Εκλογές με προβλήματα για τα άτομα ΑμεΑ 

εκλογές και αμεα 2019
εκλογές και αμεα 2019

Πολλές είναι οι καταγγελίες των ατόμων ΑμεΑ που πήγαν εχθές να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και ήρθαν αντιμέτωποι με καταστάσεις απελπιστικές που αποδεικνύουν περίτρανα ότι στην Ελλάδα του 2019 το φαινόμενο του μισαναπηρισμού καλά κρατεί.  
Στις καταγγελίες που ακολουθούν γίνεται αναφορά για δικαστικούς αντιπρόσωπους που προσπάθησαν να παραποιήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα εκμεταλλευόμενοι την αναπηρία των ατόμων που απευθύνθηκαν σε αυτούς, που έδειξαν αναλγησία στις ειδικές συνθήκες που αντιμετώπιζε ο καθένας και που αντιμετώπισαν τους ανθρώπους με ιδιαίτερη αγένεια. Όμως, γίνεται αναφορά και στην αντίδραση του κόσμου που δυσανασχετεί να δώσει προτεραιότητα στον άνθρωπο που αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας.  
Μέσα από τις καταγγελίες βγαίνουν στο προσκήνιο και προβλήματα υποδομής, με πιο τρανό το γεγονός ότι τα περισσότερα εκλογικά κέντρα στεγάζονται σε σχολεία μη προσβάσιμα σε ΑμεΑ. Σχολεία που προφανώς δεν έχουν διαμορφωθεί ώστε να παρέχουν πρόσβαση σε παιδιά ΑμεΑ, με πολλά σκαλιά και χωρίς ράμπες ή ασανσέρ.  
Στη χώρα μας, το θέμα της προσβασιμότητας απασχολεί καθημερινά τα άτομα ΑμεΑ μιας και σα κράτος και σαν λαός φαίνεται ότι δεν είμαστε ευαίσθητοι σε θέματα κοινωνικής αρωγής και πρόνοιας. Πολλές οι περιπτώσεις κτιρίων που δεν έχουν ράμπες, πεζοδρομίων με μπλοκαρισμένους οδηγούς για τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης, και η παράνομη στάθμευση σε θέσεις ΑμεΑ. Μάλιστα έχουν υπάρξει και συμπλοκές όπου οι σωματικά υγιείς αρνήθηκαν να παρκάρουν λίγα μέτρα παραπέρα.  
Όμως, το πρόβλημα της προσβασιμότητας στην κάλπη, είναι κάτι που έχει απασχολήσει ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι κάτι που θίξαμε σε άρθρο πριν από λίγο καιρό σε ένα αφιέρωμα για το πως πολλοί συμπολίτες μας και μέλη της Ευρωπαϊκής κοινότητας, δεν έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν στο εκλογικό κέντρο για να ψηφίσουν.  
Στο σημερινό αφιέρωμα, οι πιο συγκλονιστικές καταγγελίες που παρουσιάζονται, δείχνουν την εκμετάλλευση των ΑμεΑ ψηφοφόρων από τους δικαστικούς αντιπροσώπους, οι οποίοι αψηφώντας τη θέληση των ψηφοφόρων, έδραξαν την ευκαιρία να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα παραποιώντας την ψήφο τους. Όμως δείχνουν και την έλλειψη κατανόησης σε γονείς που φροντίζουν παιδιά ΑμεΑ, τη αγένειά τους όταν τους έγινε παρατήρηση για κάπνισμα, αλλά και όταν τους ζητήθηκε να κόψουν το διάλειμμά τους για να εξυπηρετήσουν άτομο με αναπηρία.  
Μάλιστα, όταν κατά την προεκλογική περίοδο γινόταν ολόκληρη καμπάνια προκειμένου να πάει ο κόσμος να ψηφίσει, είναι ανήκουστο άτομα να φτάνουν στο εκλογικό κέντρο και να φεύγουν άπραγα λόγω της συμπεριφοράς των ανθρώπων που έχουν χριστεί υπεύθυνοι για την επίβλεψη της ομαλής διαδικασίας της ψηφοφορίας.  
Οι καταγγελίες που ακολουθούν έχουν αναρτηθεί στη σελίδα της ομάδας  “Συνήγορος των ΑμεΑ”. Το θέμα έχει αναλάβει ο Παναγιώτης Δημητράς, εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, που έχει καλέσει άτομα με ανάλογες εμπειρίες να επικοινωνήσουν μαζί του μέσω του προφίλ του στο facebook για να κάνει τις ανάλογες κινήσεις. 
