Διαχειριστείτε τις αυξομειώσεις

Roller-Coaster-1200
Roller-Coaster-1200

Πώς να κατανοήσετε και να διαχειριστείτε τις αυξομειώσεις του σακχάρου
Όταν τα επίπεδα του σακχάρου είναι πολύ υψηλά (υπεργλυκαιμία) ή πολύ χαμηλά (υπογλυκαιμία) μπορούν γρήγορα να μετατραπούν σε διαβητική επείγουσα κατάσταση αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως με τον κατάλληλο τρόπο. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τις επικίνδυνες αυξήσεις ή μειώσεις στα επίπεδα του σακχάρου σας είναι η αυτοεξέταση ώστε να συντονιστείτε με τον οργανισμό σας και να εξοικειωθείτε με τα συμπτώματα και τους παράγοντες κινδύνου της υπογλυκαιμίας, της διαβητικής κετοξέωσης και της υπεργλυκαιμικής υπερωσμωτικής μη κετωτικής κατάστασης (δηλ. την υπεργλυκαιμία).
Επείγουσες καταστάσεις χαμηλού σακχάρου (υπογλυκαιμία)
Η υπογλυκαιμία μερικές φορές ονομάζεται ‘αντίδραση στην ινσουλίνη’ επειδή συναντάται πιο συχνά σε άτομα τα οποία παίρνουν ινσουλίνη. Ωστόσο, μπορούμε να τη συναντήσουμε σε άτομα με τύπου 1 διαβήτη αλλά και σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Επίσης, συχνά προκαλείται από συγκεκριμένες από στόματος αγωγές, γεύματα που έχετε παραλείψει και άσκηση- όταν δεν έχετε πάρει τις απαραίτητες προφυλάξεις. Η συνήθης ουδός (δηλ. το όριο έναρξης των συμπτωμάτων) για την υπογλυκαιμία είναι 70 mg/dl (3,9 mmol/l), παρόλο που οι τιμές μπορεί να είναι υψηλότερες ή χαμηλότερες με βάση τις ατομικές τιμές στόχους που έχει θέσει ο ασθενής. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αρρυθμίες, εφίδρωση, ζαλάδα, σύγχυση, ανεξήγητη κόπωση, τρέμουλο, πείνα και πιθανά απώλεια συνείδησης. Μόλις καταλάβετε ότι έχετε χαμηλά επίπεδα σακχάρου, θα πρέπει να τα αντιμετωπίσετε άμεσα με υδατάνθρακες ταχείας δράσης όπως τα χάπια γλυκόζης ή χυμό.
Επείγουσες καταστάσεις υψηλού σακχάρου
Τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα σακχάρου μπορεί να προκαλέσουν μια από τις παρακάτω καταστάσεις: διαβητική κετοξέωση και υπεργλυκαιμική υπερωσμωτική μη-κετωτική κατάσταση (δηλ. υπεργλυκαιμικό υπερωσμωτικό μη κετωτικό κώμα). Παρόλο που και οι δυο καταστάσεις μπορεί να συμβούν σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 ή 2, η διαβητική κετοξέωση είναι πιο συχνή στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 και υπερωσμωτική μη κετωτική κατάσταση είναι πιο συχνή στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, αντίστοιχα.
Δείτε περισσότερα για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης…
Πηγή:
National Diabetes Information Clearinghouse
 

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα