Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού 2014

Παγκόσμια ημέρα νεφρού 2014
Όταν πονούν τα νεφρά: Δείτε τα πρώτα συμπτώματα
Σήμερα, η ημέρα παγκοσμίως είναι αφιερωμένη στους πάσχοντες από Χρόνια Νεφρική Νόσο. Μια πάθηση η οποία σχεδόν διπλασιάζεται ανά δεκαετία από το 1980 ενώ υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τους 600.000 το 2015.
Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τους πάσχοντες;

Ποιοι κινδυνεύουν να εμφανίσουν την πάθηση αυτή;
Απαντήσεις στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί.
Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη
Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ) αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο εξέλιξης της νεφρικής βλάβης στο τελικό στάδιο της νεφρικής ανεπάρκειας.

Ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σε θεραπεία εξωνεφρικής κάθαρσης (αιμοκάθαρση, περιτοναϊκή κάθαρση), σχεδόν διπλασιάζεται ανά δεκαετία από το 1980 και υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τις 600.000 το 2015. Οι ασθενείς με ΧΝΝ εμφανίζουν πιο συχνά καρδιαγγειακή νόσο (έμφραγμα του μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο), η οποία αποτελεί και την πρώτη αιτία θανάτου.
Στους σημαντικούς παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνονται ο σακχαρώδης διαβήτης (ΣΔ), η αρτηριακή υπέρταση και η ηλικία. Σχεδόν το 45% των περιστατικών οφείλεται στο ΣΔ και το 20% στη χρόνια αρτηριακή υπέρταση. Άλλες λιγότερο συχνές, αλλά σημαντικές αιτίες, είναι οι σπειραματονεφρίτιδες, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (ΣΕΛ) και η πολυκυστική νόσος των νεφρών.
Η ΧΝΝ αρχίζει με μια μακρά περίοδο χωρίς συμπτώματα, κατά την οποία η νόσος μπορεί να μη διαγνωστεί, ακολουθούμενη τελικά από τα συμπτώματα που προκαλούνται από τις επιπλοκές της μειωμένης νεφρικής λειτουργίας.
Για το λόγο αυτό, πρέπει να ανιχνεύεται πριν την εξέλιξή της σε νεφρική ανεπάρκεια καθώς οι πρώιμες παρεμβάσεις μπορεί να επιβραδύνουν ή να εμποδίσουν την εξέλιξή της.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
Αλλαγές στην ούρηση (νυκτουρία, αιματουρία ή αφρώδη ούρα)
Οίδημα
Κόπωση
Εξάνθημα δέρματος / Κνησμός
Μεταλλική γεύση στο στόμα
Ναυτία / Έμετος
Ζάλη / Δυσκολία στη συγκέντρωση
Μειωμένη όρεξη / Απώλεια βάρους
Μυϊκές κράμπες
Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ώστε να κάνετε έλεγχο της νεφρικής λειτουργίας αν έχετε παράγοντες κινδύνου όπως:
Ηλικία >60 ετών
Σακχαρώδη Διαβήτη
Αρτηριακή Υπέρταση
Καρδιαγγειακή νόσο (έμφραγμα μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο)
Όταν υπάρχει ιστορικό νεφρικής νόσου στην οικογένεια
Παχυσαρκία
Κάπνισμα
Ο βασικός έλεγχος περιλαμβάνει:
– Μέτρηση της αρτηριακής πίεσης
– Εξέταση αίματος για προσδιορισμό της κρεατινίνης. Από την τιμή της κρεατινίνης υπολογίζεται ο ρυθμός σπειραματικής διήθησης (GFR), ο οποίος δείχνει τη λειτουργία των νεφρών. Αν είναι ελαττωμένος σημαίνει ότι οι νεφροί δε λειτουργούν επαρκώς.
– Εξέταση ούρων για ανίχνευση πρωτεϊνών (λευκώματος). Οι πρωτεΐνες φιλτράρονται στους νεφρούς και στη συνέχεια επαναρροφώνται. Όταν όμως οι νεφροί δε λειτουργούν σωστά οι πρωτεΐνες αποβάλλονται στα ούρα.
– Υπέρηχος νεφρών
Άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου οφείλουν να τροποποιήσουν τους επιβαρυντικούς παράγοντες. Συνιστάται να ελέγχεται επαρκώς ο σακχαρώδης διαβήτης και η αρτηριακή πίεση, διαιτητικές αλλαγές για μείωση του σωματικού βάρους, αποφυγή αλατιού και πολλών πρωτεϊνών, ελάττωση του αλκοόλ, διακοπή καπνίσματος και αποφυγή λήψης πολλών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.
 

 

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
hba1c
Περισσότερα

Τι είναι η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη και πόσο χρήσιμη είναι η μέτρησή της στον σακχαρώδη διαβήτη;

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr Γλυκοζυλιωμένη Αιμοσφαιρίνη (ή HbA1c, όπως συνήθως γράφεται εν συντομία) είναι μια πολύ…