Η πρώτη σοβαρότατη καταγγελία έρχεται από την κόρη μιας τυφλής γυναίκας με 95% αναπηρία. Η γυναίκα ψήφιζε στο 2546Α εκλογικό τμήμα, που στεγάστηκε στο δεύτερο γυμνάσιο Περιστερίου, χώρο καθόλα μη προσβάσιμο σε ΑμεΑ. Η κόρη, ζήτησε -όπως ορίζει ο νόμος- από τον δικαστικό αντιπρόσωπο να κατέβει από τον δεύτερο όροφο, προκειμένου να παραλάβει την ψήφο της μητέρας της.  
Ο αντιπρόσωπος όντως κατέβηκε και ζήτησε από την κόρη της ψηφοφόρου να απομακρυνθεί. Η κόρη απομακρύνθηκε αλλά αντιλήφθηκε ότι ο δικαστικός αντιπρόσωπος αντί να βάλει στο φάκελο το ψηφοδέλτιο που του είχε υποδείξει η γυναίκα, έβαλε διαφορετικό ψηφοδέλτιο με σταυρούς σε άτομα της επιλογής του. Ακολούθησε το εξής επεισόδιο, όπως το περιγράφει η καταγγέλλουσα: 
“Το τμήμα που ψήφιζε (η μητέρα μου) ήταν σε όροφο σχολείου χωρίς πρόσβαση για ΑΜΕΑ. Αφού κατέθεσα την απόφαση των ΚΕΠΑ στον δικαστικό επιμελητή, τον εκπρόσωπο του ελληνικού κράτους, κατέβηκε κάτω με τα ψηφοδέλτια για Περιφέρεια και Ευρωβουλή. Μου ζήτησε να απομακρυνθώ από κοντά του και ρώτησε την μητέρα μου, η οποία είναι τυφλή, τι θα ψηφίσει. 
Με την άκρη του ματιού μου βλέπω να βάζει στο φάκελο ψηφοδέλτιο αλλού συνδυασμού και μάλιστα με σταυρό και σε άτομα της επιλογής του, ενώ η μητέρα μου του είχε πει άλλα. Κατευθείαν όρμηξα, του πήρα το ψηφοδέλτιο και, παρουσία μαρτύρων, του λέω θα σε καταγγείλω. Μου απαντά ότι όταν είναι τυφλός ο ψηφοφόρος, έχει δικαίωμα αυτός να βάλει όποιον θέλει. Δεν κρατήθηκα, έσκισα τον φάκελο και ζήτησα παρέμβαση της αστυνομίας. Ο κόσμος τον γιουχάριζε. 
Αμέσως έδωσε εντολή και έφεραν νέα ψηφοδέλτια και φακέλους όπου και ψήφισε όπως επιθυμούσε η μητέρα μου, μετά όμως από τη δική μου παρέμβαση μου και όταν τον απείλησα με καταγγελία. Στη συνέχεια του λέω θα έρθω να δω τι θα βάλεις στην κάλπη. Τον ακολούθησα και με έβριζε. Μου λέει τώρα τι θες, να τα πετάξω από το παράθυρο; Του λέω τώρα τι θες, να καλέσω κανάλια και να σε καταγγείλω; Χάρη μου λέει σας έκανα που κατέβηκα. Του λέω πληρώνεσαι για αυτό και έφυγα. 
Στη συνέχεια, με τον ίδιο τρόπο, απευθύνθηκα στην ακριβώς δίπλα αίθουσα για να ζητήσω την βοήθεια της δικαστικής επιμελήτριας για τις δημοτικές εκλογές. Η κυρία ευγενέστατα κατέβηκε και μου λέει, αφού εξέτασε τα χαρτιά των ΚΕΠΑ και της απόφασης, ότι δεν έχω την δικαστική επιμέλεια της μητέρας μου.  
Λέει παραμείνετε δίπλα μου για να επιβεβαιώσετε, όπως ο νόμος ορίζει, ότι όντως ψήφισε όπως επιθυμούσε η μητέρα σας. Η ίδια, δε, μου ζήτησε να την ακολουθήσω για να επιβεβαιώσω ότι όντως έκανε σωστή χρήση των φακέλων. Της ανέφερα το συμβάν με τον συνάδελφό της και μου είπε ότι δεν είναι καν δικηγόρος αλλά υπάλληλος του υπουργείου.” 
Η δεύτερη καταγγελία για παραποίηση της ψήφου έρχεται από το Φιλώτι της Νάξου, όπου δικαστική αντιπρόσωπος αρνήθηκε να επιτρέψει στον κηδεμόνα ΑμεΑ να το συνοδέψει στην κάλπη, με αποτέλεσμα να το αναγκάσει να ψηφίσει αυτό που του υπέδειξε. Όταν η κηδεμόνας προσπάθησε να διαμαρτυρηθεί δεν βρήκε καμία ανταπόκριση, με αποτέλεσμα να ψάχνει τρόπο να κινηθεί δικαστικά. 
“Χτες στο εκλογικό κέντρο στο ΕΠΑΛ στο Φιλώτι Νάξου, η δικαστικός αρνήθηκε να πάει η κηδεμόνας μαζί με το ΑμεΑ στην κάλπη με αποτέλεσμα να το βάλει να ψηφίσει αυτό που εκείνη ήθελε παρόλο που το ΑμεΑ αρνιόταν. Έκανα φασαρία μα δεν βρήκα ανταπόκριση, πως μπορώ να κινηθώ αλλιώς; Εννοώ εναντίων της δικαστικού, γιατί δεν μπορεί να επιβάλει στον άλλο τι θα ψηφίσει.” 
Μια άλλη συγκλονιστική καταγγελία έρχεται από την Αθήνα. Μια κυρία με 75% αναπηρία λόγω αιματολογικών προβλημάτων πήγε στο εκλογικό κέντρο στην οδό Πύρρου 15 στην περιοχή Φιξ – Ν. Κόσμος. Η γυναίκα ζήτησε να εξυπηρετηθεί κατά προτεραιότητα, κάτι που έγινε δεκτό από το δικαστικό αντιπρόσωπο, ωστόσο ο κόσμος που περίμενε τη γιουχάρισε αναγκάζοντάς τη να τους εξηγήσει για πιο λόγο δεν μπορούσε να περιμένει στην ουρά.  
“Σήμερα ντράπηκα για άλλη μια φορά που είμαι ΑΜΕΑ με 75% αναπηρία, όχι λόγω κινητικών προβλημάτων, αλλά αιματολογικών. Πήγα να ψηφίσω στην Αθηνά, περιοχή FIX – Ν Κόσμος στην οδό Πυρρού 15. Είχε πολύ κόσμο και μπροστά μου ήταν τουλάχιστον 20 άτομα.  
Επειδή δεν μπορώ να στέκομαι για πολλή ώρα όρθια λόγω ιλίγγων, σκέφτηκα για πρώτη φορά να παρακάμψω την ουρά και να δείξω σχετικά έγγραφα στον δικαστικό αντιπρόσωπο που πιστοποιούν πως είμαι ΑμεΑ, και να μου δώσουν προτεραιότητα, όπως ορίζει ο νομός. Έγινε αμέσως αποδεκτό το αίτημα μου, εξυπηρετήθηκα άμεσα, αλλά ο κόσμος που παρέκαμψα άρχισε να φωνάζει κ να διαμαρτύρεται. Η δικαστική αντιπρόσωπος τους εξήγησε πως είμαι ΑΜΕΑ και προηγούμαι, αλλά ο κόσμος συνέχισε να φωνάζει, και έτσι αναγκάστηκα να πάρω η ίδια τον λόγο…με ανάγκασαν να τους εξηγήσω λεπτομερώς για την ” υγεία μου “, και ντράπηκα πραγματικά, να απολογηθώ και να γνωστοποιήσω τα προσωπικά δεδομένα μου. Έτσι το βούλωσαν, αλλά εγώ έφυγα με σκυμμένο το κεφάλι. Παντελής έλλειψη παιδείας, Μηδενικός σεβασμός, κακία.” 
Στο 174β εκλογικό τμήμα του δήμου Κιλελέρ στη Λάρισα, άτομο με ποσοστό κινητικής αναπηρίας 79% έφτασε στο εκλογικό τμήμα την ώρα που οι δικαστικοί αντιπρόσωποι έκαναν διάλειμμα. Έδειξε την κάρτα του ΑμεΑ και ζήτησε να εξυπηρετηθεί άμεσα, ωστόσο οι αντιπρόσωποι αγενώς τον ενημέρωσαν ότι έκαναν διάλειμμα και του έκλεισαν την πόρτα. Οι διαμαρτυρίες του ίδιου και της οικογένειάς του δεν έπιασαν τόπο και ο ίδιος έφυγε χωρίς να ψηφίσει. 
