Η εφαρμογή βλαστοκυττάρων στο ΑΧΕΠΑ έσωσε το πόδι γυναίκας με διαβήτη!

Με την εφαρμογή βλαστοκυττάρων σώθηκε από τον ακρωτηριασμό το πόδι μιας 47χρονης γυναίκας, που πάσχει από διαβήτη τύπου 1, στο ΑΧΕΠΑ.
Βλαστοκύτταρα
Βλαστοκύτταρα
Με την εφαρμογή βλαστοκυττάρων, στην Α’ Προπαιδευτική Κλινική του ΑΧΕΠΑ, σώθηκε από τον ακρωτηριασμό, λόγω διαβητικού έλκους, το πόδι μιας 47χρονης γυναίκας, η οποία πάσχει από διαβήτη τύπου 1. Η ασθενής είχε στο πέλμα (στην κεφαλή του δεύτερου μεταταρσίου) διαβητικό έλκος, το οποίο παρά τις συντηρητικές θεραπείες παρέμενε ανεπούλωτο περισσότερο από έξι μήνες. Ένα μήνα μετά την εφαρμογή των βλαστοκυττάρων, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά και το έλκος είχε επουλωθεί πλήρως.
“Πήραμε λιπώδη ιστό από την ασθενή, απομονώσαμε τα βλαστοκύτταρα και στη συνέχεια τα βάλαμε στην περιοχή του έλκους. Η θεραπεία αυτή δεν είναι θεραπεία ρουτίνας, έγινε στο πλαίσιο μελέτης της Α΄ Προπαιδευτικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ και το κόστος καλύφθηκε από κάποιο πρόγραμμα. Δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε απλή μέθοδος και έχει ένα κόστος. Σκεφτείτε, όμως, ότι η ασθενής γλυτώνει από τον ακρωτηριασμό. Είναι μια πολλά υποσχόμενη μέθοδος, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η εφαρμογή έγινε πριν από δύο χρόνια, αλλά έπρεπε να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί πριν ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα” ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας-Διαβητολογίας στο ΑΠΘ, Τριαντάφυλλος Διδάγγελος.
Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής θα παρουσιαστούν στο 28ο Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος (ΔΕΒΕ), που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στις 12-15 Νοεμβρίου.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα παρουσιαστούν, επίσης, τα αποτελέσματα πολυκεντρικής μελέτης για το συνδυασμό αντλιών ινσουλίνης και αισθητήρων γλυκόζης, στην οποία μετείχαν 11 Διαβητολογικά Κέντρα από όλη την Ελλάδα. “Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για άτομα που φορούν αντλίες ινσουλίνης και είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή η επίδραση στη ρύθμιση και μείωση των υπογλυκαιμικών επεισοδίων” πρόσθεσε ο κ. Διδάγγελος.
Πηγή: www.skai.gr
Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα

Η υποβάθμιση της φαρμακευτικής περίθαλψης θα μειώσει το προσδόκιμο επιβίωσης!

Σε μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης των Ελλήνων, θα οδηγήσει η υποβάθμιση της φαρμακευτικής περίθαλψης των Ελλήνων. Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο πρόεδρος του ΦΣΑ, Κωνσταντίνος Λουράντος, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών σε όλη τη χώρα.