Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, όπως είναι ήδη γνωστό, έχει επιπτώσεις στο σύστημα υγείας. Θέλοντας να ερευνήσουμε την επίπτωση που έχει στις παροχές για τους ανθρώπους με διαβήτη, κάναμε μια έρευνα αντλώντας στοιχεία από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Διαβήτη και συγκρίναμε τις παροχές που έχει η Ελλάδα σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Η πρόσβαση σε παροχές φαίνεται να έχει επηρεαστεί λόγω μείωσης της χρηματοδότησης, ωστόσο τα προϊόντα για τον διαβήτη δεν έχουν εμφανίσει τόσο μεγάλη έλλειψη, σε σχέση με άλλα φάρμακα και ιατρικές συσκευές στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι με διαβήτη μπορούν εύκολα να μεταπηδήσουν από την μία εταιρεία στην άλλη αν χρειαστεί ή να ζητήσουν κατ’ επείγον αναλώσιμα.
Παρόλο που οι καλύψεις για τον διαβήτη έχουν προστατευθεί μέχρι σήμερα, η οικονομική κρίση επηρεάζει άμεσα τη δυνατότητα των ανθρώπων να καλύψουν οικονομικά τη θεραπεία τους. Όσοι δεν καλύπτονται από το εθνικό σύστημα υγείας, έχουν τη δυνατότητα να λάβουν τη φαρμακευτική τους αγωγή δωρεάν σε δημόσια νοσοκομεία.
Γενικά, φαίνεται πως οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 1 καλύπτονται πλήρως από την ασφάλεια υγείας. Ωστόσο, οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 πρέπει να πληρώσουν ποσοστό συμμετοχής για φάρμακα και συσκευές. Αρκετοί άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 συναντούν δυσκολία να πληρώσουν τη θεραπεία τους. Έρευνα του 2013 έδειξε πως οι το 25% των ανθρώπων με διαβήτη τύπου 2 δεν μπορεί να αντεπεξέλθει οικονομικά όσον αφορά τα φάρμακα, ενώ σχεδόν το 30% δεν μπορεί να πληρώσει τις ιατρικές συσκευές μέτρησης σακχάρου.
Με την οικονομική κρίση, η Ελλάδα βρέθηκε ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές χώρες με τις περισσότερες αλλαγές στην φαρμακευτική πολιτική. Ωστόσο, οι τιμές, σε γενικές γραμμές, είναι χαμηλότερες από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Ας δούμε, όμως, ενδεικτικά τι γίνεται σε μερικές γειτονικές χώρες, αλλά και σε κάποιες χώρες της Βόρειας Ευρώπης, για μια συνολικότερη εικόνα.
[table id=1 /]
Οι παραπάνω συγκρίσεις βασίζονται στις νομοθεσίες που έχει η κάθε χώρα. Αξίζει, ωστόσο, να έχουμε κατά νου πως στην πραγματικότητα τα πράγματα ίσως να αποκλίνουν ελαφρώς – χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση των ανασφάλιστων στη χώρα μας οι οποίοι στερούνται ένα μεγάλο μέρος παροχών και οι οποίοι φαίνεται να ακολουθούν αυξητική τάση.
GlykouliGr