Κάλιο και διαβήτης – όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ένας ηλεκτρολύτης σημαντικός για τη διατήρηση της υγείας των νεφρών

Τι κάνει το κάλιο στο σώμα. Αυτό το ορυκτό αναφέρεται συχνά ως «ηλεκτρολύτης». Οι ηλεκτρολύτες είναι ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια, που ονομάζονται ιόντα, τα οποία τα κύτταρά μας χρησιμοποιούν για να διατηρήσουν την τάση στις κυτταρικές μεμβράνες μας και να μεταφέρουν ηλεκτρικά ερεθίσματα, όπως νευρικά ερεθίσματα, σε άλλα κύτταρα. (Στοιχηματίζετε ότι δεν πιστεύατε ότι είχατε όλη αυτή την ηλεκτρική δραστηριότητα στο σώμα σας, σωστά;) Μερικοί από τους κύριους ηλεκτρολύτες στο σώμα μας, εκτός από το κάλιο, είναι το νάτριο, το χλώριο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο. Τα νεφρά σας βοηθούν στη ρύθμιση της ποσότητας των ηλεκτρολυτών στο σώμα.

Η δουλειά του καλίου είναι να βοηθά την αγωγιμότητα των νεύρων, να βοηθά στη ρύθμιση του καρδιακού παλμού σας και να βοηθά τους μυς σας να συστέλλονται. Λειτουργεί επίσης για τη διατήρηση της σωστής ισορροπίας υγρών μεταξύ των κυττάρων και των υγρών του σώματος. Το σώμα είναι ένα τελειοποιημένο μηχάνημα στο οποίο, εφόσον είναι υγιές και λειτουργεί σωστά, τα πράγματα θα λειτουργούν όπως θα έπρεπε. Αυτό σημαίνει ότι, εφόσον τα νεφρά σας λειτουργούν στο ίδιο επίπεδο, θα ρυθμίζουν την ποσότητα καλίου που χρειάζεται το σώμα σας.

Ωστόσο, τα άτομα με διαβήτη που πάσχουν από νεφρική νόσο πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά με την πρόσληψη καλίου, καθώς τα επίπεδα μπορεί να αυξηθούν πολύ στο σώμα όταν τα νεφρά δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε. Το πολύ κάλιο είναι εξίσου επικίνδυνο με το πολύ λίγο.

Ο γιατρός σας μπορεί να μετρήσει την ποσότητα του καλίου στο αίμα σας με μια απλή εξέταση αίματος. Ένα κανονικό ή «ασφαλές» επίπεδο καλίου είναι μεταξύ 3,7 και 5,2 χιλιοστοϊσοδύναμα ανά λίτρο (mEq/L). Τα επίπεδα κάτω ή πάνω από αυτό το εύρος προκαλούν ανησυχία.

Αιτίες χαμηλών επιπέδων καλίου

Τα χαμηλά επίπεδα καλίου (υποκαλιαιμία) μπορεί να οφείλονται σε κάτι σχετικά απλό όπως αφυδάτωση από υπερβολική εφίδρωση, έμετο ή διάρροια ή σε κάτι πιο σοβαρό, όπως πρόβλημα επινεφριδίων, κυστική ίνωση ή σοβαρά εγκαύματα, για παράδειγμα. Χαμηλά επίπεδα μπορεί επίσης να προκύψουν από τη λήψη διουρητικών ή από υποσιτισμό.

Αιτίες υψηλών επιπέδων καλίου

Τα υψηλά επίπεδα καλίου (υπερκαλιαιμία) οφείλονται συχνά σε νεφρική βλάβη.

Η βλάβη των νεφρών οφείλεται συνήθως σε κακώς ελεγχόμενο διαβήτη και θεωρείται μια σημαντική επιπλοκή του διαβήτη (συχνά αναφέρεται ως διαβητική νεφρική νόσος ή διαβητική νεφροπάθεια). Υψηλό κάλιο μπορεί επίσης να εμφανιστεί εάν κάποιος είχε διαβητική κετοξέωση (DKA), μια σοβαρή μεταβολική πάθηση που εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα με διαβήτη τύπου 1.

Η καρδιακή προσβολή, οι τραυματισμοί, οι λοιμώξεις, η υπερβολική χρήση συμπληρωμάτων καλίου και η χρήση φαρμάκων αναστολέων ΜΕΑ μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε υψηλά επίπεδα καλίου. Πάρα πολύ κάλιο, παρεμπιπτόντως, μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία, παράλυση, ακανόνιστο καρδιακό παλμό ή ακόμα και καρδιακή προσβολή.

Στρατηγικές για την αντιμετώπιση υψηλών επιπέδων καλίου

Εάν έχετε διαβητική νεφρική νόσο και τα επίπεδα καλίου σας είναι υψηλά (πάνω από 5,2), ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας συστήσει να μειώσετε την ποσότητα καλίου που λαμβάνετε στη διατροφή σας. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, τις μπανάνες, το πεπόνι, τις πατάτες, τις ντομάτες και τα λαχανικά. Δεν είναι ότι δεν μπορείτε πλέον να τρώτε αυτά τα τρόφιμα, αλλά θα πρέπει να προσέχετε τις μερίδες τους και να μην τα τρώτε πολύ συχνά. Επιπλέον, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε υποκατάστατα αλατιού ή να παίρνετε συμπληρώματα καλίου, εκτός εάν σας συμβουλεύσει διαφορετικά ο γιατρός σας. Η συνάντηση με έναν διαιτολόγο είναι εξαιρετικά χρήσιμη, καθώς μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε ένα πρόγραμμα γευμάτων χαμηλής περιεκτικότητας σε κάλιο και να σας δώσει χρήσιμες συμβουλές για να κάνετε τα πράγματα πιο εύκολα.

Εάν το επίπεδο του καλίου σας είναι πολύ υψηλό (πάνω από 6,0), ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ένα φάρμακο, όπως το πολυστυρολοσουλφονικό νάτριο (εμπορικές ονομασίες Kayexalate και Kionex), το οποίο βοηθά στην απομάκρυνση του καλίου από το σώμα. Τα διουρητικά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων καλίου.

Μιλήστε με τον γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με το επίπεδο καλίου στο αίμα σας ή την υγεία των νεφρών σας γενικά. Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να διατηρήσετε τα επίπεδα της HbA1c σας κάτω από το 7%, και φροντίστε να ελέγχετε το επίπεδο μικρολευκωματίνης σας (μια εξέταση για πρωτεΐνη ούρων που ανιχνεύει βλάβη στα νεφρά) κάθε χρόνο. Τα διαβητικά προβλήματα των νεφρών μπορούν να προληφθούν ή να επιβραδυνθούν εάν εντοπιστούν έγκαιρα.

Διαβάστε ακόμα: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τους ηλεκτρολύτες  – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Οι 10 καλύτερες ελληνικές υπερτροφές που αξίζει να προσθέσουμε στη διατροφή μας – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Total
233
Shares
Σχετικά άρθρα