Αυτό όμως που μας κρατάει ακόμα μακριά απο την σύγχρονη τεχνολογία, η οποία αποτελεί ένα ισχυρό σύμμαχο στην καλύτερη διαχείριση και ρύθμιση του ζαχάρου μας, είναι φυσικά τα χρήματα και οι πολιτικές γύρω από αυτά.
Στις μέρες μας πολλοί νέοι (και όχι μόνο) έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν τον σένσορα της Abbott, Freestyle Libre (με την τεχνολογία Flash) για εύκολες και γρήγορες μετρήσεις χωρίς τρύπημα στα δάχτυλα. Στην Ελλάδα το Free Style Libre ήρθε σχεδόν πριν ένα χρόνο.
Η διαβητική κοινότητα παλεύει όλο αυτό το διάστημα για να συμπεριληφθεί στα αναλώσιμα που αποζημιώνονται από τα ταμεία, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Αντιθέτως έχουμε φτάσει στο σημείο να δίνουμε, τελείως παράνομα, ακόμα και συμμετοχές στις ταινίες μετρήσεως ζαχάρου. Δηλαδή όσο η καινούργια τεχνολογία προχωράει, τόσο σε αντίθετη τροχιά βρίσκονται τα δικαιώματα μας για πρόσβαση σε αυτήν.
Παράλληλα σε πάρα πολλές χώρες του εξωτερικού, κυκλοφορεί ο Dexcom G5 (με την συνεχή καταγραφή γλυκόζης και την άριστη δυνατότητα απομακρυσμένης παρακολούθησης), ο οποίος όμως δεν έχει έρθει ακόμα στη χώρα μας για προφανείς οικονομικούς λόγους.
Βρήκαμε και σας μεταφράζουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα σύγκριση που έκανε μια μητέρα, βλέποντας τη χρήση των 2 μετρητών από τον γιο της.
Ο λόγος που αναρτούμε ένα τέτοιο άρθρο για ακόμα μια τεχνολογία, που μόνο αν πληρώσεις έχεις πρόσβαση, είναι γιατί πολλοί γονείς, απεγνωσμένα, προσπαθούν να βρουν μια λύση, το δυνατόν οικονομικότερη, για να παίρνουν ειδοποιήσεις για το ζάχαρο των μικρών παιδιών τους. Όταν αυτά π.χ. είναι στο σχολείο καταφεύγουν σε αμφίβολες “πατέντες”, πειραματίζονται με ανοιχτά λογισμικά και συνδιάζουν προϊόντα που είναι ελπιδοφόρα αλλά όχι εγκεκριμένα.
Σας παρουσιάζουμε λοιπόν μια εγκεκριμένη, υπαρκτή τεχνολογία μέσα από ένα άρθρο μια μητέρας, για να έχετε υπ’ όψιν και να καταφεύγετε σε εμπεριστατωμένες και εγκεκριμένες λύσεις.
Είναι προτιμότερο να αγωνιστούμε όλοι μαζί για πρόσβαση στην ήδη υπάρχουσα τεχνολογία και να κατεβαίνουμε σε καλέσματα αγώνων αντί να αρκούμαστε σε “τεχνολογικές ευρεσιτεχνίες” σε ένα ποστ στο facebook!
Στέλλα 43 χρονών,
“Προσπαθείτε να αποφασίσετε μεταξύ του Dexcom G5 GCM και του Freestyle Libre;
Θα σας βοηθήσω εγώ. “Ο γιος μου χρησιμοποίησε και τον Freestyle Libre καθώς και τον Dexcom G5, και τώρα είμαστε έτοιμοι να σας παρουσιάσουμε τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα βάσει προσωπικής εμπειρίας“
Αν γνωρίζετε ήδη από τις τιμές του Dexcom, θα έχετε παρατηρήσει μείωση στο κόστος του, αλλά και πάλι κοστίζει αρκετά παραπάνω από το Libre. Για τον G5 θα χρειαστεί να αγοράσετε τον πομπό, τον δέκτη και τους αισθητήρες με συνολικό κόστος στα 673 ευρώ. Για τον Libre, θα χρειαστείτε μόνο τον αισθητήρα και τη συσκευή ανάγνωσης, με το αρχικό πακέτο που περιλαμβάνει 2 αισθητήρες και τη συσκευή να κοστίζει 169,90 ευρώ.
Νικητής της κατηγορίας ο Freestyle Libre
Εφαρμογή του αισθητήρα
Ακόμα ένα κομμάτι στο οποίο υπερισχύει ο Freestyle Libre. Η εφαρμογή του αισθητήρα είναι πολύ απλή και ανώδυνη. Είναι ακριβώς όπως οι σύγχρονες σφραγίδες, βάζεις τον αισθητήρα στη συσκευή τοποθέτησης και απλά πιέζεις στο μπρατσο σου. Μετά από αυτό το βήμα, απλά σηκώνεις τη συσκευή τοποθέτησης και είσαι έτοιμος!
Από την άλλη, η τοποθέτηση του Dexcom είναι πιο “άγρια” και ελαφρώς πιο επώδυνη. Κρίνοντας από την εικόνα, η συσκευή τοποθέτησης του αισθητήρα φαίνεται απολύτως βασανιστική και όπως είναι φυσικό με την πρώτη ματιά, αγχώνεται ο χρήστης. Για να γίνει η τοποθέτηση, αφαιρείς ένα μέρος της συσκευής τοποθέτησης, σπρώχνεις, ενώ για την αφαίρεση απλά βάζεις τα δάχτυλα στην κάτω πλευρά. Ίσως αυτό να φαίνεται δύσκολο, διότι ουσιαστικά βάζεις εσύ τη βελόνα μέσα, αλλά με τη χρήση ειδικής κρέμας που μουδιάζει το δέρμα, γίνεται ολοένα και πιο ανώδυνο.
Νικητής της κατηγορίας ο Freestyle Libre
Application device for the Dexcom G5 Sensors
Προφίλ και μέγεθος του αισθητήρα
Ο αισθητήρας του Libre έχει περίπου το μέγεθος και το σχήμα ενός νομίσματος των 2 ευρώ, με επίπεδο σχέδιο και μερικά χιλιοστά να προεξέχουν. Διακρίνεται ένα μικρό ταινιάκι που υπάρχει γύρω από τον αισθητήρα για καλύτερη εφαρμογή, πάραυτα είναι αρκετά διακριτικός.
Από την άλλη, ο αισθητήρας του Dexcom έχει εντελώς διαφορετικό σχήμα, είναι στενόμακρος και ο πομπός είναι πάνω στην κορυφή του, πράγμα που σημαίνει ότι προεξέχει σαφώς περισσότερο από τον Libre. Από τη στιγμή που είναι μεγαλύτερος και μεγαλύτερος από τον αισθητήρα της Abbott, έχει και περισσότερη ταινία για να το υποστηρίζει, πράγμα που το κάνει σαφώς πιο ευδιάκριτο.
Νικητής: ο Freestyle Libre
Διάρκεια Ζωής
Οι αισθητήρες του Freestyle Libre, διαρκούν 14 μέρες σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσεις. Μετά το πέρας των 14 ημερών, απενεργοποιούνται αυτόματα και δεν μπορεί να επεκταθεί η διάρκεια ζωής τους. Συνηθίζεται την καλοκαιρινή περίοδο να ξεκολλάνε ευκολότερα, είτε λόγω του ιδρώτα και της συχνής πλύσης, είτε λόγω αφαίρεσης επειδή “τρακάρε” το μπράτσο μας με μια γωνία στο σπίτι μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνιστάται η προσεκτική τοποθέτηση ταινίας πάνω από τον αισθητήρα.
Οι αισθητήρες του Dexcom έχουν εγγυημένη διάρκεια μιας εβδομάδας. Μετά το πέρας του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, μπορεί να γίνει επέκταση της ζωής του αισθητήρα, με μια απλή επανεκκίνηση. Μερικές φορές, δεν πετυχαίνει σε όλους η επέκταση της ζωής του αισθητήρα.
Όπως και με τον Libre, το πρόβλημα με την παραμονή του αισθητήρα στο μπράτσο παραμένει. Συνήθως δεν διαρκούσε περισσότερο από 7 ημέρες ο Dexcom χωρίς την τοποθέτηση ταινίας.
Ισοπαλία έχουμε σε αυτό το χαρακτηριστικό
Καλιμπράρισμα του αισθητήρα
Ο Freestyle Libre είναι έτοιμος για χρήση απευθείας από το κουτί του, με αποτέλεσμα να μη χρειάζονται τρυπήματα στα δάχτυλα. Το μόνο αρνητικό σε αυτό είναι ότι σε περίπτωση που κάποιος αισθητήρας δεν είναι ακριβής στις μετρήσεις του, δεν μπορεί να γίνει κάτι για να αλλάξει αυτό.
Από την άλλη, ο Dexcom απαιτεί 2 τρυπήματα ημερησίως, ένα μόλις ξυπνήσουμε και ένα ακριβώς πριν κοιμηθούμε. Μπορεί να δείχνει ότι είναι λίγο πίσω από τον Libre σε αυτό το κομμάτι, αλλά οι μετρήσεις δείχνουν να είναι πιο ακριβείς.
Άλλη μια ισοπαλία, καθώς υπάγεται στην αρέσκεια του καθενός
Προβολή επιπέδων γλυκόζης
Oι χρήστες του Freestyle Libre, θα πρέπει να σκανάρουν με τον μετρητή/αναγνωστήρα πάνω από τον αισθητήρα, που θα τους δείξει στη συνέχεια το γράφημα της ημέρας και αν η τιμή που βρίσκεται η γλυκόζη έχει ανοδική η καθοδική τάση.
Οι χρήστες του Dexcom έχουν 2 επιλογές, να δουν το γράφημα και την τιμή στο δέκτη ή στη iOS συσκευή τους μέσω της ειδικής εφαρμογής. Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν την εφαρμογή διότι δίνει την επιλογή να βλέπεις το γράφημα των τελευταίων 3,6,12, ή 24 ωρών. Έτσι μπορείς ενώ βλέπεις το μήνυμα στο τηλέφωνο σου, να βλέπεις ταυτόχρονα και την τάση που έχει η γλυκόζη.
Νικητής: Dexcom G5
Ειδοποιήσεις
Ή αλλιώς οι “σειρήνες” όπως θα έλεγε η πλειοψηφία των διαβητικών που έχει περάσει από μετρητές με ηχητικές ειδοποιήσεις.
Αυτός ο τομέας δίνεται ξεκάθαρα για τις λειτουργίες του Dexcom, μιας και ο Libre δεν έχει ειδοποιήσεις. Στον G5 μπορείς να ρυθμίσεις τις ειδοποιήσεις για ψηλές ή χαμηλές τιμές, ακόμα και με το πόσο γρήγορα ανεβαίνει ή κατεβαίνουν τα επίπεδα της γλυκόζης. Οι επαναλήψεις ειδοποιήσεων είναι κάτι που σώζει σε περίπτωση διόρθωσης και μετά από ένα μικρό διάστημα να λάβεις μήνυμα ότι παραμένει σε ψηλά επίπεδα. Αυτό, όπως λέει η μητέρα, είναι κάτι που “αξίζει να δώσεις τα πολλά παραπάνω χρήματα, διότι είναι εντελώς ανατρεπτικό”.
Επίσης νικητής ο Dexcom
Απομακρυσμένη παρακολούθηση
Σχετικά με τον Dexcom, με την προϋπόθεση ότι και οι 2 έχετε συσκευή iOS και internet, μπορείτε να δείτε μέσω τηλεφώνου τις τιμές και το ημερήσιο γραφικό. Αυτό είναι σωτήριο γιατί μπορεί το δεύτερο άτομο να παρακολουθήσει τις τιμές και αν χρειαστεί να παρέμβει μέσω μηνύματος, ώστε να μιλήσει με τον χρήστη, κάτι το οποίο ισχύει και κατά τη διάρκεια του ύπνου, όπου μπορεί ο γονιός να δει αν το παιδί του είναι εντάξει ή να λάβει ειδοποίηση αν πάει κάτι λάθος.
Όσον αφορά τον Freestyle Libre δεν υπάρχει κάποιος επίσημος τρόπος για απομακρυσμένη παρακολούθηση, αλλά κυκλοφορεί μια ανεπίσημη εφαρμογή για συσκευές Android, που επιτρέπει το σκανάρισμα και την ανάγνωση των τιμών μέσα από το κινητό. Από την άλλη υπάρχει και το Nightscout, που δεν είναι εγκεκριμένο ιατρικά, αλλά σύντομα θα κυκλοφορήσει επίσημα. Αυτό επιτρέπει την απομακρυσμένη παρακολούθηση, αλλά το παιδί θα πρέπει να σκανάρει ανά μερικές ώρες προκειμένου να εμφανίζονται στον ενήλικα.
Μόνος “τρέχει” σχεδόν σε αυτή την κατηγορία ο Dexcom και η νίκη του ανήκει.
Ανασκόπηση και ανάλυση δεδομένων
Το Freestyle Libre έχει το δικό του λογισμικό και μπορεί ο οποιοσδήποτε να το κατεβάσει δωρεάν από την ιστοσελίδα της εταιρείας. Δίνει τη δυνατότητα να δεις πολλές αναφορές τιμών, ενώ τονίζει τα λάθος σημεία που έχει το 24ωρο της ημέρας. Εναλλακτικά, μπορείς να ανεβάσεις τα δεδομένα στο Diasend που είναι μια κορυφαία λογισμική μάρκα στο χώρο του διαβήτη. Απλά συνδέεις τη συσκευή ανάγνωσης με τον υπολογιστή και τα περνάς στην εφαρμογή.
Ο Dexcom μπορεί επίσης να συνεργαστεί με το Diasend. Στη περίπτωση που έχεις iPhone, μπορείς να το ρυθμίσεις ώστε να ανεβαίνουν αυτόματα ανά ημέρα τα δεδομένα.
Νικητής ο Dexcom
Σύνοψη της “διαμάχης”
Tο να κάνεις μετρήσεις με τρυπήματα στα δάχτυλα παρομοιάζεται με το να περπατάς στα τυφλά, χωρίς να ξέρεις που πηγαίνεις. Με τις 2 συσκευές που συγκρίναμε καταλήγουμε στο ότι το να έχεις συνεχή καταγραφή είναι το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή να ξέρεις ακριβώς που πατάς και που βρίσκεσαι οποιαδήποτε στιγμή.
Δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτή η σύγκριση έχει κάποιον νικητή, γιατί μπορεί ο Dexcom να έχει καλύτερη παρακολούθηση και ρύθμιση ειδοποιήσεων, αλλά ο Libre είναι σαφώς μικρότερος και δεν χρειάζεται κανένα καλιμπράρισμα.
Σαφώς έχουν και οι 2 θέση στην αγορά για τις ανάγκες που καλύπτουν, αλλά όπως είπαμε και στην αρχή, θα πρέπει να κάνουμε υπομονή για τον Dexcom, διότι είναι πολύ πιο ακριβός και η ελληνική αγορά δυστυχώς δεν μπορεί να το υποστηρίξει.
Glykouli.gr
Μεταφραση απο http://childrenwithtype1diabetes.org/