Είναι πολλά τα θρεπτικά συστατικά που ’τραβούν’ την προσοχή μας επειδή δεν καταναλώνουμε επαρκείς ποσότητες από αυτά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η βιταμίνη D, τα ω-3 λιπαρά οξέα, αλλά και οι φυτικές ίνες. Δεν είναι όμως μόνο αυτά τα συστατικά της διατροφής μας που αξίζουν να βρίσκονται στα ’φώτα της δημοσιότητας’. Ένα μεταλλικό στοιχείο που εμπλέκεται στην παραγωγή ενέργειας, προάγει την οστική υγεία και είναι απαραίτητο στις νευρικές λειτουργίες του οργανισμού είναι το μαγνήσιο. Συμμετέχει σε περισσότερες από 350 βιοχημικές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα καθημερινά στο σώμα και είναι σημαντικό να γνωρίζετε περισσότερα γι’ αυτό.
Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε το 1992 στην επιστημονική επιθεώρηση ’American Journal of Clinical Nutrition’ έδειξε πως η λήψη 400 mg συμπληρώματος μαγνησίου την ημέρα από ηλικιωμένους, βελτίωνε τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αποκαλύπτοντας έτσι μια πιθανή ευεργετική επίδραση σε άτομα με διαβήτη ή/ και προδιαβήτη. Αργότερα, το 1998 έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό ’Journal of Clinical Neuroscience’ ανέφερε πως τα άτομα που πάσχουν από ημικρανίες έχουν χαμηλότερα ενδοκυτταρικά επίπεδα μαγνησίου, υποδεικνύοντας πως η ανεπάρκεια του στοιχείου μπορεί να διαδραματίζει κάποιον ρόλο στην ανάπτυξη των ημικρανιών.
Το μαγνήσιο περιέχεται σε κυρίως στις φρέσκες, φυσικές τροφές, με αποτέλεσμα να διατίθεται σε ικανοποιητικές ποσότητες στο σώμα μέσω της κατανάλωσής τους. Εάν ωστόσο η διατροφή σας αποτελείται κυρίως από επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορεί να μην καλύπτετε επαρκώς τις ημερήσιες ανάγκες σας. Άτομα που πάσχουν από ασθένειες νεφρολογικής και γαστρεντερολογικής αιτιολογίας είναι πολύ πιθανό να μην λαμβάνουν αρκετές ποσότητες μαγνησίου. Παρομοίως οι ηλικιωμένοι και όσοι καταναλώνουν υψηλές ποσότητες αλκοόλ.
Ανεξάρτητα από το εάν ανήκετε σε κάποια από τις παραπάνω ομάδες ανθρώπων, είναι σημαντικό να γνωρίζετε σε ποιες τροφές περιέχεται το μαγνήσιο. Το μαγνήσιο αποτελεί συστατικό της χλωροφύλλης, της ουσίας που δίνει στα πράσινα λαχανικά το χρώμα τους.
Κάποιες τροφές που αποτελούν καλές πηγές του είναι:
Βακαλάος. Μόλις 90 γραμμάρια βακαλάου μπορούν να καλύψουν το 20% των αναγκών σας σε μαγνήσιο.
Αμύγδαλα και κάσιους. Το μαγνήσιο περιέχεται γενικά και σε άλλους ξηρούς καρπούς, τα αμύγδαλα και τα κάσιους ωστόσο αποτελούν τις καλύτερες πηγές του. Τα 30 γραμμάρια αμύγδαλα περιέχουν 80 mg μαγνησίου.
Σόγια. Έχετε δοκιμάσει ποτέ ανώριμους σπόρους σόγιας (edamame); μπορεί να αποτελέσουν το αγαπημένο σας σνακ! Όχι μόνο είναι πλούσια σε μαγνήσιο, αλλά επιπλέον συνιστούν άριστη πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών.
Σχετικά άρθρα
Ερυθριτόλη: Mπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού
Μια τεχνητή γλυκαντική ουσία, η ερυθριτόλη, που χρησιμοποιείται ευρέως σε επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο για…
Μαύρο τσάι κατά του διαβήτη
Στις χώρες όπου η κατά κεφαλήν κατανάλωση μαύρου τσαγιού είναι υψηλή, η συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 είναι μικρότερη συγκριτικά με τις χώρες όπου η κατανάλωση μαύρου τσαγιού είναι χαμηλότερη.
Το γιαούρτι μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη; Το FDA λέει ότι μπορεί.
Οι παραγωγοί τροφίμων μπορούν να διαφημίσουν με ασφάλεια ότι η κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, ανακοίνωσε την Παρασκευή το FDA – με ορισμένες προειδοποιήσεις.
Τι θα κερδίσετε αν τρώτε τα μακαρόνια κρύα
Μπορεί να σας φανεί απίστευτο, αλλά τα κρύα ζυμαρικά, όχι μόνο δεν επιβαρύνουν, αλλά κάνουν και καλό στην…