Μια νέα αμερικανική έρευνα αποδεικνύει πως η παχυσαρκία δε συνδέεται πάντα με κακή υγεία.
Συγκεκριμένα, Αμερικανοί επιστήμονες ζήτησαν από 20 παχύσαρκους ανθρώπους να λαμβάνουν περισσότερη τροφή επί πολλούς μήνες, και ανακάλυψαν ότι περίπου το ένα τέταρτο από αυτούς εξακολουθούσε να διατηρεί την καλή του υγεία, παρότι πήρε επιπλέον κιλά.
Η έρευνα αυτή, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στις 2 Ιανουαρίου στο περιοδικό «Journal of Clinical Investigation», έγινε από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον, στο Σεντ Λούις του Μιζούρι.
Οι επιστήμονες ζήτησαν από τους ανθρώπους που συμμετείχαν στην έρευνα να λαμβάνουν καθημερινά επιπλέον 1.000 θερμίδες, τρώγοντας κυρίως σε ταχυφαγεία, με στόχο να αυξήσουν κατά 6% το βάρος τους.
«Δεν είναι εύκολο. Είναι εξίσου δύσκολο να πάρεις βάρος, όσο είναι να χάσεις» εξήγησε η Ελίζα Φαμπρίνι, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής και βασική συντάκτρια της έρευνας.
Όσοι από τους συμμετέχοντες δεν υπέφεραν από ασθένειες σχετικές με την παχυσαρκία, όπως προβλήματα στην παραγωγή ινσουλίνης, αυξημένη αρτηριακή πίεση, αυξημένο λίπος στο συκώτι, εξακολουθούσαν να μην παρουσιάζουν προβλήματα αφού πήραν επτά κιλά, σύμφωνα με την έρευνα.
Τα αποτελέσματα συνάδουν με τα όσα έχουν παρατηρήσει οι επιστήμονες στον γενικότερο πληθυσμό: περίπου το ένα τέταρτο των παχύσαρκων ατόμων δεν υποφέρουν από επιπλοκές που μπορούν να τους προκαλέσουν καρδιακή κρίση, εγκεφαλικό ή να τους δημιουργήσουν διαβήτη.
Όμως η κατάσταση της υγείας όσων είχαν ήδη προβλήματα υγείας πριν από τη λήψη επιπλέον βάρους επιδεινώθηκε.
Μετά τη διεξαγωγή της έρευνας αυτής, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι κατανόησαν καλύτερα πώς να ξεχωρίζουν τους παχύσαρκους που είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν προβλήματα υγείας.
«Μια άλλη διαφορά αφορά στη γενετική λειτουργία του λιπώδους ιστού» επισημαίνεται στην έρευνα, η οποία έδειξε ότι οι παχύσαρκοι με κανονικό μεταβολισμό έχουν περισσότερα γονίδια που ρυθμίζουν το λίπος τους.
Πάντως, θα πρέπει να γίνουν και άλλες έρευνες για να καθοριστεί για ποιο λόγο κάποιοι παχύσαρκοι είναι πιο επιρρεπείς στα προβλήματα υγείας.
«Είναι γενετικοί λόγοι, μια ιδιαίτερη δίαιτα, η σωματική δραστηριότητα, η σωματική υγεία ή τα μικρόβια;» διερωτήθηκε ο Σάμιουελ Κλάιν, διευθυντής του Κέντρου Ανθρώπινης Διατροφής του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον.
Πηγή: zougla.gr
Σχετικά άρθρα
Πιο ακριβή από τον χρυσό η ινσουλίνη στην Αμερική.
Πιο ακριβή από τον χρυσό έχει καταλήξει να είναι η ινσουλίνη στις ΗΠΑ, αναγκάζοντας τα άτομα που πάσχουν…
Βάλτε ξυπνητήρι ανάλογα με την ηλικία σας
Οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν πλέον παρελθόν και η επαφή με το ξυπνητήρι έχει ξαναγίνει καθημερινή, είτε το βάζετε…
Θετικά αποτελέσματα από δοκιμές του Exanatide σε νέους με διαβήτη τύπου 2
Αυτή την εβδομάδα μεταφέρουμε τις πιο σημαντικές εξελίξεις στο χώρο του διαβήτη, όπως παρουσιάστηκαν στο 81ο συνέδριο της…
Άνθρωποι με διαβήτη: τι εύχονται να γνωρίζατε
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η διαχείριση του διαβήτη είναι μια δραστηριότητα πλήρους απασχόλησης. Ο διαβήτης δεν…