Ερευνητές εντόπισαν ένοχο γονίδιο για τον Διαβήτη Τύπου 2

γονίδιο για τον διαβήτη τύπου 2

Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία CRISPR και άλλα εξελιγμένα επιστημονικά εργαλεία, ερευνητές εντόπισαν το ένοχο για την εμφάνιση διαβήτη γονίδιο, ACSL5.

Πιστεύουν ότι επειδή το γονίδιο κωδικοποιεί πρωτεΐνη που ρυθμίζει τον τρόπο που ο οργανισμός αναγνωρίζει την ινσουλίνη, η πρωτεΐνη μπορεί ενδεχομένως να αντιπροσωπεύει σημαντικό στόχο για μελλοντικές αγωγές για τη νόσο.
Ο Struan Grant, του The Children’s Hospital of Philadelphia (CHOP), δήλωσε ότι ο διαβήτης τύπου 2 είναι συνήθης και αφορά εκατομμύρια ανθρώπους.
Ωστόσο, έχει πολύπλοκα αίτια, εμπλέκοντας πολλά γονίδια και περιβαλλοντικές επιδράσεις και ακόμα μαθαίνουν οι ερευνητές τις λεπτομέρειες της πολύπλοκης βιολογίας του. Στόχος είναι η ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών θεραπειών.
Επειδή το γονίδιο κωδικοποιεί το ένζυμο, acyl CoA synthesase 5, που παίζει ρόλο στο μεταβολισμό των λιπιδίων, η ανάπτυξη φαρμάκων που θα δρουν στο ένζυμο θα μπορούσε να βοηθήσει ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, αυξάνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη.
Ωστόσο, πολλά πρέπει να μαθευτούν για τη δράση του νέου ένοχου γονιδίου.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetologia.
Πηγή: http://www.iatronet.gr/

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
diabetes-kit2
Περισσότερα

Σακχαρώδης διαβήτης: Η νόσος του αναπτυγμένου κόσμου

Τα βασικά στοιχεία του σακχαρώδους διαβήτη, τους διαφορετικούς τύπους του, αλλά και το πώς εντοπίζεται και θεραπεύεται, εξηγεί η ενδοκρινολόγος Ευτυχία Γ. Κούκκου.

χειρουργική επέμβαση για τον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2
Περισσότερα

«Χειρουργείται» ο διαβήτης τύπου 2

Αποτελεσματικότερη, σε βάθος χρόνου, από τη συμβατική αντιδιαβητική θεραπεία αποδεικνύεται η μεταβολική χειρουργική επέμβαση για τον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2, ιδίως στους παχύσαρκους ασθενείς.