Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 μπορούν να πετύχουν σημαντικά χαμηλότερα μεταγευματικά επίπεδα σακχάρου καταναλώνοντας τους υδατάνθρακες στο τέλος του γεύματος. Αυτό έδειξε έρευνα που διενεργήθηκε σε 16 άτομα ηλικίας 35-65 ετών που λαμβάνουν θεραπεία με μετφορμίνη, και πιστοποιήθηκε από Διοικητικό Συμβούλιο Επανεξέτασης του Ιατρικού Κολλεγίου Weill Cornell.
Οι ερευνητές χώρισαν τα άτομα που συμμετείχαν σε τρεις ομάδες, ανάλογα με τη χρονική στιγμή που θα κατανάλωναν τους υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια του γεύματος, ενώ λάμβαναν δείγματα αίματος στην αρχή, κατά τη διάρκεια και ανά μισή ώρα μετά το τέλος του γεύματος.
Σύμφωνα με τα πορίσματα, οι μεταγευματικές τιμές του σακχάρου το αίμα διακυμάνθηκαν ως εξής:
Οι σταδιακές κορυφώσεις της τιμής της γλυκόζης στην ομάδα που κατανάλωσε τους υδατάνθρακες τελευταίους ήταν κατά 53,8% χαμηλότερες από ότι στην πρώτη ομάδα που κατανάλωσε τους υδατάνθρακες πρώτους, και κατά 40,4% χαμηλότερες από ότι στην τρίτη ομάδα, που κατανάλωσε όλα τα συστατικά ταυτόχρονα (σάντουιτς). Παράλληλα για την ομάδα που κατανάλωσε όλα τα θρεπτικά συστατικά μαζί, οι σταδιακές κορυφώσεις της γλυκόζης ήταν κατά 22,4% χαμηλότερες από ότι στην ομάδα που κατανάλωσε τους υδατάνθρακες πρώτους.
Επιπλέον, στην ομάδα που κατανάλωσε τους υδατάνθρακες τελευταίους, τα επίπεδα γλυκόζης σταθεροποιήθηκαν μεταξύ 90 και 180 λεπτών μετά το γεύμα, ενώ στην περίπτωση της πρώτης ομάδας, που κατανάλωσε τους υδατάνθρακες πρώτα, υπήρχαν σημαντικές διακυμάνσεις στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Επίσης το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα στα 180 λεπτά μετά το γεύμα, ήταν κατά πολύ χαμηλότερο στην πρώτη ομάδα από αυτό της δεύτερης ομάδας.
Μια πιθανή εξήγηση για τα παραπάνω αποτελέσματα, είναι ότι με την κατανάλωση των υδατανθράκων στο τέλος του γεύματος, επιτυγχάνεται επιβράδυνση της γαστρικής κένωσης, και συνεπώς οι ρυθμοί απορρόφησης των υδατανθράκων είναι πιο αργοί.
Παρ’ ότι τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά χρειάζεται περεταίρω έρευνα ώστε να κατανοήσουμε πως λειτουργούν μηχανισμοί του οργανισμού, όπως η γαστρική κένωση και ο ρυθμός απορρόφησης θρεπτικών συστατικών σε χρονικό διάστημα πέρα από τα 180 λεπτά.
Πηγή: BMJ Open Diab Res Care
Σχετικά άρθρα
Στατιστικά του Διαδικτυακού Ιστοχώρου Glykouli.gr – Μάιος 2018
Η Μεγαλύτερη Online Κοινότητα Ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη από το 2010 με πάνω από 170.000 επισκέψεις ανά…
Το πρώτο κατάστημα Starbucks για κωφούς στην Ιαπωνία
Τα Starbucks άνοιξαν το πρώτο κατάστημά για κωφούς στην Ιαπωνία. Στην καφετέρια, που δίνονται ευκαιρίες εργασίας σε ανθρώπους…
Το συστατικό που διασπά το λίπος – Σε ποιες τροφές θα το βρείτε
Ένα νέο «όπλο» ενάντια στην παχυσαρκία ανακάλυψαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία…
2α Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού
Με μπλε χρώμα θα φωτιστεί η πύλη του Ανδριανού σήμερα 2 Απριλίου, που έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια…