Άλλο ένα χτύπημα κατάφερε στους ήδη διαλυμένους οικονομικά ασθενείς το υπουργείο Υγείας με τη θετική λίστα φαρμάκων που τέθηκε σε εφαρμογή της προηγούμενες ημέρες.
Νέες επιβαρύνσεις για τις τσέπες των ασθενών έφερε η νέα θετική λίστα φαρμάκων καθώς χιλιάδες Έλληνες ασθενείς που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα όπως διαβήτη ή ακόμη και καρκίνο βάζουν πλέον ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Μία νέα τακτική που εφαρμόσθηκε στη λεγόμενη “θετική λίστα φαρμάκων” (ο κατάλογος με τα φάρμακα που αποζημιώνονται), αυτή της ομαδοποίησης των σκευασμάτων, είτε τους αποκλείει από συγκεκριμένες θεραπείες ή τους αυξάνει τη συμμετοχή.
Ενδεικτική η περίπτωση των θεραπειών για την αντιμετώπιση του Χρόνιου Νευροπαθητικού Πόνου, που συχνά αποτελεί συνοδό νόσημα του σακχαρώδη διαβήτη, του καρκίνου αλλά και άλλων σοβαρών παθήσεων. Σύμφωνα με τα μέλη της Ελληνικής Εταιρίας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας (ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.) οι θεραπείες για τον πόνο περιορίζονται για τους ασθενείς εξαιτίας του νέου συστήματος ασφαλιστικής κάλυψης των φαρμάκων από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Με βάση τη θετική λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων που τέθηκε σε εφαρμογή την προηγούμενη εβδομάδα, οι ασφαλισμένοι καλούνται να καταβάλλουν πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή, προκειμένου να συνεχίσουν να λαμβάνουν τα φάρμακα για την αντιμετώπιση του χρόνιου νευροπαθητικού πόνου. Χωρίς βέβαια να υπολογίσει κανείς το ήδη αυξημένο κόστος για τη θεραπεία της βασικής τους ασθένειας.
Ειδικά για τους διαβητικούς η κατάσταση είναι τραγική αν σκεφτεί κανείς ότι όσοι πάσχουν από Διαβήτη τύπου 2 καταβάλλουν κάθε μήνα 10% συμμετοχή στην ινσουλίνη και τα αντιδιαβητικά δισκία καθώς και 25% για τη θεραπεία συνοδών παθήσεων και αναλώσιμα διαβητικά υλικά. Μάλιστα, με το νέο κόλπο αυτό της ομαδοποίησης των φαρμάκων της θετικής λίστας, πρέπει να πληρώσουν επιπλέον συμμετοχή, προκειμένου να λάβουν θεραπεία πρώτης εκλογής για την αντιμετώπιση της Επώδυνης Διαβητικής Νευροπάθειας, μιας νόσου που προσβάλει το 20%-40% των ατόμων με διαβήτη.
Αποτέλεσμα βέβαια αυτή της πολιτικής είναι η υγεία των βαριά πασχόντων να χειροτερεύει μέρα με την ημέρα καθώς δε διαθέτουν τα απαραίτητα χρήματα για να αγοράσουν τα φάρμακά τους. «Πολλά άτομα με διαβήτη δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν το επιπλέον κόστος για τη θεραπεία των συνοδών παθήσεων της νόσου, όπως της Διαβητικής Νευροπάθειας, της υπέρτασης και της χοληστερίνης με αποτέλεσμα την εμφάνιση επιπλοκών που, με τη σειρά τους, μπορεί να οδηγήσουν σε βαριές και μη αναστρέψιμες αναπηρίες για τους ίδιους (ακρωτηριασμούς, καρδιαγγειακά νοσήματα κ.λπ)», υπογραμμίζει η Σπυριδούλα Λάγιου, μέλος του ΔΣ της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ & Πρόεδρος του Συλλόγου Νέων Ελλήνων Διαβητικών.