Κόκκινο κρασί: Ρυθμίζει αποτελεσματικά τα επίπεδα σακχάρου

Η ουσία ρεσβερατρόλη η οποία βρίσκεται μέσα στο κόκκινο κρασί αποδεικνύεται θαυματουργή, ανακοίνωσαν Ολλανδοί ερευνητές.
wine
wine

Κάνοντας μια προσεκτική έρευνα σε 11 υπέρβαρους, υγιείς άντρες, ανακάλυψαν ότι η λήψη μιας σχετικά μικρής δόσης ρεσβερατρόλης (η βασική ουσία που περιέχεται μέσα στο κόκκινο κρασί) την ημέρα, ασκεί ουσιώδεις ωφέλιμες δράσεις στον μεταβολισμό.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Πάτρικ Σράουβεν από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ. «Εντοπίσαμε πολλές επιδράσεις που όλες συγκλίνουν στην καλύτερη μεταβολική υγεία». Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Cell Metabolism», επί 30 ημέρες άλλοι από τους εθελοντές τους έπαιρναν καθημερινά 150 mg ρεσβερατρόλης και άλλοι μια ανενεργό ουσία, ενώ στη συνέχεια πήραν για άλλο ένα μήνα τα αντίθετα συμπληρώματα.

Μια σειρά εξετάσεων αποκάλυψε πως όταν οι εθελοντές έπαιρναν το συμπλήρωμα ρεσβερατρόλης, μειωνόταν η συσσώρευση λίπους στο ήπαρ τους, ελαττώνονταν τα επίπεδα σακχάρου και τριγλυκεριδίων, μειωνόταν η αρτηριακή τους πίεση, ήταν βελτιωμένοι οι δείκτες φλεγμονής στον οργανισμό τους και αυξανόταν η μυϊκή αποδοτικότητά τους.

Όλες αυτές οι αλλαγές μιμούνται τις μεταβολικές επιδράσεις της δίαιτας και της άσκησης – και μολονότι οι άντρες δεν αδυνάτισαν, η μεταβολική τους υγεία ήταν σημαντικά βελτιωμένη.
Η ρεσβερατρόλη, που υπάρχει στην φλούδα των σταφυλιών, καθώς και στα φιστίκια και στην μαύρη σοκολάτα, βρίσκεται συχνά στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια, αλλά έως τώρα τα ευρήματα αφορούσαν μελέτες σε ζώα.
Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που γίνεται σε ανθρώπους και τα ευρήματά της χαρακτηρίζονται ως ιδιαότερα ενθαρρυντικά. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επιλογή παχύσαρκων εθελοντών για την παρούσα μελέτη δεν ήταν τυχαία. Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο τύπου 2 διαβήτη, ο οποίος είναι μια μεταβολική νόσος που προκαλείται από την αντοχή του οργανισμού στην ινσουλίνη.

Έπειτα από 30 μέρες λήψης συμπληρώματος ρεσβερατρόλης, οι εθελοντές είχαν ενδείξεις βελτιωμένης αντοχής στην ινσουλίνη – άρα είχαν μειωθεί οι πιθανότητές τους να εκδηλώσουν διαβήτη.
Πηγή: ygeianews.gr

 

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Διατροφολόγος με Διαβήτη τύπου 1 μοιράζεται τις 5 διατροφικές επιλογές
Περισσότερα

Διατροφολόγος με Διαβήτη τύπου 1 μοιράζεται τις 5 κορυφαίες διατροφικές επιλογές της για σωστή ρύθμιση του σακχάρου

«Εδώ είναι τα τρόφιμα που τρώω -και τα τρόφιμα που προσπαθώ να περιορίσω- για να βοηθήσουν στη διαχείριση…