Τι είναι και πώς δρα η Ινσουλίνη;

INSULIN-600
INSULIN-600

Η ινσουλίνη εκκρίνεται εσωτερικά από το πάγκρεας και παράγεται από ομάδες κυττάρων τα οποία ονομάζονται παγκρεατικά κύτταρα ή νησίδια του Langerhans. Είναι η ορμόνη η οποία χρειάζεται για να καταφέρει η γλυκόζη να εισχωρήσει στα κύτταρα του οργανισμού και να τους παρέχει την απαιτούμενη ενέργεια. Η ινσουλίνη επίσης, είναι σημαντική επειδή διατηρεί τα επίπεδα της γλυκόζης σε επιτρεπτά όρια.
Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 χορηγούν την ινσουλίνη μέσω ενέσεων επειδή τα κύτταρα τους, που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ινσουλίνης, έχουν καταστραφεί. Αυτός είναι και ο πιο συνηθισμένος τύπος διαβήτη στα παιδιά και τους νεαρούς ενήλικες, οι οποίοι εξαρτώνται από τη λήψη ινσουλίνης για την επιβίωσή τους. Στο διαβήτη τύπου 2, το σώμα χρειάζεται μεγαλύτερες ποσότητες ινσουλίνης από εκείνες που παράγει.
Από την ανακάλυψη της ινσουλίνης που αποτέλεσε ορόσημο στην ιστορία της ιατρικής των Frederick Banting και Charles Best το 1921, έγιναν τεράστια βήματα προόδου στην έρευνα και την ανάπτυξη δημιουργίας γενετικά τροποποιημένης ινσουλίνης για λήψη από τον άνθρωπο. Μέχρι σχετικά πρόσφατα, η παραγωγή της ινσουλίνης προερχόταν από την περιορισμένη πηγή του παγκρέατος των βοοειδών και των χοίρων.
Πως δρα η ενέσιμη Ινσουλίνη;
Η ινσουλίνη είναι ένα φάρμακο το οποίο μειώνει τη γλυκόζη (το σάκχαρο) στο αίμα. Υπάρχουν διάφορα είδη ινσουλίνης. Κάθε είδος ινσουλίνης έχει μια συγκεκριμένη χρονική διάρκεια λειτουργίας. Για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τη δράση της ινσουλίνης, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την απαρχή, την αιχμή και τη διάρκεια δράσης της ινσουλίνης που λαμβάνουμε.
Η απαρχή αναφέρεται στο πότε αρχίζει να δρα η ινσουλίνη.
Η αιχμή αναφέρεται στο πότε η ινσουλίνη δρα στο έπακρο.
Η διάρκεια αναφέρεται στο χρονικό διάστημα που δρα η ινσουλίνη.
Είναι πιο πιθανό να παρουσιάζετε χαμηλές τιμές στη γλυκόζη σας όταν η ινσουλίνη βρίσκεται στην ακμή της, κατά τη διάρκεια περιόδων αυξημένης σωματικής δραστηριότητας ή όταν τρώτε λιγότερο φαγητό. Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με χαμηλές τιμές σακχάρου, επικοινωνήστε με το γιατρό σας για την προσαρμογή της δόσης ινσουλίνης που παίρνετε.
Ενέσεις ινσουλίνης σε σύγκριση με την αντλία ινσουλίνης
Σκέφτεστε να σταματήσετε τις ενέσεις ινσουλίνης και να ξεκινήσετε θεραπεία με αντλία ινσουλίνης; Εξετάστε πρώτα τα υπέρ και τα κατά της κάθε επιλογής:
Ενέσεις ινσουλίνης
Υπέρ

Οι ενέσεις απαιτούν λιγότερες γνώσεις και εκπαίδευση από τη χρήση αντλίας. Σύμφωνα με ειδικούς, η χρήση της αντλίας απαιτεί επαγγελματική εκπαίδευση και στενή παρακολούθηση του σακχάρου.
Η θεραπεία με ενέσεις κοστίζει λιγότερο από τη θεραπεία με αντλία.
Κατά
Μπορεί να εμφανίσετε χαμηλά επίπεδα γλυκόζης όταν χρησιμοποιείτε διαφορετικούς τύπους ινσουλίνης.
Όταν χορηγείτε συχνά ενέσεις σε κάποια σημεία του σώματος, τότε μπορεί να εμφανίσετε στα συγκεκριμένα σημεία, αντίσταση στη σωστή απορρόφηση της ινσουλίνης που λαμβάνετε.
Αντλίες ινσουλίνης
Υπέρ
Η αντλία χορηγεί ινσουλίνη συνεχώς κατά τη διάρκεια της μέρας, προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο λιγότερες αιφνίδιες αυξομειώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Η χορήγηση της ινσουλίνης γίνεται με μεγαλύτερη ακρίβεια.
Δεν υπάρχει ανάγκη για τόσα πολλά τρυπήματα από βελόνες. Μπορείτε να κάνετε μια ένεση (για να τοποθετήσετε υποδόρια τον καθετήρα) κάθε τρεις μέρες, σε αντίθεση με 15-18 ενέσεις για την ίδια χρονική περίοδο των τριών ημερών.
Η δυνατότητα προσαρμογής της ινσουλίνης σας επιτρέπει να έχετε ένα πιο ευέλικτο τρόπο ζωής.
Κατά
Αντιμετωπίζετε αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσετε διαβητική κετοξέωση.
Η αντλία είναι «κολλημένη» πάνω στο σώμα σας όλη μέρα, υπενθυμίζοντάς σε εσάς και τους γύρω σας ότι πάσχετε από διαβήτη.
Τα υλικά για τη χρήση της αντλίας κοστίζουν ακριβά.
Πηγές:
International Diabetes Fenderation
Joslin Diabetes Center

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS Medicine φέρνει στο φως αισιόδοξα νέα για όσους ζουν με διαβήτη κι άλλες χρόνιες ασθένειες

Οι εξελίξεις στην ιατρική επιτρέπουν σε άτομα με διαβήτη κι άλλες χρόνιες ασθένειες να ζουν περισσότερο χωρίς αναπηρία σε σχέση με το παρελθόν