Κόπωση: Για ποιες ασθένειες αποτελεί βασικό σύμπτωμα

κόπωση

Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα «μάχεται» ενάντια σε κάποια ασθένεια, ο οργανισμός δαπανά σημαντικά ποσά ενέργειας. Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν που το αίσθημα εξάντλησης αποτελεί σύμπτωμα σχεδόν όλων των ασθενειών.

«Η κόπωση είναι πιθανώς το συνηθέστερο σύμπτωμα που ταλαιπωρεί έναν ασθενή, γι’ αυτό και δεν μπορεί από μόνη της να υποδείξει τη διάγνωση» αναφέρει η Ρωξάν Σουκόλ, ειδικός στην προληπτική ιατρική στην Κλινική του Κλίβελαντ. Ένα άλλο ζήτημα που περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση είναι ότι η έννοια της κόπωσης είναι πολύ γενική και έχει πολλές εκφάνσεις, επισημαίνει η Αν Κόπολα από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Ενδεικτικά, μπορεί για κάποιον η κόπωση να συνεπάγεται περισσότερες ώρες ύπνου, ενώ για άλλον λιγότερη σωματική άσκηση και για έναν τρίτο λιγότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση η κόπωση να εξηγείται από αλλαγές στον τρόπο ζωής. Ένα άτομο που το τελευταίο διάστημα δουλεύει περισσότερο και παράλληλα κοιμάται λιγότερο, δεν τρώει σωστά και έχει πολύ στρες είναι φυσικό να αισθάνεται κούραση. Εάν όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο, η κόπωση ενδέχεται να αποτελεί σύμπτωμα κάποιας δυσλειτουργίας στο σώμα.
Παρακάτω θα δείτε 8 παθήσεις που εκδηλώνονται με βασικό σύμπτωμα την κόπωση.
1. Υποθυρεοειδισμός
Δεδομένου ότι ο θυρεοειδής αδένας ελέγχει, μεταξύ άλλων, τον μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό, η λειτουργία του επηρεάζει τα επίπεδα ενέργειας. Το αίσθημα εξάντλησης είναι ένα από τα πρώτα εμφανή συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού και συνήθως συνοδεύεται από την αδικαιολόγητη αύξηση του βάρους, τη δυσκοιλιότητα, την ξηρότητα του δέρματος και τα ρίγη.
2. Επινεφριδική ανεπάρκεια
Η πάθηση αυτή είναι λιγότερο συχνή από τον υποθυρεοειδισμό, είναι όμως εξίσου στενά συνδεδεμένη με το σύμπτωμα της κόπωσης. Πρόκειται για μια διαταραχή του ενδοκρινικού στην οποία τα επινεφρίδια υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα να μην παράγεται αρκετή ποσότητα της ορμόνης κορτιζόλη. Οι συχνές ζαλάδες, η απώλεια βάρους, ο πόνος στην κοιλιακή χώρα, η διάρροια και οι αλλαγές στην απόχρωση του δέρματος τοπικά (υπερμελάγχρωση) είναι μερικά από τα συμπτώματα που συνδέονται με την επινεφριδική ανεπάρκεια.
3. Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
Όπως υποδηλώνει και το όνομα της πάθησης, πρόκειται για το αίσθημα κόπωσης που επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα και εκδηλώνεται σε βαθμό που εμποδίζει οποιαδήποτε καθημερινή δραστηριότητα του πάσχοντα. Ο πόνος σε διάφορα σημεία του σώματος και η πνευματική σύγχυση αποτελούν συνήθη συμπτώματα του συνδρόμου. Η χρόνια κόπωση εκτιμάται πως οφείλεται σε ανεξέλεγκτες φλεγμονές στο σώμα.
4. Αναιμία
Αναιμία ονομάζεται η πάθηση στην οποία το αίμα δεν διαθέτει επαρκή ποσότητα υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων. Υπάρχουν διάφοροι τύποι αναιμίας και όλοι εκδηλώνονται με βασικό σύμπτωμα την επίμονη κούραση. Άλλα συνήθη συμπτώματα της αναιμίας είναι το χλωμό δέρμα, η ευαισθησία των νυχιών, οι ταχυπαλμίες, οι συχνές ζαλάδες και ο πονοκέφαλος.
5. Διαβήτης
Τα δύο κυριότερα συμπτώματα του διαβήτη είναι η υπερβολική δίψα και η συχνουρία, ωστόσο σε πολλούς ασθενείς το αίσθημα κούρασης είναι ένα από τα πρώτα και πιο επίμονα συμπτώματα που εμφανίζονται. Η έλλειψη ενέργειας είναι αποτέλεσμα της υπερπροσπάθειας του οργανισμού να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
6. Κλινική κατάθλιψη
Το βιολογικό υπόβαθρο της κατάθλιψης δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητό από τους ειδικούς, επομένως είναι δύσκολο να πει κανείς με βεβαιότητα γιατί προκαλεί κόπωση. Η κόπωση της κλινικής κατάθλιψης συνοδεύεται συχνά από το επίμονο αίσθημα θλίψης, τη σημαντική απώλεια της όρεξης και τη δυσκολία συγκέντρωσης.
7. Ενδοκαρδίτιδα
Ενδοκαρδίτιδα ονομάζεται η λοίμωξη ή φλεγμονή στην καρδιά λόγω βακτηρίων στο αίμα που προσκολλώνται στο εσωτερικό τοίχωμα της καρδιάς. Ο κίνδυνος ενδοκαρδίτιδας είναι αυξημένος για τα άτομα που έχουν υποστεί βλάβες στην καρδιά ή έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στην καρδιά. Ο πυρετός και τα ρίγη αποτελούν επίσης συνήθη συμπτώματα της ενδοκαρδίτιδας.
8. Υπνική άπνοια
Η υπνική άπνοια, η οποία εκδηλώνεται με βασικό σύμπτωμα το έντονο ροχαλητό και τις διακοπές στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου, συνδέεται με κακή ποιότητα του ύπνου, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στο αίσθημα κούρασης την επόμενη ημέρα.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Invincible: Η εφαρμογή που θα λανσαριστεί στις ΗΠΑ και έχει ως στόχο να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους που φροντίζουν άτομα με διαβήτη τύπου 1
Περισσότερα

Invincible: Η εφαρμογή που θα λανσαριστεί στις ΗΠΑ και έχει ως στόχο να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους που φροντίζουν άτομα με διαβήτη τύπου 1

Οι οικογένειες με παιδιά που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο ένα μεγάλο πρόβλημα: την προετοιμασία…