Διαπιστώνουμε συχνά το «παράδοξο» ότι οι διαβητικοί έχουν εξαιρετική υγεία! Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο διαβήτης αναγκάζει τους πάσχοντες να εξετάσουν τις διατροφικές τους συνήθειες, να εντάξουν την άσκηση στη ζωή τους αλλά και να «ακούνε» με προσοχή κάθε σήμα που εκπέμπει το σώμα τους. Επίσης, ο διαβήτης απαιτεί τη δέσμευση για τακτική προληπτική φροντίδα και για μερικούς αποτελεί κίνητρο για θετικές αλλαγές, όπως το να χάσουν βάρος και να κόψουν το κάπνισμα. Άρα, ανεξάρτητα από τις δυσκολίες που βιώνουν με τον ίδιο το διαβήτη, τα άτομα που πάσχουν από την ασθένεια, διατηρούν υψηλά επίπεδα προστασίας της υγείας τους από άλλους κινδύνους.
Το ζητούμενο πάντα είναι η καλή διαχείριση και ο έλεγχος του Διαβήτη. Η καλή διαχείριση του διαβήτη έχει να κάνει με την επιλογή ενός συγκεκριμένου, διαφορετικού, εναλλακτικού τρόπου ζωής και αυτή η επιλογή προϋποθέτει την «αποδοχή» της ασθένειας και όχι την άρνηση και τον πόλεμο. Μια άλλη, εξίσου σημαντική προϋπόθεση είναι η καλή ψυχική υγεία.
Το πώς βλέπετε τον εαυτό σας είναι ένα ερώτημα που πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας.
Βλέπετε τον εαυτό σας ως άρρωστο, θύμα, εξαρτώμενο και απαισιόδοξο, ή ως φυσιολογικό άτομο, αισιόδοξο, ανεξάρτητο και με έλεγχο της ζωής του;
Το πώς εσείς ο ίδιος θα ορίσετε τον εαυτό σας σε σχέση με το διαβήτη, μπορεί να έχει κρίσιμη επίδραση στη συναισθηματική και ψυχική σας ευεξία και στο πόσο καλά φροντίζετε τον εαυτό σας. Αυτοί οι δυο παράγοντες, είναι πολύ σημαντικοί για τον έλεγχο του διαβήτη σας!
Η αποδοχή της κατάστασης στην οποία βρεθήκατε, θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε την καλύτερη αφετηρία για μια αρμονική κατά το δυνατόν «συμβίωση» με το διαβήτη.
Εάν ωστόσο δυσκολεύεστε ή αρνείστε να αποδεχθείτε την κατάστασή σας ή έχετε κατάθλιψη, να ξέρετε ότι θα δυσκολευτείτε πολύ να αφοσιωθείτε στη θεραπεία του διαβήτη.
Τι γίνεται με την κατάθλιψη;
Η κατάθλιψη μπορεί μεν να χτυπήσει οποιονδήποτε, αλλά είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι με διαβήτη μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Επιπλέον, τα άτομα με κατάθλιψη μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη. Η θεραπεία για την κατάθλιψη βοηθά τους ανθρώπους να διαχειριστούν τα συμπτώματα και των δύο ασθενειών, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα της ζωής τους.
Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι ο διαβήτης διπλασιάζει τον κίνδυνο κατάθλιψης σε σύγκριση με εκείνους που δεν πάσχουν από τη νόσο. Οι πιθανότητες αυξάνονται όταν εμφανίζονται και επιδεινώνονται οι επιπλοκές του διαβήτη. Έρευνες δείχνουν ότι η κατάθλιψη οδηγεί σε σωματικές και διανοητικές δυσλειτουργίες, έτσι, ένα άτομο είναι λιγότερο πιθανό να ακολουθήσει τη διατροφή που απαιτείται ή το σχέδιο φαρμακευτικής αγωγής. Η θεραπεία της κατάθλιψης με την ψυχοθεραπεία, τη φαρμακευτική αγωγή, ή ένα συνδυασμό τους μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και την ικανότητα του ασθενούς να διαχειριστεί το διαβήτη.