“Σήμερα πήγα να ψηφίσω στο 174β εκλογικό τμήμα δήμου Κιλελέρ Λάρισα ……την ώρα που κάναν διάλειμμα ζήτησα δείχνοντας την κάρτα μετακίνησης αμεα που είχα μαζί μου και που αναγράφει το ποσοστό αναπηρίας 79%(ΚΕΠΑ 79% και ΑΣΥΕ 81%) να ψηφίσω γιατί δεν μπορώ να περιμένω και η απάντηση ήταν ότι τώρα κάνουμε διάλειμμα και μου έκλεισαν την πόρτα στα μούτρα!!! Έκανα και εγώ και η οικογένεια μου μια καλή φασαρία και έφυγα χωρείς να ψηφίσω!!” 
Μητέρα με δύο παιδιά, το ένα με διαβήτη τύπου 1, το άλλο με απόφαση αναπηρίας, κλήθηκε για εφορευτική επιτροπή στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης. Η γυναίκα, που εργάζεται ως τις πέντε το πρωί και πρέπει να χορηγεί μέσα στην ημέρα ινσουλίνη στο διαβητικό παιδί της, ζήτησε απαλλαγή από τη δικαστική αντιπρόσωπο. Ήρθε όμως αντιμέτωπη με την αναλγησία της αντιπροσώπου, η οποία αρνήθηκε να δεχτεί τα δικαιολογητικά της μητέρας και της απάντησε ότι εφόσον δεν μπορούσε να αφήσει το παιδί της, έπρεπε να το φέρει μαζί στις πέντε το πρωί. 
“Ας πω κι εγώ με την σειρά μου αυτό που έζησα σήμερα. Αφού λοιπόν την περασμένη εβδομάδα καλέστηκα για εφορευτική πήγα την επόμενη μέρα στο πρωτοδικείο δεν ήταν κανείς μέσα. Τελικά από γραφείο σε γραφείο βρήκα κάποιον να ρωτήσω για απαλλαγή, μου είπανε πως δεν μου δίνουν και πως πρέπει να πάω στο σχολείο που με κάλεσαν να πάρω απαλλαγή από δικαστικό αντιπρόσωπο. Πήγα λοιπόν σήμερα να ψηφίσω, βρίσκω την δικαστική αντιπρόσωπο και μου είπε πως δεν δέχεται το ενημερωτικό σημείωμα του νοσοκομείου που βγήκε το πόρισμα για διαβήτη τύπου ένα για τον δεκάχρονο γιο μου, ούτε και την απόφαση αναπηρίας του δεύτερου παιδιού μου. Δέχεται μόνο χαρτί από το νοσοκομείο που να γράφει ότι παρακαλούμε για απαλλαγή με υπογραφές από το νοσοκομείο.  
Τι είμαι εγώ, λέει, για να δεχτώ αυτά τα χαρτιά που μου φέρατε. Εσείς, λέει, που γκουγκλάρετε, έπρεπε να μπείτε στο ίντερνετ κι εκεί γράφει ξεκάθαρα τι έπρεπε να κάνετε, με ύφος και τουπέ. Φυσικά ούτε καν είδε τα χαρτιά που είχα μαζί μου. Της εξήγησα πως εργάζομαι μέχρι τις πέντε το πρωί και πως το παιδί κάνει οχτώ ινσουλίνες την ημέρα. Σιγά μην κάνει τόσες, αποκλείεται, μου απάντησε, είχε και ιατρικές γνώσεις δηλαδή η κυρία λες και ήξερε, λες κι έλεγα ψέματα. ‘Η θα μείνετε εδώ ή θα δεχθείτε τις ποινικές επιπτώσεις που σας αναλογούν, μου είπε, κι επίσης μπορούσατε να φέρετε και το παιδί μαζί σας. Πέντε η ώρα το πρωί της απαντάω; Δεν μένω και γράψτε ότι θέλετε της απάντησα. Μετά μου ζήτησε το χαρτί που με κάλεσαν και είπε πως είναι λάθος η συζήτηση μας γιατί πρέπει να πάω στον δικαστικό αντιπρόσωπο της διπλανής αίθουσας. Ευτυχώς κρατήθηκα, αν και μου ανέβηκε η πίεση με όλο αυτό, γιατί πέτυχα έναν εξαιρετικό με κατανόηση δικαστικό αντιπρόσωπο. Λυπάμαι πάρα πολύ για όλους όσους ταλαιπωρήθηκαν σήμερα, λυπάμαι που δεν υπάρχει η λέξη ενσυναίσθηση στο λεξιλόγιο κάποιων, λυπάμαι πολύ για την κατάντια της χώρας μας δεν έχω αλλά λόγια να εκφράσω τα σημερινά μου συναισθήματα απλά ντροπή τους. Όλα αυτά έγιναν στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης για να κατονομάζουμε κι κόλας” 
Συνάνθρωπός μας πήγε να ψηφίσει, ωστόσο όταν έφτασε στην αίθουσα του εκλογικού κέντρου, βρήκε τον δικαστικό αντιπρόσωπο να καπνίζει. Του έκανε παρατήρηση, στην οποία ο αντιπρόσωπος απάντησε με αγένεια, με αποτέλεσμα ο ψηφοφόρος να φέρει στην αίθουσα τον αστυνομικό που βρισκόταν στο εκλογικό κέντρο. Ο άνθρωπος όχι μόνο δεν βρήκε άκρη, έζησε την κατακραυγή από τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής, και όταν πήγε να κάνει καταγγελία στην αστυνομία του ζητήθηκε να την αποσύρει.  
“Δε γράφω συχνά, αλλά σήμερα έχω νεύρα και θέλω γράφοντας να ηρεμήσω. Πριν δυο ώρες περίπου που πήγα να ασκήσω το εκλογικό μου δικαίωμα. Ο δικαστικός λειτουργός κάπνιζε μέσα στην αίθουσα. Όταν του είπα ότι απαγορεύεται, μου είπε με ύφος, εάν σας ενοχλεί να φέρετε τον αστυνομικό που βρίσκεται σε υπηρεσία στο εκλογικό κέντρο να μου κάνει σύσταση. Το οποίο και έπραξα. Όταν όμως ανεβήκαμε στην αίθουσα με τον αστυνομικό είχε σβήσει το τσιγάρο. Εκείνος είπε στον αστυνομικό πως δε μπορώ να απαγορεύσω σε κανένα να καπνίζει μέσα στην αίθουσα μιας και είναι από το πρωί εδώ. Τα υπόλοιπα μέλη ήταν εξαγριωμένα μαζί μου και είπαν πως εκείνοι κάπνιζαν! Και γενικά υπήρξε ένα bullying απέναντι μου μόνο και μόνο επειδή του είπα να μην καπνίζει. Ύφος κι απαξίωση, σπουδές αλλά όχι παιδεία, προσωπικό συμφέρον έναντι του κοινωνικού. Αυτή η χώρα δε θα αλλάξει ποτέ. Πήγα στο τμήμα για αναφορά. Την πήρα πίσω έπειτα από παράκληση ενός αστυνομικού. Έκανα λάθος. Ήταν η τελευταία φορά.” 
Τέλος, η μητέρα ενός παιδιού ΑμεΑ πήγε να ψηφίσει μαζί με την κόρη της. Η δικαστική αντιπρόσωπος ανέφερε μπροστά στον κόσμο τις λεπτομέρειες για την πάθηση του παιδιού ενώ είπε στην μητέρα να βιαστεί να τελειώνει.  
“Εγώ πήγα με την κόρη μου με το χαρτί της συμπαράστασης και η δικαστικός πήρε τον έφορο και μπροστά σε όλους ανέφερε ότι το παιδί έχει νοητικό πρόβλημα και κάνει επιληπτικές κρίσεις. Και δεν έφτανε αυτό, όταν μπήκαμε για να ψηφήσει μου λέει, άντε τελείωνε γιατί παρατράβηξε αφού εσύ ψηφίζεις το παιδί έχει νοητικό.” 
Αυτές είναι κάποιες από τις μαρτυρίες των ατόμων ΑμεΑ που θέλησαν χθες να ψηφίσουν. Σίγουρα υπάρχουν κι άλλες τις οποίες δε γνωρίζουμε. Επιπλέον υπήρξαν και άνθρωποι που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα χωρίς προβλήματα και με την άψογη συνεργασία των υπευθύνων. 
Έχουμε όμως την υποχρέωση να αναδεικνύουμε τα κακώς κείμενα όταν τα αντιλαμβανόμαστε, αν έχουμε την οποιαδήποτε ελπίδα κάποτε να αλλάξουν.  

Glykouli.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα