Tα «ναι» και τα «όχι» στη διατροφή των διαβητικών

Ποιες τροφές λένε οι γιατροί ότι πρέπει να μένουν μακριά από το διαιτολόγιο των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.

Η καθημερινότητα των ασθενών που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 είναι εξαιρετικά δύσκολη και η διατροφή δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Η διαχείριση του διαβήτη απαιτεί σωστό σχεδιασμό και μεγάλη προσοχή καθώς ο ασθενής δεν πρέπει να ελέγξει μόνο το βάρος του αλλά και τις αυξομειώσεις της γλυκόζης και του σακχάρου οι οποίες πρέπει να βρίσκονται πάντα σε ορισμένες τιμές. Eτσι, γιατροί και διαιτολόγοι συμφωνούν ότι κάποιες τροφές πρέπει να μείνουν οπωσδήποτε μακριά από το διαιτολόγιο των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. Οι τροφές αυτές είναι οι ακόλουθες.

ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΖΑΧΑΡΗ

Τα γλυκά, τα αναψυκτικά και όλες οι τροφές που περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης απαγορεύονται άμεσα από τον γιατρό. Εκτός από την ασήμαντη θρεπτική αξία τους, προκαλούν απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα και δημιουργούν επικίνδυνες αυξομειώσεις στο βάρος. Η εναλλακτική διατροφική λύση είναι τα φρούτα, όπως τα αχλάδια, τα μήλα, τα μούρα και τα πορτοκάλια, τα οποία περιέχουν υψηλής ποιότητας υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Χάρη σε αυτά τα συστατικά τους συμβάλλουν στην επιβράδυνση της απορρόφησης της γλυκόζης.

ΧΥΜΟΣ ΦΡΟΥΤΩΝ

Φαίνεται αντιφατικό αλλά ενώ η κατανάλωση φρούτων σε στερεά μορφή μπορεί να γίνεται, ο χυμός δεν ενδείκνυται σε καμία περίπτωση ακόμα κι αν είναι 100% φυσικός. Αυτό συμβαίνει γιατί ο χυμός συγκεντρώνει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες ζάχαρης και προκαλεί σημαντική αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, ο χυμός δεν παρέχει το αίσθημα του κορεσμού όπως κάνει ένα φρούτο.

ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ

Είναι γνωστό ότι τα αποξηραμένα φρούτα είναι πολύ θρεπτικά. Είναι, ωστόσο, ακατάλληλα για τους διαβητικούς. Ενώ αποτελούν σίγουρα καλύτερη επιλογή από ένα γλυκό, η αφυδάτωση που γίνεται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας τους τα κάνει πολύ συμπυκνωμένα σε φυσικά σάκχαρα. Η εναλλακτική πρόταση είναι φρούτα όπως το ροδάκινο, το πεπόνι και το γκρέιπφρουτ.

ΑΣΠΡΟ ΨΩΜΙ, ΑΛΕΥΡΙ ΚΑΙ ΡΥΖΙ

Τα επεξεργασμένα αμυλούχα, όπως είναι για παράδειγμα το άσπρο ρύζι, θεωρούνται χαμηλής ποιότητας υδατάνθρακες. Το ίδιο ισχύει και για τις τροφές που φτιάχνονται από λευκό αλεύρι όπως είναι το ψωμί και τα ζυμαρικά. Τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα επηρεάζονται όταν ο οργανισμός αρχίζει να αφομοιώνει τους υδατάνθρακες, κάτι που απαγορεύεται διά ροπάλου σε όσους πάσχουν από διαβήτη. Η καλύτερη εναλλακτική λύση είναι τα προϊόντα ολικής άλεσης.

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που πρέπει να αποφεύγονται είναι αυτά με πλήρη περιεκτικότητα σε λιπαρά. Εκτός από το γεγονός ότι τα κορεσμένα λίπη αυξάνουν την κακή χοληστερίνη και, συνεπώς, τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις προσθέτουν άλλο ένα πρόβλημα στους ασθενείς: η αυξημένη κατανάλωσή τους, σύμφωνα με κάποιες έρευνες, μπορεί να επηρεάσει την αντίσταση στην ινσουλίνη. Οι γιατροί συνιστούν την κατανάλωση γαλακτοκομικών χωρίς λιπαρά ή, στην καλύτερη περίπτωση, προϊόντων light.

ΛΙΠΑΡΟ ΚΡΕΑΣ

Ισχύουν όλα όσα αναφέρθηκαν για τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Πρέπει να επισημανθεί ότι όσοι πάσχουν από διαβήτη μπαίνουν αυτόματα στις ομάδες υψηλού κινδύνου για καρδιοπάθεια. Οι γιατροί προτείνουν την κατανάλωση ψαριών, κοτόπουλου χωρίς την πέτσα, γαλοπούλας, άπαχου μοσχαρίσιου κρέατος και χοιρινού φιλέτου.

ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΣΝΑΚ

Είναι απαγορευμένα για τους διαβητικούς γιατί περιέχουν τρανς λιπαρά οξέα τα οποία είναι πιο επικίνδυνα ακόμα και από τα κορεσμένα λίπη. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ακόμα και η μικρότερη ποσότητα τρανς λιπαρών μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στην υγεία τους. Υγιεινά λιπαρά, πάντως, περιέχονται σε ψάρια όπως ο σολομός, στους ξηρούς καρπούς και στις ελιές.

ΤΗΓΑΝΗΤΑ

Εκτός από το γεγονός ότι οι τροφές μπορεί να τηγανίζονται σε λάδι με μεγάλη περιεκτικότητα σε τρανς λιπαρά, είναι εξαιρετικά παχυντικές. Αν ο ασθενής χάσει τον έλεγχο του βάρους του κινδυνεύει να δει τις τιμές του σακχάρου να εκτινάσσονται.

ΑΛΚΟΟΛ

Το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται απαραιτήτως η συμβουλή του γιατρού πριν γίνει κατανάλωση έστω και μικρών ποσοτήτων. Σε γενικές γραμμές χρειάζεται μέτρο, δηλαδή το πολύ μια δόση αλκοόλ για τις γυναίκες και δύο δόσεις για τους άνδρες. Μία δόση κρασιού είναι περίπου 140 ml και μία δόση μπίρας είναι 340 ml.
Πηγή: http://www.ethnos.gr

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα
Τεχνητά Γλυκαντικά
Περισσότερα

Συνδέονται με την παχυσαρκία και το διαβήτη τα τεχνητά γλυκαντικά;

Τα τεχνητά γλυκαντικά, που θεωρούνται κατάλληλα για αδυνάτισμα και πιο υγιεινά, στην πραγματικότητα μπορεί να κάνουν το ακριβώς αντίστροφο, δηλαδή να ευνοούν την παχυσαρκία και τον διαβήτη, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.