Οι αιτίες στις οποίες βασίζεται η αλληλεπίδραση της κατάθλιψης και του διαβήτη είναι ασαφείς. Η κατάθλιψη μπορεί να αναπτυχθεί εξαιτίας του άγχους, αλλά επίσης, μπορεί να προκύψει από τις μεταβολικές επιδράσεις του διαβήτη στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με μελέτες, τα άτομα με διαβήτη που έχουν ιστορικό κατάθλιψης, είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν επιπλοκές στο διαβήτη από όσους δεν πάσχουν από κατάθλιψη.
Παρά τις τεράστιες προόδους στην έρευνα του εγκεφάλου κατά τα τελευταία 20 χρόνια, η κατάθλιψη συχνά παραμένει αδιάγνωστη και χωρίς θεραπεία. Οι άνθρωποι με διαβήτη, οι οικογένειες και οι φίλοι τους, ακόμη και οι γιατροί τους δεν καταφέρνουν πάντα να διακρίνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Ωστόσο, οι ειδικοί θα αναγνωρίσουν τα συμπτώματα αυτά και μπορούν να διερευνήσουν τα στοιχεία που αφορούν στη διάρκεια και στη σοβαρότητά τους, να διαγνώσουν τη διαταραχή και να προτείνουν την κατάλληλη θεραπεία.
Τα συμπτώματα
Τα συμπτώματα της κατάθλιψης συχνά περιλαμβάνουν:
• Επίμονη λύπη, άγχος, ή απουσία διάθεσης
• Συναισθήματα απελπισίας, απαισιοδοξίας
• Αισθήματα ενοχής, αναξιότητας, «αβοήθητου»
• Απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης σε χόμπι και δραστηριότητες που κάποτε ήταν πηγή απόλαυσης, συμπεριλαμβανομένου του σεξ
• Μειωμένη ενέργεια, κόπωση, «βραδύτητα»
• Δυσκολία στη συγκέντρωση, στη μνήμη, στη λήψη αποφάσεων
• Αϋπνία, ξύπνημα νωρίς το πρωί, ή πολύωρος ύπνος
• Θέματα όρεξης και / ή μεταβολές βάρους
• Σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας ή απόπειρες αυτοκτονίας
• Ανησυχία, ευερεθιστικότητα
Εάν πέντε ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα παρουσιάζονται κάθε μέρα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες και παρεμποδίζουν τις συνήθεις καθημερινές σας δραστηριότητες, όπως την εργασία, τη φροντίδα του εαυτού, τη φροντίδα των παιδιών και την κοινωνική σας ζωή, τότε θα πρέπει να επιδιώξετε μια πρώτη αξιολόγηση για την κατάθλιψη.
Αναζητήστε θεραπεία
Ενώ υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεραπείες για την κατάθλιψη, θα πρέπει να επιλεγεί προσεκτικά η κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση από εκπαιδευμένο επαγγελματία ψυχικής υγείας, με βάση τις συνθήκες ζωής του ατόμου ή/και της οικογένειας. Τα άτομα με διαβήτη, κατά γενικό κανόνα, δέχονται την αντικαταθλιπτική φαρμακευτική αγωγή χωρίς ιδιαίτερες παρενέργειες.
Συγκεκριμένοι τύποι ψυχοθεραπείας, μπορούν επίσης, να ανακουφίσουν το άτομο από τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Ωστόσο, η θεραπεία της κατάθλιψης χρειάζεται χρόνο. Μια αντικαταθλιπτική φαρμακευτική αγωγή μπορεί να χρειαστεί αρκετές εβδομάδες για να δράσει και μπορεί να χρειαστεί να συνδυαστεί με ψυχοθεραπεία. Πάντως, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν ανταποκρίνεται ο κάθε άνθρωπος με τον ίδιο τρόπο στη θεραπεία. Η φαρμακευτική αγωγή και η δοσολογία μπορεί να χρειαστεί να προσαρμοστούν στις ανάγκες κάθε ατόμου.
