To Glykouli συμμετέχει ως υποστηρικτής στο 11ο Outview Film Festival που είναι το 3ο μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας και αγκαλιάζει την διαφορετικότητα! Με δυο δυνατές ταινίες και ένα πάνελ, το Glykouli.gr δηλώνει παρόν σε ένα φεστιβάλ, πολιτιστικό θεσμό για την πόλη μας!
ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΣΤΑ ΖΟΡΙΑ: «Οι ασθενείς μαζί με τις οικογένειες τους συνεχίζουν να επιλέγουν να παραμείνουν στο νοσοκομείο, που είναι ο πλέον ακατάλληλος χώρος. Υποβάλλονται σε συνεχείς, ανώφελες, επιβαρυντικές εξετάσεις ενώ οι γιατροί δεν ξεκαθαρίζουν το τοπίο, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται ακόμη περισσότερο και να μην αποδέχονται την κατάσταση».
Απόσπασμα απο το εξαιρετικό κείμενο που έγραψε η Άννα Κόκορη της Lifo σχετικά με την ταινία.
OTHER PEOPLE (21/04, 13:00 – 14:30, Ταινιοθήκη της Ελλάδας – Αίθουσα 1)
Μια ταινία που εξερευνά το πως, τελικά, όλοι είμαστε για κάποιους οι «άλλοι», στους οποίους συμβαίνουν άσχημα πράγματα.
Η πρώτη ονομάζεται Other People και αφορά τον Ντέιβιντ, έναν επίδοξο, κωμικό συγγραφέα από τη Νέα Υόρκη, που μόλις έχει χωρίσει με τον φίλο του και μετακομίζει στο Σακραμέντο για να βοηθήσει την άρρωστη μητέρα του. Εκεί νιώθει σαν ξένος στο σπίτι όπου μεγάλωσε, μένοντας μαζί με τον συντηρητικό πατέρα και τις νεότερες αδελφές του. Καθώς η κατάσταση της μητέρας του χειροτερεύει, προσπαθεί να τους πείσει όλους (συμπεριλαμβανομένου του εαυτού του) ότι «είναι καλά».
Μια ταινία που εξερευνά το πως, τελικά, όλοι είμαστε για κάποιους οι «άλλοι», στους οποίους συμβαίνουν άσχημα πράγματα. Ένα βαθιά προσωπικό έργο για τον συγγραφέα-σκηνοθέτη της Chris Kelly, ο οποίος γράφει για την εκπομπή Saturday Night Live και την βάσισε σε δικές του εμπειρίες.
Με αφορμή της προβολής της ταινίας Other People, ξεκινά μια συζήτηση γύρω από το Hospice Care και την Ανακουφιστική Φροντίδα (Palliative Care) σε ασθενείς με χρόνιες και απειλητικές για τη ζωή νόσους. Υπολογίζεται ότι παγκοσμίως κάθε χρόνο περισσότεροι από 61 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από κάποια σοβαρή κατάσταση υγείας (Lancet Commissions 2017). Στην Ευρώπη πεθαίνουν ετησίως 1,6 εκατομμύρια άτομα από καρκίνο και περίπου 5,7 εκατ. άτομα από άλλα χρόνια νοσήματα. Το βάρος της φροντίδας των ασθενών κυρίως πέφτει στην οικογένεια και η υποστήριξη που χρειάζεται ο ασθενής πολλές φορές δεν υφίσταται.
Στο πάνελ θα βρίσκονται οι κυρίες:
Ελισάβετ Πατηράκη-Κουρμπάνη
Καθηγήτρια Συστήματα Νοσηλευτικής Φροντίδας-Ανακουφιστικής Φροντίδας, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ. Υπεύθυνη Εκπαίδευσης και Έρευνας Μ.Α.Φ. «Γαλιλαία».
Κυριακή (Μίμα) Μυστακίδου
Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνη της Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας και Παρηγορητικής Αγωγής «Τζένη Καρέζη» του Εργαστηρίου Ακτινολογίας του Αρεταίειου Νοσοκομείου.
Σπυριδούλα Τσαρουχά
Νοσηλεύτρια, Διοικ. Υπεύθυνη Υπηρεσίας Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας στο Σπίτι, στη «Μέριμνα» Αθήνας, Πρόεδρος του Δ.Σ. της «Ελληνικής Εταιρείας για την Ανακουφιστική Φροντίδα Παιδιών και Εφήβων».
Henriette Høyskel
Νοσηλεύτρια του Hospice Stabekk στο Όσλο, η οποία έχει επίσης συνεργαστεί με το Hospice Forum Norway.
Μαυραγάνη Γεωργία
Σκηνοθέτρια. Πρόσφατα σκηνοθέτησε την παράσταση «Παρ΄όλα αυτά», μια παράσταση-μαρτυρία για τον καρκίνο με τη συμμετοχή γυναικών που έχουνε νοσήσει.
Συντονίζει τη συζήτηση η Ντίνα Δασκαλοπούλου («Εφημερίδα των Συντακτών»).
Λίγα λόγια για το κίνημα του Hospice Care
Το κίνημα των hospices (λατ. Hospitum: φιλοξενία, ξενώνας) ξεκίνησε από την Σίσελι Σώντερς, την πρώτη γιατρό που αφιερώθηκε στην φροντίδα ανθρώπων με χρόνιες νόσους σε τερματικά στάδια. Το hospice care έχει για στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής ασθενών με προχωρημένη και μη αναστρέψιμη νόσο μέσα από μια ολιστική αντιμετώπιση. Η Σώντερς με την Ελίζαμπεθ Κιούμπλερ Ρος, γνωστή για το μοντέλο των 5 σταδίων μέχρι την αποδοχή ενός τραυματικού γεγονότος: Άρνηση, Θυμός, Διαπραγμάτευση, Κατάθλιψη, Αποδοχή.
Οι δυο γυναίκες παρατήρησαν πως οι ασθενείς με χρόνιες ή μη ιάσιμες ασθένειες ένιωθαν εγκαταλελειμμένοι από τους ιατρούς, και πίστευαν πως η θέση της ιατρικής είναι, πέρα από το να θεραπεύει, να ανακουφίζει και να υποστηρίζει. Το 1967 η Σώντερς ίδρυσε το hospice του St Christopher, το οποίου φιλοσοφία ήταν να έρχεται πρώτα ο ασθενής και μετά η ασθένεια. Το έργο της Σώντερς και της Κιούμπλερ Ρος άλλαξε καθοριστικά τον τρόπο αντιμετώπισης των νόσων που είναι απειλιτικές για την ζωή των ασθενών και του ψυχικού πόνου, και σήμερα το St Christopher παρέχει φροντίδα σε πάνω από 2.500 ασθενείς το χρόνο.
STUMPED (23/04, 20:00 – 21:15, Ταινιοθήκη της Ελλάδας – Αίθουσα 2)
O Will απολαμβάνει τη ζωή με τον σύντροφο του και τη νέα του δουλειά ως καθηγητής κινηματογράφου. Όταν νοσηλεύεται στο νοσοκομείο για έναν επίμονο πόνο που προκλήθηκε από μια θανατηφόρα λοίμωξη, η ζωή του αλλάζει δραματικά. Η ταινία μας αποκαλύπτει πώς o Will αντιμετωπίζει τις συνέπειες στην κινηματογραφικής του σταδιοδρομία, τη σχέση με τον σύντροφό του Angel, και δείχνει πως μεταμορφώνεται σταδιακά, πνευματικά. Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Cleveland Int. Film Festival και στο Rhode Island Int. Film Festival.
Την ταινία προλογίζει ο Ανδρέας Μπαρδάκης
Δημιουργός της διαδικτυακής κοινότητας ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ και Πρόεδρος του συλλόγου «ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΤΩΝ ΑΜΕΑ – ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»