Γυναίκες με διαβήτη κύησης, οι δικές τους ιστορίες

Η εγκυμοσύνη αποτελεί την πιο όμορφη και χαρούμενη περίοδος στη ζωή της γυναίκας. Οι μήνες κατά τους οποίους το σώμα της δημιουργεί και μεγαλώνει ένα μικρό θαύμα.
Τι γίνεται όμως όταν αυτή τη χαρά επισκιάζει ένας απρόσκλητος επισκέπτης, ο διαβήτης; Ένας άγνωστος “όρος” που άκουγε συνήθως από τους παππούδες της να προφέρουν. Η ψυχολογίας της αλλάζει ξαφνικά και σκέφτεται τι είναι όλα αυτά; Μετρήσεις, ημερολόγιο, ινσουλίνη, προσοχή στο φαγητό, κίνδυνοι για το μωρό… Που είναι η χαρά της εγκυμοσύνης; Και το φαγητό; Που είναι το φαγητό;
Διαβήτης κύησης είναι η διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων που διαπιστώνεται κατά την έναρξη της κύησης ή εμφανίζεται κατά τη διάρκειά της και χαρακτηρίζεται από αύξηση της γλυκόζης νηστείας >92 mg/dL καθώς και η παθολογική έκβαση της OGTT (καμπύλης σακχάρου) που εκτελείται την 24-28η εβδομάδα της κύησης (Ελληνική Διαβητολογική εταιρεία).
Η συχνότητα του διαβήτη κύησης είναι περίπου 18% και υπολογίζεται ότι οι μισές γυναίκες που θα εμφανίσουν διαβήτη κύησης, αποκτούν διαβήτη τύπου 2 σε 5 με 10 χρόνια μετά το τοκετό!

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι ενός μη ρυθμισμένου διαβήτη είναι :

  • Μακροσωμία (βάρος ή ύψος εμβρύου ή νεογνού μεγαλύτερο από το αναμεόμενο)
  • Δυστοκία ώμων, κατάγματα, κ.ά.
  • Παχυσαρκία παιδιού
  • διαβήτης
  • Προεκλαμψία
  • Πιθανότητα για καισαρική τομή

Η θεραπεία του διαβήτη κύησης είναι ειδική δίαιτα που ορίζεται από ενδοκρινολόγο ή ειδικό διατροφολόγο πάντα σε συνεργασία με τον ιατρό. Εάν δεν βοηθήσει αυτή η μέθοδος ή υπάρχει μη συμμόρφωση του ασθενούς, τότε χορηγείται ινσουλίνη. Αναπόσπαστο κομμάτι πρέπει να είναι η στενή παρακολούθηση των τιμών της γλυκόζης και της γλυκοζηλιωμένης αιμοσφαιρίνης.

Οι γλυκές ιστορίες:

Η Γιαννούλα είναι 36 ετών και μόλις γέννησε το 2ο παιδάκι της. Είναι πολύ αισιόδοξη και αποφασιστική με τον διαβήτη κύησης που την επισκέφτηκε στη 2η εγκυμοσύνη της.
«Έμαθα ότι έχω διαβήτη μέσω της καμπύλης σακχάρου που έκανα. Αμέσως ξεκίνησα ειδική διατροφή και με παρακολουθούσαν στενά ο γυναικολόγος μου και ο διαβητολόγος.
Ημουν αγχωμένη όταν το έμαθα, φοβήθηκα για το μωρό, μου είχαν εξηγήσει τους κινδύνους και την πιθανότητα μακροσωμίας και ήθελα όλα να πάνε καλά. Δεν με ζόρισε κάτι ιδιαίτερο, ούτε η ινσουλίνη ούτε οι μετρήσεις. Το είχα πάρει απόφαση ότι θα το πάλευα! Το μόνο που μου έλειπε ήταν το φαγητο. Αχ! Να είσαι έγκυος και να μην μπορείς να φας ότι σου αρέσει… πεινούσα η αλήθεια είναι.
Η οικογένεια και οι φίλοι με βοήθησαν πολυ παρ΄όλο που παραξενευόντουσαν με το γεγονός ότι αντί να πέρνω κιλά εγώ έχανα! Όλη αυτή η ιστορία με έκανε να καταλάβω την αξία του μέτρου στη διατροφή.
Τα παιδιά μου θα τα μάθω να μην τρώνε ζάχαρη. Ηδη ο πρώτος γιος μου δεν τη ζητάει και δεν προτιμά τα γλυκά! Όλοι αλλάξαμε διατροφικές συνήθειες, ακόμη και ο άντρας μου!
Εύχομαι σε όλες τις μανούλες να ακολουθούν  τις οδηγίες των επαγγελματιών υγείας και να οπλιστούν με πολυ υπομονή γιατί θα τους ανταμέιψει η γέννηση του ζουζουνιού τους».

Η Ελεάννα είναι 38 ετών και είναι έγκυος στον 1ο της μωρακι:
«Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν ότι το μωρό μου κινδυνεύει και με έπιασε πανικός, δεν μπορούσα να ηρεμήσω… Ο γιατρός μου με καθησύχασε και μου τα εξήγησε όλα, τις μετρήσεις, τις φυσιολογικές τιμές, τα πάντα και τον ευχαριστώ πολύ για αυτό!
Το έμαθα μετά από τυχαία μέτρηση σακχάρου που μου έκανε μια θεία μου απλά για δοκιμή. Η τιμή ηταν 187. Φυσικά από τότε το παρακολουθούμε πολύ σωστά και έχω γλυκοζηλιωμένη 6,2! Πολύ καλή με βρίσκω! Το μόνο μου παράπονο είναι ότι δεν τρώω τα γλυκά που τόσο μου αρέσουν αλλά δεν πειράζει αφού το μωρό μου ειναι καλά εμένα μου φτάνει και μου περισσεύει.
Η οικογένειά μου με στηρίζει ειδικά ο άντρας μου είναι πάντα δίπλα μου να μου θυμίζει να κάνω τις μετρήσεις μου. Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι κάποια μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας με πιέζουν να φάω παραπάνω γιατί «πιάνομαι για 2 άτομα πλέον»… Τους φαίνεται παράξενη όλη αυτή η προσοχή και δυσκολεύομαι κάθε φορά να εξηγώ! Εύχομαι όλα τα μωρά να είναι γερά, το ίδιο και οι οικογένειες τους».
Είναι σημαντικό να διατηρείτε τη γλυκόζη σε σταθερά επίπεδα, να προσέχετε το βάρος σας και να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού σας.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Συμμετοχή σε έρευνα σχετικά με τη διαχείριση του εφηβικού σακχαρώδη διαβήτη και την ψυχολογική επιβάρυνση των εφήβων και των οικογενειών τους
Περισσότερα

Συμμετοχή σε έρευνα σχετικά με την ψυχολογική επιβάρυνση των εφήβων και των οικογενειών τους

Έρευνα σχετικά με τη διαχείριση του εφηβικού σακχαρώδη διαβήτη και την ψυχολογική επιβάρυνση των εφήβων και των οικογενειών…
Όλη η εγκύκλιος για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020
Περισσότερα

Όλη η εγκύκλιος για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020

19-11-18 Eισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις το ακαδ. έτος 2019-2020. Σε συνέχεια του από 13-11-2018…
Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα εισαγωγής υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Περισσότερα

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα εισαγωγής υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΑΙΘ) ανακοινώνονται τα ονόματα των εισαγομένων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποψηφίων με σοβαρές…