Ο διαβήτης Τύπου 2 συνδέεται με τον καρκίνο του αίματος

Ένα ελάττωμα στο DNA μπορεί να εξηγήσει γιατί άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη Τύπου 2 έχουν τάση να παθαίνουν κάποιο καρκίνο του αίματος από τον υπόλοιπο πληθυσμό, αναφέρει έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή. Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι γιατροί γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι ο διαβήτης Τύπου 2 συνδέεται με τη λευχαιμία και το λέμφωμα αλλά οι λόγοι γι αυτό δεν ήταν γνωστοί. Ερευνητές στη Γαλλία και τη Βρετανία που μελέτησαν αιματολογικά δείγματα από σχεδόν 7.500 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 2.200 ασθενών με διαβήτη Τύπου 2 υποδεικνύουν ότι η απάντηση βρίσκεται σε κυτταρικές μεταλλάξεις.

Πρόκειται για ελαττώματα που δημιουργούνται σε κάποια κύτταρα που έχουν αντίγραφα ή που τους λείπουν αντίγραφα σε μεγάλες σειρές γενετικού κώδικα.

Σε δημοσίευμά τους στο περιοδικό Νέιτσιουρ Τζενέτικς (Nature Genetics), οι ερευνητές αναφέρουν ότι στο γενικό πληθυσμό αυτές οι κυτταρικές μεταλλάξεις είναι πολύ σπάνιες στους νέους ανθρώπους αλλά γίνονται πιο συνήθεις με την αύξηση της ηλικίας.

Σε άτομα με ηλικία άνω των 70, περίπου 2% έχουν αυτές τις μεταλλάξεις, κάτι που σημαίνει ότι βρίσκονται 10 φορές σε περισσότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του αίματος, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες.

Ωστόσο, σε άτομα που υποφέρουν από διαβήτη Τύπου 2, οι μεταλλάξεις είναι τέσσερις φορές πιο συνήθεις απ’ ότι σε υγιή άτομα, αναφέρει η νέα έρευνα. Τα άτομα αυτά έχουν υψηλότερο κίνδυνο να πάθουν νεφρική ανεπάρκεια, κάποια οφθαλμολογική πάθηση ή καρδιακή πάθηση.

«Ο διαβήτης Τύπου 2 είναι ασθένεια που επιταχύνει την γήρανση, οπότε αναρωτηθήκαμε αν θα ήταν πιο πιθανόν να προκαλεί σε άτομα γενετικά ελαττώματα που συνδέονται με τη γήρανση», ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας Φιλίπ Φρογκέλ από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας στο Κολλέγιο Ιμπίριαλ του Λονδίνου.

Είπε ακόμη ότι στο μέλλον γενετικές εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στην αναγνώριση ασθενών με διαβήτη Τύπου 2 που πιθανόν να αναπτύξουν αυτές τις μεταλλάξεις. Αυτοί οι ασθενείς θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά για αρχικά συμπτώματα λευχαιμίας και θα μπορούσαν να αρχίσουν αγωγή ελαφρούς χημοθεραπείας, είπε.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα

«Λαϊκό»: Θεραπεύουν τον διαβήτη με μεταμόσχευση κυττάρων

Το τέλος στις επιπλοκές του διαβήτη τύπου Ι και την καθημερινή χρήση ινσουλίνης αναμένεται να σημάνει για 20 Έλληνες, η λειτουργία της νέας μονάδας μεταμόσχευσης νησιδίων παγκρέατος στο νοσοκομείο «Λαϊκό».