Πόσο νερό πρέπει να πίνετε καθημερινά όταν έχετε διαβήτη;

Το να διατηρείτε σταθερά τα σάκχαρά σας είναι μια πράξη εξισορρόπησης στον διαβήτη και η έλλειψη αρκετού νερού μπορεί να το κάνει ακόμα πιο δύσκολο.
Το να διατηρείτε σταθερά τα σάκχαρά σας είναι μια πράξη εξισορρόπησης στον διαβήτη και η έλλειψη αρκετού νερού μπορεί να το κάνει ακόμα πιο δύσκολο.

Οι άνθρωποι μπορεί να αποφεύγουν το κέρασμα γλυκών του γραφείου ή να παραγγείλουν αναψυκτικό διαίτης όταν προσπαθούν να διαχειριστούν τον διαβήτη. Ωστόσο, το να πίνετε αρκετό νερό μπορεί να μην είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2022 που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Public Health, η ενυδάτωση είναι χαρακτηριστικό για έναν υγιή μεταβολισμό και ο διαβήτης είναι μια μεταβολική κατάσταση. Επιπλέον, η αφυδάτωση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για ασθένειες που σχετίζονται με την πέψη, τη ροή του αίματος, την υγεία του ουροποιητικού συστήματος και την υγεία του εγκεφάλου – επηρεάζοντας τον διαβήτη και την υγεία ολόκληρου του σώματος.

Ένα είναι σίγουρο: η καλή ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για την ευεξία σας. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε γιατί η ενυδάτωση είναι απαραίτητη, πόσο νερό πρέπει να πίνετε καθημερινά με διαβήτη και πώς να κάνετε εφικτό να πίνετε περισσότερο νερό στη ζωή σας.

Τι είναι ο διαβήτης;

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων, 1 στους 10 Αμερικανούς έχει σακχαρώδη διαβήτη, μια ασθένεια που επηρεάζει άμεσα την ικανότητα του σώματος να διατηρεί υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Είτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται πολύ είτε πέφτουν πολύ χαμηλά, τα μη φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να βλάψουν τον οργανισμό και να θέσουν σε κίνδυνο την καλή υγεία. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγει το πάγκρεας σας και ρυθμίζει τη γλυκόζη στο αίμα (ή τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα) ώστε το σώμα σας να μπορεί να τη χρησιμοποιήσει σωστά για ενέργεια. Στον διαβήτη, το σώμα είτε δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη (διαβήτης τύπου 1) είτε δεν χρησιμοποιεί αποτελεσματικά την ινσουλίνη (διαβήτης τύπου 2), οδηγώντας σε αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Γιατί είναι σημαντική η ενυδάτωση για τον διαβήτη;

Είναι ενδιαφέρον ότι ορισμένες παρενέργειες της μη κατανάλωσης αρκετού νερού μπορεί να μιμούνται τα συμπτώματα του διαβήτη, όπως ξηροστομία και υπερβολική δίψα. Από τη μια πλευρά, μπορεί να νομίζετε ότι είχατε πολύ λίγο H2O – και από την άλλη, πάρα πολύ. Η συχνοουρία μπορεί να είναι άλλο ένα πρώιμο σημάδι διαβήτη. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας του σώματος να απαλλαγεί από το υπερβολικό σάκχαρο στο αίμα. Όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι υψηλά, τα νεφρά μας πρέπει να εργαστούν πολύ σκληρά για να απαλλαγούμε από την περίσσεια ζάχαρη, προκαλώντας συχνουρία. Για το λόγο αυτό, η κατανάλωση αρκετού νερού καθημερινά είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα άτομα με διαβήτη. Η διατήρηση της καλής ενυδάτωσης βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα διευκολύνοντας τη μεταφορά γλυκόζης και ινσουλίνης σε όλο το σώμα. Η ενυδάτωση προάγει τη φυσιολογική λειτουργία των νεφρών και αποτρέπει τις επιπλοκές που σχετίζονται με την αφυδάτωση. Άλλα συμπτώματα μπορεί να προκύψουν καθώς προχωρά η αφυδάτωση, όπως ξηροστομία, σκούρα κίτρινα ούρα, κόπωση, ζάλη και πονοκέφαλο. Επιπλέον, τα άτομα μπορεί να παρουσιάσουν δυσκολία συγκέντρωσης, ευερεθιστότητα και μειωμένη παραγωγή ούρων.

Συνολικά, η υγιής ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη των υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, για τη διατήρηση της υγείας των νεφρών (ο διαβήτης είναι παράγοντας κινδύνου για νεφρική νόσο) και για την πρόληψη της αφυδάτωσης που θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε επείγουσα ιατρική κατάσταση και να προκαλέσει απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις όπως η διαβητική κετοξέωση και η υπερωσμωτική υπεργλυκαιμία κατάσταση. Η σωστή ενυδάτωση υποστηρίζει επίσης την καρδιαγγειακή υγεία, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τα άτομα με διαβήτη, καθώς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων. Η κατανάλωση αρκετού νερού βοηθά στη διατήρηση του όγκου και της κυκλοφορίας του αίματος, μειώνοντας την πίεση στην καρδιά.

