Το στρες αυξάνει το λίπος στο αίμα

Όταν βιώνεις πολύ στρες, αυξάνει ο κίνδυνος να συσσωρεύονται στο αίμα δυσμενείς λιπαρές ουσίες. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, δεν είχαν γίνει μελέτες πάνω στην σχέση ανάμεσα στο στρες και τα λιπίδια (τριγλυκερίδια) στο αίμα. Πριν λίγα χρόνια, μια έρευνα στις ΗΠΑ, η οποία διεξήχθη από την, μεταξύ άλλων, ερευνήτρια Catherine Stoney στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας του Ohio (Ohio State University), απέδειξε ότι υπάρχει σαφής σχέση ανάμεσα στο ψυχικό στρες και τη συσσώρευση λιπαρών ουσιών στο αίμα.
Οι ερευνητές συνέκριναν πόση ώρα πήρε σε αυτούς οι οποίοι βίωσαν σύντομες περιόδους ψυχικού στρες για να αποκτήσουν ξανά μειωμένες ποσότητες τριγλυκεριδίων στο αίμα μετά την πρόσληψη λίπους. Φάνηκε ότι η ανάπαυση οδήγησε στην πιο γρήγορη απομάκρυνση των τριγλυκεριδίων, ενώ το στρες προκάλεσε την παραμονή τους στο αίμα για περισσότερη ώρα. Στην έρευνα το στρες προκλήθηκε ζητώντας, για παράδειγμα, τους συμμετέχοντες να προετοιμάσουν και να βγάλουν ένα λόγο ο οποίος μαγνητοσκοπούταν, να λύσουν μια δύσκολη άσκηση, ενώ ταυτοχρόνως κάποιος μετρούσε τα τριγλυκερίδια στο αίμα.
Αλλά τι σημαίνει αυτό; Όσο περισσότερο παραμένει το λίπος (τριγλυκερίδια) στο αίμα, τόσο πιο αργά και λιγότερο αποτελεσματικά μεταβολίζεται. Αν κάποιος τρώει είτε πολλούς υδατάνθρακες όπως ζάχαρη, άμυλο, ψωμί, πατάτες, ζυμαρικά και ρύζι, αυτοί μετατρέπονται στο σώμα σε κορεσμένο λίπος. Οι λιπαρές ουσίες μπορούν επίσης να αυξηθούν αμέσως μετά την πρόσληψη λίπους, για παράδειγμα από τυρί, έλαια, γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέατα κλπ. Αν κάποιος τρώει ενώ είναι συγχρόνως αγχωμένος (σίγουρα αρκετά συνηθισμένη κατάσταση για πολλούς), το λίπος κυκλοφορεί περισσότερη ώρα στο αίμα. Αυτό μπορεί, εκτός των άλλων, να οδηγήσει σε υψηλότερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια.
Οι περισσότεροι ξέρουν ότι το στρες είναι βλαπτικό και ότι είναι ελάχιστα φιλικό για την καρδιά. Το στρες είναι κάτι που όλοι οι άνθρωποι βιώνουν σε μια ή άλλη φάση της ζωής τους. Το να ζεις στη μοντέρνα κοινωνία μας και να είσαι απρόσβλητος από το στρες είναι ανέφικτο. Κάθε φορά που αγχώνεσαι, είτε είναι «θετικό» είτε «αρνητικό» στρες, το σώμα εκκρίνει τις λεγόμενες ορμόνες του στρες.
Διαμέσω της εξέλιξης, όλα τα ζώα έπρεπε να προστατευτούν απέναντι στους εχθρούς του περιβάλλοντος. Έχουμε επομένως αναπτύξει έναν μηχανισμό ο οποίος κάνει δυνατή την «μάχη ή την φυγή», όταν αντιμετωπίζουμε έναν τέτοιο κίνδυνο. Το πρόβλημα είναι ότι το μοντέρνο στρες δεν έχει απαραιτήτως να κάνει με κάποιον πραγματικό κίνδυνο. Η λανθασμένη διατροφή θα οδηγήσει για παράδειγμα σε περιττό στρες. Γιατί; Επειδή οι ορμόνες του στρες εκκρίνονται όταν το ζάχαρο αυξομειώνεται πολύ, και αυτό συμβαίνει όταν τρως φαγητό με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο. Αυτές οι ορμόνες είναι η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, οι κύριες ορμόνες του στρες μας. Είναι οι ίδιες ορμόνες που εκκρίνονται όταν κάποιος εκτίθεται ξαφνικά σε έναν κίνδυνο, σε κρύο, σε υψηλή ζέστη, σε έντονο θόρυβο ή πριν πας για εξέταση ή για μια επαγγελματική συνέντευξη.
Μπορούμε γρήγορα να συμφωνήσουμε ότι είναι ελάχιστα σκόπιμο να εκθέτεις το σώμα στο στρες μόνο και μόνο επειδή έχεις διαλέξει λανθασμένο φαγητό.
Ένας συνδυασμός από λανθασμένη διατροφή, απουσία άσκησης, υψηλό ρυθμό εργασίας, κακή ποιότητα ύπνου και κλονισμένο έλεγχο οδηγεί σε χρόνιο στρες. Αυτό έχει ως επακόλουθα, μεταξύ άλλων, χρόνια αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης και κορτιζόλης και συμπτώματα όπως ινομυαλγία, εξάντληση, υπερβολικό βάρος, διαβήτη αλλά επίσης άγχος ή κατάθλιψη. Το χρόνιο στρες αδειάζει το σώμα, μεταξύ άλλων, από χρώμιο και μαγνήσιο, και αυτό συνεπάγεται υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης καθώς και ακατανίκητη επιθυμία για γλυκό ή/και άμυλο.
Έχεις ζήσει ποτέ το να γυρνάς σπίτι από μια κοπιαστική μέρα στη δουλειά, όπου σχεδόν «ξέχασες» να φας, για να βρεις τον εαυτό σου σε ένα απελπισμένο κυνήγι στα ντουλάπια της κουζίνας για κάτι γλυκό; Είναι συχνά το στρες και η ορμονική διαταραχή που αυτό συνεπάγεται, που έχουν την ευθύνη.
Το υπέρβαρο και η παχυσαρκία, όπως και ο διαβήτης τύπου 2, λόγω της συνυπάρχουσας ινσουλινοαντίστασης, οδηγούν σε πιο αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων και σε ακόμα πιο αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά προβλήματα. Για το λόγο αυτό, είναι ακόμα πιο σημαντική η καλύτερη διαχείριση του στρες και άγχους, αλλά και η μείωση του αυξημένου σωματικού βάρους.
Αν έχετε ταλαιπωρηθεί για χρόνια με υπέρβαρο και συνεχείς δίαιτες, ίσως να πρέπει να ζητήσετε βοήθεια από ειδικό. Στα ιατρικά μας κέντρα στην Νορβηγία, όπου έχουμε αντιμετωπίσει πάνω από 15.000 άτομα με προβλήματα μεταβολισμού τα τελευταία χρόνια, χρησιμοποιούμε μεταξύ άλλων μια εξαιρετικά αποτελεσματική και ασφαλή μέθοδο αδυνατίσματος με υποχρεωτική ιατρική παρακολούθηση, που βασίζεται σε τέσσερεις φάσεις. Η μέθοδος αυτή που λέγεται Eurodiet, αναπτύχθηκε στην Γαλλία πριν 15 χρόνια, εφαρμόζεται σε πάνω από είκοσι χώρες και υπάρχει και στην Ελλάδα (www.eurodiet.gr ).
Είναι ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα 4 φάσεων  που οδηγεί σταδιακά σε μια ισορροπημένη διατροφή, με ιατρική επίβλεψη  που είναι απαραίτητη για τη μακροπρόθεσμη συντήρηση του βάρους. Επίσης η μέθοδος Eurodiet είναι εξαιρετικά αποτελεσματική για άτομα που πάσχουν απο διαβήτη τύπου 2 (σάκχαρο ενηλίκων), αφού οδηγεί σε δραματική βελτίωση του σακχάρου του αίματος παράλληλα με την απώλεια βάρους. Συχνά μπορεί ο ασθενής να μειώσει σημαντικά ή και να μην χρειάζεται πλεόν αντιδιαβητικά φάρμακα ή ενέσεις ινσουλίνης. Επικοινωνήστε για περισσότερες πληροφορίες με την Eurodiet Med, Τηλ: 801 11 93300, 210 9373020, e-mail: info@eurodiet.gr.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Μεταξύ των ατόμων με μη θεραπευμένη ηπατίτιδα ο διαβήτης συνδέθηκε με πιο εκτεταμένη ηπατική βλάβη

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Network Open συνδέει τον διαβήτη με μεγαλύτερη ηπατική βλάβη από την ηπατίτιδα C
pagwto
Περισσότερα

Παγωτό και διαβήτης

Tο παγωτό είναι ένα από τα ελάχιστα γλυκίσματα που προσφέρουν ωφέλημα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό μας και μπορεί να αποτελέσει ένα ιδανικό σνακ από μικρούς και μεγάλους. Τι γίνεται όμως με τις θερμίδες, τη ζάχαρη και τα λιπαρά του παγωτού;