Εκστρατεία ενημέρωσης και εξετάσεις για τον διαβήτη σε έξι νησιά του Αιγαίου

εκστρατεία ενημέρωσης

Στα πλαίσια της 2ης Πανελλαδικής Εκστρατείας Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι στην Ελλάδα πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, με το 4% των ασθενών να μην γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο. Η πλειονότητα των ασθενών πάσχει από διαβήτη τύπου 2, από τη μορφή της νόσου που συνδέεται μόνο με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, και ιδίως την κακή διατροφή και την απουσία άσκησης. Μάλιστα, η νόσος εξαπλώνεται σαν μάστιγα σε ολοένα και πιο νέας ηλικίας άτομα: ο διαβήτης τύπου 1 αυξάνεται κατά 3% κάθε χρόνο στα παιδιά και στους εφήβους, ενώ ο διαβήτης τύπου 2 προσβάλλει πλέον όλο και μικρότερες ηλικίες νέους και παιδιά.
Τις επισημάνσεις αυτές έκαναν οι ειδικοί με αφορμή την έναρξη της 2ης Πανελλαδικής Εκστρατείας Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, η οποία ξεκινά το Σάββατο 21 Μαΐου από την Κέα και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 27 Μαϊου. Την εκστρατεία υλοποιεί η ΜΚΟ «Με οδηγό τον Διαβήτη – Κάρτα Διαβήτη».
Συνολικά έξι νησιά θα επισκεφθούν οι εκπρόσωποι της εκστρατείας και εκτός από την Κέα, θα βρεθεί στην Κύθνο(22/5), τη Σέριφο(23/5), τη Σίφνο(24/5), την Κίμωλο(25/5) και τη Μήλο(26/5). Στόχος της εκστρατείας είναι να ενημερωθούν όσοι περισσότεροι άνθρωποι για τον Διαβήτη και να μάθουν να σκέφτονται θετικά, να τρώνε υγιεινά και να αθλούνται συχνά, προλαμβάνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την εμφάνισή του.
Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων στα έξι νησιά θα πραγματοποιηθούν δωρεάν εξετάσεις γλυκόζης και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης. Με προγραμματισμένα ραντεβού θα πραγματοποιηθούν επίσης, δωρεάν έλεγχος συνδρόμου διαβητικού ποδιού-αρτηριακής πίεσης  από εξειδικευμένους ιατρούς. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές ομιλίες, ανοιχτές προς το ευρύ κοινό, από εξειδικευμένο προσωπικό, σε κεντρικά σημεία των νησιών, καθώς και εκπαίδευση των ασθενών, από επαγγελματίες υγείας, για τη σωστή διαχείριση της νόσου.
Όλοι όσοι παρευρεθούν στις εκδηλώσεις θα έχουν την ευκαιρία μ’ ένα μοναδικό και πρωτότυπο τρόπο να ανακαλύψουν μέσα από ένα δεκάλεπτο παιχνίδι γρίφων, τα μυστικά του Διαβήτη ώστε να κάνουν ένα βήμα πιο κοντά στην πρόληψή του. Σε κάθε νησί θα τοποθετείται το «Δωμάτιο Απόδρασης-Παιχνίδι Γρίφων για τη σωστή διατροφή», το οποίο δημιουργήθηκε με την επιστημονική συμβολή του Προϊστάμενου του Διαιτολογικού Τμήματος του Λαϊκού, κ. Χάρη Δημοσθενόπουλου.
Η εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Πηγή: http://www.protothema.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Διαδικτυακή συνάντηση της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ με τον ΕΟΠΥΥ σχετικά με την αποζημίωση συστημάτων παρακολούθησης γλυκόζης
Περισσότερα

Διαδικτυακή συνάντηση της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ με τον ΕΟΠΥΥ σχετικά με την αποζημίωση συστημάτων παρακολούθησης γλυκόζης

Διαδικτυακή συνάντηση σχετικά με την αποζήμιωση των συστημάτων διαρκούς και στιγμιαίας παρακολούθησης γλυκόζης, είχε η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ με στελέχη…
Ευ Δια…Τροφήν
Περισσότερα

«Ευ Δια…Τροφήν»: Οκτώ οδηγοί έρχονται να αλλάξουν τη διατροφή των Ελλήνων

Τη βελτίωση της διατροφής όλων των Ελλήνων φιλοδοξούν να πετύχουν οι νέοι Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί που δημιούργησε το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis.