Η κυβέρνηση στο πλαίσιο της εξοικονόμησης πόρων αλλά και της απομάκρυνσης υπαλλήλων, αποφάσισε να βάλει λουκέτο σε διάφορους φορείς και οργανισμούς. Μεταξύ αυτών και στο Εθνικό κέντρο πρόληψης Σακχαρώδη Διαβήτη (Ε.ΚΕ.ΔΙ.). Τι είναι ο οργανισμός αυτός και ποιοι είναι οι στόχοι του;
Την πόρτα εξόδου θα δούνε εκατοντάδες υπάλληλοι του δημοσίου μετά την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει διάφορους οργανισμούς με την προτροπή της τρόικας.
Έτσι λουκέτο μπαίνει άμεσα και στο Εθνικό κέντρο πρόληψης Σακχαρώδη Διαβήτη παρότι είναι ΝΠΙΔ αλλά εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας και αντλεί επίσης από εκεί τους πόρους του.
Το Ε.ΚΕ.ΔΙ. ιδρύθηκε το 1993 και. Είναι Κοινωφελές Ίδρυμα με νομική μορφή ιδιωτικού δικαίου και έχει ως σκοπό τη συστηματική αντιμετώπιση και παρακολούθηση, το συντονισμό και την υποβοήθηση των ενεργειών για την έρευνα σε όλα τα επίπεδα, την πρόληψη και τη θεραπεία τόσο του σακχαρώδη διαβήτη όσο και των επιπλοκών του.
Επικεφαλής του Κέντρου ο καθηγητής Σωτήρης Ράπτης γνωστός διαβητολόγος με πολλούς επώνυμους ασθενείς στο «πελατολόγιο» του.
Ωστόσο τα τελευταία χρόνια το κέντρο είχε ατονήσει λόγο και των περιορισμένων κονδυλίων που έφθαναν στα ταμεία του. Αποτέλεσμα να μην επιτελεί το σκοπό του που ήταν η πρόληψη του διαβήτη.
Εκτός αυτού στους σκοπούς του ήταν και ο συντονισμός των 82 Εξωτερικών Διαβητολογικών Ιατρείων (ΕΔΙ) και Διαβητολογικών Κέντρων (Μονάδες) που βρίσκονται διεσπαρμένα σε ολόκληρη τη χώρα, σκοπός που επίσης δε φαίνεται να είχε επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια.
Άλλωστε σε ένα σύστημα υγείας που καταρρέει καθημερινά με ελλείψεις προσωπικού και υλικών είναι μάλλον απορίας άξιον προς τι ο συντονισμός όλων των μονάδων του διαβήτη.
Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους που στην περίπτωση αυτή δεν ήταν και πολλοί, με βάση τους υπολογισμούς της κυβέρνησης θα πρέπει μάλλον να ενταχθούν στον ΟΑΕΔ καθώς αυτός είναι και ο σκοπός του λουκέτου, οι απολύσεις.
Σχετικά άρθρα
Αμετακίνητο το υπουργείο Υγείας στο στόχο για διπλάσια χρήση γενόσημων φαρμάκων
Κατηγορηματικά αμετακίνητος στο στόχο για αύξηση στο 50% της συνταγογράφησης γενόσημων φαρμάκων από τα δημόσια νοσοκομεία, από το σημερινό 25%, εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου.
ΣΥΝΕΔ: Μη αναστρέψιμος ο νεανικός διαβήτης
Ο Σύλλογος Νέων Ελλήνων Διαβητικών έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου εργασίας με αφορμή τις δηλώσεις του Γεν. Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτη Κοκκόρη σχετικά με το θέμα της ένταξης του ινσουλινοεξαρτώμενου διαβήτη τύπου 1 στον πίνακα των μη αναστρέψιμων παθήσεων του ΚΕΠΑ.
Διαβάστε αναλυτικά πως σε καλύπτει ο νόμος αν σε απολύσουν γιατί έχεις χρόνιο νόσημα!
Προ ολίγων ημερών διαβάσαμε για την απόλυση μιας υπαλλήλου γνωστής αλυσίδας καταστημάτων, η οποία μόλις γνωστοποίησε στους εργοδότες…
Φαρμακευτική αγωγή μαθητών εντός σχολικού ωραρίου
Αρ.Πρωτ.Φ.7/495/123484/Γ1/04-10-2010/ ΥΠΔΒΜΘ ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π.Ε. ΤΜΗΜΑ Γ – ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ e-mail:…