Appleton, ο καλλιτέχνης που κοσμεί τους δρόμους της Νέας Υόρκης με έργα τέχνης σχετικά με το διαβήτη

Appleton, ο καλλιτέχνης που κοσμεί τους δρόμους της Νέας Υόρκης με τέχνη σχετικά με το διαβήτη
Appleton, ο καλλιτέχνης που κοσμεί τους δρόμους της Νέας Υόρκης με τέχνη σχετικά με το διαβήτη

Η τέχνη έχει ριχτεί για τα καλά στον αγώνα της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης για τον διαβήτη, με καλλιτέχνες που προσπαθούν με κάθε μέσο να προσφέρουν ορατότητα στην κοινότητα των ανθρώπων με διαβήτη. Ένας από τους καλλιτέχνες αυτούς είναι ο Appleton, ζωγράφος, γλύπτης και φωτογράφος, που πάσχει από διαβήτη τύπου 1 από την ηλικία των 6 ετών.
Βαδίζοντας στον ίδιο δρόμο με την Agne Kissonaite, για την οποία πρόσφατα γράψαμε στο Glykouli, ο Appleton, μαζεύει μπουκαλάκια ινσουλίνης, ταινίες μέτρησης και βελόνες από τότε που νοσηλεύτηκε με διαβητικό κόμμα.
πίνακας του appleton
Φωτογραφίες και έργα τέχνης του, που κοσμούν τους δρόμους της Νέας Υόρκης, έχουν ως στόχο να εμπνεύσουν τα εκατομμύρια των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη, ώστε να συνεχίσουν τον αγώνα τους συνειδητοποιώντας ότι δεν είναι μόνοι. Επιπλέον, αποτελούν πηγή ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των περαστικών, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση των παρανοήσεων και του στίγματος που συχνά ακολουθεί το διαβήτη.
Ο ίδιος γράφει ότι:
Το βάρος αυτής της ασθένειας μπορούν να το αντιληφθούν μόνο όσοι ζουν με αυτή ή όσοι αγαπούν κάποιον που ζει με αυτή…. και ακόμη και αυτοί δεν θα καταλάβουν ποτέ ολοκληρωτικά”.
“Σκοπός μου είναι να ενημερώσω σχετικά με το διαβήτη – κάτι που πολλοί λανθασμένα πιστεύουν ότι είναι μια εύκολη ασθένεια. Είναι πολλοί αυτοί που δεν γνωρίζουν για τις επιπλοκές, για την ψυχολογική και σωματική ζημιά που υφίστανται οι διαβητικοί καθημερινά – πόσο μάλλον στη διάρκεια ολόκληρης της ζωής τους.
Η τέχνη μου βγάζει το διαβήτη στο δρόμο – ώστε να τον βλέπουν όλοι κάθε μέρα.
Όπως μου λέει η κόρη ενός φίλου, που περνάει μπροστά από έργα τέχνης μου στο δρόμο καθημερινά, “Χαμογελά και σε εκτιμά, νιώθει σαν να είναι μέλος σε μυστική λέσχη.” Θα ήθελα να του πω, ότι αυτός είναι ο μόνος λόγος που το κάνω. Η γνώση ότι μπορεί να περάσει το υπόλοιπο της ζωής της ως διαβητική, με σκοτώνει. Εύχομαι να βρεθεί η θεραπεία μέσα στη διάρκεια της ζωής της.
Δεν έχει βρεθεί στη διάρκεια της δικής μου ζωής.
τέχνη του appleton
Ακόμη και με την τεράστια πρόοδο που έχει γίνει στο διαβήτη – ακόμη πρέπει να βάζουμε ινσουλίνη στο σώμα μας και να ελέγχουμε τα επίπεδα του σακχάρου μας. Στην ουσία τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε που ανακαλύφθηκε η ινσουλίνη. Οι άνθρωποι που λαμβάνουν ακόμη και την καλύτερη ιατρική κάλυψη, ακόμη κινδυνεύουν να χάσουν τα άκρα τους ή να τυφλωθούν.
Δεν είναι καθόλου εύκολο, ούτε για μένα, ούτε για πολλούς άλλους. Είναι ένας εφιάλτης που τον ζούμε καθημερινά.”
Ο Appleton έρχεται να προσθέσει τη φωνή του σε αυτές μιας σειράς καλλιτεχνών, ζωγράφων, σκηνοθετών, παραγωγών ταινιών, που έχουν αναλάβει να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σχετικά με το διαβήτη και τα προβλήματα που προκαλεί. Όμως, ο Appleton πάει την ενημέρωση ένα βήμα παραπέρα, μιας και στα έργα του συμπεριλαμβάνει το θέμα της υψηλής τιμής της ινσουλίνης και της, όπως γράφει, απροθυμίας των φαρμακευτικών εταιριών να βρουν μια θεραπεία για το διαβήτη.
Στον ιστοχώρο του Appleton υπάρχουν αναρτημένες φωτογραφίες κάποιων από τα έργα του και συνεντεύξεις που έχει δώσει σε διάφορα περιοδικά σχετικά με τη δράση του.
Glykouli.gr

Total
8
Shares
Σχετικά άρθρα