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι στα άτομα που πάσχουν ταυτόχρονα από διαβήτη και κατάθλιψη, η ψυχοθεραπεία και η αντικαταθλιπτική φαρμακευτική αγωγή έχει θετικές επιδράσεις τόσο στη διάθεση όσο και στον γλυκαιμικό έλεγχο.
Πρόσθετες έρευνες θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τη σχέση μεταξύ κατάθλιψης και διαβήτη και των συμπεριφορικών και νευροφυσιολογικών μηχανισμών, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάθλιψη και να συνδυαστεί καλύτερα με τη θεραπεία για το διαβήτη και γενικότερα για μια υγιέστερη ζωή.
Η θεραπεία για την κατάθλιψη στο πλαίσιο του διαβήτη θα πρέπει να γίνει αντικείμενο διαχείρισης από επαγγελματία υγείας, έναν ψυχίατρο, ψυχολόγο, ή κοινωνικό λειτουργό – ο οποίος θα βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τον διαβητολόγο του κάθε ατόμου. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα είναι αναγκαία ή επιβάλλονται, ώστε να αποφευχθούν επιβλαβείς δυνητικά αλληλεπιδράσεις φαρμάκων.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδείκνυται ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας που ειδικεύεται στη θεραπεία ατόμων με κατάθλιψη τα οποία ταυτόχρονα πάσχουν από σωματικές ασθένειες όπως ο διαβήτης.
Τα άτομα με διαβήτη που αναπτύσσουν κατάθλιψη, καθώς και τα άτομα σε θεραπεία για την κατάθλιψη που αναπτύσσουν διαβήτη στη συνέχεια, πρέπει να αναφέρουν στο γιατρό τους το πλήρες φάσμα των φαρμάκων που παίρνουν. Κάθε είδους προτεινόμενη φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να γίνεται αντικείμενο έρευνας και συζήτησης με τον διαβητολόγο. Ως παράδειγμα επιβλαβούς αλληλεπίδρασης, αναφέρεται το βαλσαμόχορτο, για το οποίο πρόσφατα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι, αυτό το φυτικό φάρμακο που προωθείται ως ιδανικό για τη θεραπεία της ήπιας κατάθλιψης, μπορεί να έχει επιβλαβείς αλληλεπιδράσεις με κάποια άλλα φάρμακα.
Η χρήση των φυτικών σκευασμάτων κάθε είδους θα πρέπει να συζητηθεί με έναν γιατρό πριν δοκιμαστεί από τον πάσχοντα.
Άλλες ψυχικές διαταραχές, όπως η διπολική διαταραχή (μανιοκαταθλιπτική ασθένεια) και αγχώδεις διαταραχές, μπορεί να εμφανιστούν σε άτομα με διαβήτη, ενώ και οι δυο μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.
Θυμηθείτε, η κατάθλιψη είναι θεραπεύσιμη διαταραχή του εγκεφάλου. Η κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί παράλληλα με όποια άλλη πάθηση, συμπεριλαμβανομένου και του διαβήτη. Αν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε κατάθλιψη ή γνωρίζετε κάποιον που έχει, μη χάνετε την ελπίδα σας. Ζητήστε βοήθεια!
Πηγή: DLIFE
Σχετικά άρθρα
Η ζωή με διαβήτη τύπου 1
Δέκα χρονιά μετά και ορισμένες φορές νιώθω πως ούτε καν οι κοντινοί μου άνθρωποι δεν έχουν καταλάβει τι…
Πόσο σημαντική είναι η άσκηση στην παιδική ηλικία;
Κάποτε παίζαμε σε αλάνες, πλέον τα παιδιά είναι μεταξύ τηλεόρασης και φροντιστηρίων και δίνουν… τροφή στην παιδική παχυσαρκία.…
Διαβήτης και άνοια
Τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια – ίσως γιατί ο εγκέφαλος είναι εξαιρετικά ευαίσθητος…
Τύφλωση και Διαβήτης. Μια επικίνδυνη "σχέση"
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Τύφλωσης γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Πέμπτη κάθε Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς…