Το Tai Chi αποτελεσματικό για την απώλεια κοιλιακού λίπους σε μεγαλύτερους ενήλικες, σύμφωνα με νέα έρευνα

Το Tai Chi αποτελεσματικό για την απώλεια κοιλιακού λίπους σε μεγαλύτερους ενήλικες, σύμφωνα με νέα έρευνα
Το Tai Chi αποτελεσματικό για την απώλεια κοιλιακού λίπους σε μεγαλύτερους ενήλικες, σύμφωνα με νέα έρευνα

Το Tai Chi, η παραδοσιακή κινεζική πολεμική τέχνη, που πολλές φορές περιγράφεται ώς «κινούμενος διαλογισμός» και αποτελείται από ελεγχόμενες, συνήθως απαλές κινήσεις, έχει παρόμοια αποτελέσματα με τη συμβατική γυμναστική στη μείωση του κοιλιακού λίπους σε μεγαλύτερους ενήλικες, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Annals of Internal Medicine.
Παρά την δημοτικότητα του tai chi σε όλο τον κόσμο – υπολογίζεται ότι 2 εκατομμύρια Αμερικάνοι ασκούνται με tai chi – υπάρχουν λίγες έρευνες που διερευνούν τα οφέλη του στην υγεία. Στην πιο πρόσφατη έρευνα, συμμετείχαν 543 ενήλικες άνω των 50 ετών, με κοιλιακή παχυσαρκία (γνωστή και ως κοιλιακή παχυσαρκία). Η κοιλιακή παχυσαρκία έχει συνδεθεί με χειρότερα αποτελέσματα υγείας, σε σχέση με την παχυσαρκία σε άλλα μέρη του σώματος, όπως με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, όπως κολπική μαρμαρυγή, και με επιπλοκές του διαβήτη, όπως χρόνια νεφρική νόσος και αμφιβληστροειδοπάθεια.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία, σε τρια ίσες ομάδες (181 άτομα σε κάθε ομάδα). Η πρώτη ομάδα ακολούθησε ένα τυπικό πρόγραμμα γυμναστικής που περιλάμβανε αεροβική γυμναστική και προπόνηση με βάρη, το δεύτερο γκρουπ ακολούθησε πρόγραμμα tai chi, ενώ η τρίτη ομάδα δεν έκανε καθόλου γυμναστική, για μια περίοδο 12 εβδομάδων. Στην αρχή της έρευνας, μετά από 12 εβδομάδες, και μετά από 38 εβδομάδες, οι ερευνητές μέτρησαν την περιφέρεια της μέσης των συμμετεχόντων, καθώς και το σωματικό βάρος, αλλά και το δείκτη μάζας σώματος, την «καλή» χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια και την αρτηριακή πίεση.

Το Tai Chi βρέθηκε ότι ήταν αποτελεσματικό για τη μείωση του κοιλιακού λίπους

Από την αρχή της έρευνας, μέχρι τη 12η εβδομάδα, στα άτομα της ομάδας που δεν έκανε καθόλου γυμναστική, υπήρξε αύξηση της περιφέρειας της μέσης περίπου 0,8 εκατοστά κατά μέσο όρο. Αντίθετα, τα άτομα στις δύο ομάδες που έκαναν γυμναστική, είδαν μείωση της περιφέρειας της μέσης, στην ομάδα του tai chi κατά 1 εκατοστό κατά μέσο όρο, ενώ στην ομάδα της συμβατικής γυμναστικής, κατά 0,5 εκατοστά κατά μέσο όρο. Αν και αυτά τα νούμερα φαίνονται μικρά, και τα δύο έχουν μεγάλη διαφορά ως προς την ομάδα που δεν έκανε καθόλου γυμναστική. Στις δύο ομάδες που τα άτομα έκαναν γυμναστική, είδαν μικρή ελάττωση του σωματικού βάρους, και μεγαλύτερη τιμή «καλής» χοληστερίνης, σε σχέση με τα άτομα της ομάδας που δεν έκανε γυμναστική.
Επιπλέον, όλα αυτά τα οφέλη διατηρήθηκαν στα μετά από 38 εβδομάδες για τα άτομα της ομάδας που έκανε tai chi, ενώ στα άτομα που έκαναν συμβατική γυμναστική, διατηρήθηκαν όλα τα οφέλη εκτός της «καλής χοληστερίνης».
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το tai chi είναι αποτελεσματική μέθοδος απώλειας κοιλιακού λίπους σε ενήλικες που έχουν επιπλέον λίπος στη συγκεκριμένη περιοχή. Δεν γνωρίζουμε γιατί το tai chi βρέθηκε ότι πιθανά είναι ακόμη πιο αποτελεσματικό από τις συμβατικές μορφές γυμναστικής για τη μείωση του κοιλιακού λίπους, όμως σύμφωνα με τα συγκεκριμένα αποτελέσματα, αν θέλετε να μειώσετε την περιφέρεια της κοιλιάς σας, υπάρχει μια πολύ καλή εναλλακτική στην αεροβική άσκηση και τη γυμναστική με βαράκια.
Πηγή: Diabetes Self Management

Total
10
Shares
Σχετικά άρθρα