Πόσο νερό χρειάζεται να πίνετε καθημερινά με τον διαβήτη;

Τα άτομα με διαβήτη δεν χρειάζονται απαραίτητα περισσότερο νερό από άλλους εάν ο διαβήτης τους είναι καλά ελεγχόμενος. Εάν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους είναι υψηλά, θα χάσουν περισσότερο νερό και θα αφυδατωθούν εάν δεν αυξήσουν την πρόσληψη νερού. Είναι πολύ σημαντικό να προσδιορίστε γιατί τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους είναι υψηλά και λάβετε μέτρα για να το αποτρέψετε αυτό αρχικά.

Το Ινστιτούτο Ιατρικής συνιστά περίπου 13 φλιτζάνια νερό την ημέρα για τους άνδρες και 9 φλιτζάνια για τις γυναίκες, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι οι ατομικές ανάγκες ποικίλλουν ευρέως [με βάση] παράγοντες όπως η ηλικία, το επίπεδο δραστηριότητας, το βάρος και τον καιρό.

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε πόσο νερό πρέπει να πίνετε καθημερινά με διαβήτη είναι να συνεργαστείτε με τον ιατρό σας. Μερικά άτομα με διαβήτη μπορεί να έχουν άλλες καταστάσεις όπου η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να είναι επικίνδυνη. Δύο καταστάσεις υγείας που μπορεί να απαιτούν περιορισμούς υγρών είναι η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και η νεφρική νόσος τελικού σταδίου.

Μια εύκολη μέθοδος για να ελέγξετε τα επίπεδα ενυδάτωσης είναι να ελέγξετε το χρώμα των ούρων σας μετά τη χρήση του μπάνιου. Εάν ενυδατώνεστε καλά, τα ούρα σας θα πρέπει να είναι ανοιχτό ωχροκίτρινο ή μερικές φορές σχεδόν διαυγή. Οι πιο σκούρες αποχρώσεις του ούρα σηματοδοτούν ότι ήρθε η ώρα να ξαναγεμίσετε το ποτήρι νερό σας.

Συμβουλές για Υγιεινή Ενυδάτωση

Αφού μιλήσετε με τον ιατρό σας, θέστε έναν συγκεκριμένο στόχο για το πόσο νερό πρέπει να πίνετε καθημερινά.

Πίνετε ένα ποτήρι νερό με κάθε γεύμα.

Παρακολουθήστε την πρόσληψή σας χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή όπως το Waterllama, το Habit Tracker ή ένα καλό παλιομοδίτικο χαρτί και στυλό.

Ρυθμίστε ένα ξυπνητήρι στο τηλέφωνο ή τον υπολογιστή σας για να σας υπενθυμίσει να πίνετε νερό.

Καθορίστε έναν συνεργάτη για αμοιβαία υποστήριξη και υπευθυνότητα.

Δώστε γεύση στο νερό σας προσθέτοντας κατεψυγμένα φρούτα, φέτες αγγουριού, βασιλικό ή φύλλα μέντας.

Δοκιμάστε ανθρακούχο νερό χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

Συνεχίστε να ακολουθείτε το πρόγραμμα φροντίδας του διαβήτη σύμφωνα με τον ιατρό σας, το οποίο συνήθως περιλαμβάνει μια δίαιτα πλούσια σε τροφές φιλικές προς τον διαβήτη, τακτική άσκηση, ποιοτικό ύπνο και λήψη φαρμάκων όπως συνιστάται.

Το συμπέρασμα

Το να πίνετε αρκετό νερό μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε μια πιο υγιεινή ζωή, με ή χωρίς διαβήτη. Ο διαβήτης είναι μια μεταβολική πάθηση που αλλάζει την ικανότητά σας να ρυθμίζετε τα σάκχαρα στο αίμα χωρίς παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής. Το να παραμένετε ενυδατωμένοι είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα σας και την πρόληψη των επιπλοκών που σχετίζονται με τον διαβήτη. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε πόσο νερό χρειάζεστε είναι να μιλήσετε με τον ιατρό σας, επειδή οι ανάγκες του καθενός διαφέρουν. Γενικά, περίπου 13 φλιτζάνια νερό την ημέρα για τους άνδρες και 9 φλιτζάνια για τις γυναίκες είναι ο στόχος που πρέπει να στοχεύσετε εκτός εάν ο γιατρός σας έχει πει να ακολουθήσει ένα σχέδιο περιορισμού υγρών.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Η καρνοσίνη μπορεί να προστατέψει από τις καταστροφικές αλλαγές στα κύτταρα λόγω διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας
Περισσότερα

Η καρνοσίνη μπορεί να προστατέψει από τις καταστροφικές αλλαγές στα κύτταρα λόγω διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας

Μεγάλο μέρος των βλαβερών χημικών μεταβολών που παθαίνουν τα κύτταρα λόγω του διαβήτη και της παχυσαρκίας μπορούν να…