαταρκτικά αποτελέσματα από την έρευνα PEC-Direct. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα…