Φασόλια, φακές, ρεβίθια. Μπορεί να μην ήταν και το «αγαπημένο» φαγητό αρκετών από εμάς όταν ήμασταν μικροί και αρκετοί να τα αποφεύγουν λόγω των «κοιλιακών ζητημάτων» που μπορεί να προκαλέσουν, αλλά αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά πως η μαμά μας είχε δίκιο.
Τα πολύτιμα αυτά τρόφιμα είναι πλούσιες πηγές φυτικών ινών αλλά και πρωτεΐνης και ειδικά για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 μπορεί να αποδειχθούν και πολύτιμος βοηθός. Σύμφωνα με καναδική μελέτη, η κατανάλωση ενός φλιτζανιού από όσπρια καθημερινά δίνουν την ευκαιρία στους διαβητικούς να ρυθμίσουν καλύτερα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους, αλλά και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Οπως σημειώνουν, φασόλια, φακές και ρεβίθια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι πηγές πρωτεΐνης, οι οποίες τείνουν να αμβλύνουν την αύξηση της γλυκόζης του αίματος μετά την κατανάλωση τροφής και να μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Παράλληλα, οι φυτικές τους ίνες συνδράμουν και στη μείωση της χοληστερόλης.
Η μελέτη έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση οσπρίων, συγκριτικά με μια διατροφή που είναι πλούσια σε δημητριακά ολικής άλεσης, οδήγησε σε μικρές αλλά σημαντικές μειώσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, καθώς και των τιμών αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης. Μάλιστα, τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, σε όσους το «έριξαν» στα όσπρια, μειώθηκαν από 7,4% σε 6,9%, και από 7,2% σε 6,9% σε όσους προτίμησαν προϊόντα ολικής άλεσης αντίστοιχα.
Ακόμα πιο ενθαρρυντικά ήταν τα αποτελέσματα του εκτιμώμενου δεκαετούς κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου. Τα όσπρια έκαναν το «θαύμα» τους μειώνοντάς τον από 10,7% σε 9,6%, κυρίως λόγω της μείωσης της αρτηριακής πίεσης, κάτι που δεν παρατηρήθηκε στην ομάδα των ατόμων που κατανάλωναν προϊόντα ολικής άλεσης.
Ρίξτε πίεση και σάκχαρο με όσπρια!
Τα πολύτιμα αυτά τρόφιμα είναι πλούσιες πηγές φυτικών ινών αλλά και πρωτεΐνης και ειδικά για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 μπορεί να αποδειχθούν και πολύτιμος βοηθός.